Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ένας ερευνητής – καταστροφολόγος της Silicon Valley για την ταχεία πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, λέγοντας ότι οι συνέπειες για τους ανθρώπους μπορεί να είναι τρομακτικές. «Νομίζω ότι δεν είμαστε έτοιμοι, νομίζω ότι δεν ξέρουμε τι κάνουμε και νομίζω ότι όλοι θα πεθάνουμε», είπε ο θεωρητικός της τεχνητής νοημοσύνης Eliezer Yudkowsky, στο Bloomberg News.

Ο Yudkowsky, ο οποίος θεωρείται ιδιαίτερα ακραίος στον τομέα της τεχνολογίας, απηχούσε τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από ανθρώπους όπως ο Έλον Μασκ και άλλες προσωπικότητες της τεχνολογίας που έκαναν λόγο για μια εξάμηνη παύση στην έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη. Από την πλευρά του ο Μασκ, νωρίτερα αυτό το έτος είχε εκφράσει την άποψη πως υπάρχει μια «μη μηδενική πιθανότητα» η τεχνητή νοημοσύνη να «γίνει ο εξολοθρευτής» της ανθρωπότητας.

«Το σημείο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή είναι συναρπαστικό», είπε στο Bloomberg ο Yudkowski, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μηχανικής Ευφυΐας Ερευνών. «Το πού πάμε είναι πολύ πιο σημαντικό από αυτό, θα έλεγα». Ο Yudkowski είπε ότι ανησυχεί ότι οι αναλυτές δεδομένων δεν κατανοούν πλήρως τα μέρη της τελευταίας έκδοσης του GPT – του μοντέλου γλώσσας που βασίζεται σε AI που αναπτύχθηκε από την εταιρεία OpenAI της Silicon Valley. «Έφτασε λίγο πιο μακριά από ό,τι περίμενα να φτάσει», είπε ο Yudkowski, ο οποίος έγραψε ένα δοκίμιο στους Times νωρίτερα αυτό το έτος υποστηρίζοντας επιδρομές εναντίον «αδίστακτων» κέντρων δεδομένων, είπε σχετικά με την έρευνα AI. «Νομίζω ότι γίνεται πιο έξυπνο από εμάς» τόνισε.

Ο Yudkowski είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά γνώση με ρυθμό που είναι ταχύτερος από ό,τι μπορούν να κατανοήσουν οι άνθρωποι. «Οι ικανότητες – πόσο έξυπνα είναι αυτά τα πράγματα – είναι πολύ πιο μπροστά από την πρόοδο όσον αφορά την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας τους και τη δυνατότητα να διαμορφώσουν τη συμπεριφορά τους λεπτομερώς», ανέφερε. «Δεν έχουμε ιδέα τι συμβαίνει μέσα στο GPT-4… Αν η ανθρωπότητα ήταν καθόλου λογική, θα ρίχναμε 100 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για να καταλάβουμε τι συμβαίνει εκεί μέσα» πρόσθεσε.

«Οι λίγοι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτό δεν σημειώνουν πρόοδο με ρυθμό που ακόμα κι αν βάζαμε τους μισούς πτυχιούχους φυσικούς σε αυτό, δεν θα είχα μεγάλη εμπιστοσύνη ότι θα ξέραμε τι συνέβαινε εκεί μέσα σε τρία ή πέντε χρόνια», είπε ο καταστροφολόγος . Οι ανησυχίες σχετικά με τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που ξεπερνούν τους ανθρώπους και τρέχουν άγρια ​​έχουν ενταθεί με την άνοδο μιας νέας γενιάς chatbot τεχνητής νοημοσύνης υψηλής ικανότητας όπως το ChatGPT. Έχει στείλει χώρες σε όλο τον κόσμο να προσπαθούν να βρουν κανονισμούς για την αναπτυσσόμενη τεχνολογία, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να χαράζει το μονοπάτι με τον νόμο AI που αναμένεται να εγκριθεί αργότερα μέσα στο έτος.

Ωστόσο, ορισμένοι παραπονέθηκαν ότι οι προειδοποιήσεις σχετικά με τους υπαρξιακούς κινδύνους που εκφράστηκαν από τους κατασκευαστές της τεχνητής νοημοσύνης συνέβαλαν στην αύξηση των δυνατοτήτων των προϊόντων τους και στην απομάκρυνση της προσοχής από τις εκκλήσεις για πιο άμεσους κανονισμούς, ώστε να χαλιναγωγήσουν τα προβλήματα του πραγματικού κόσμου.

Ένα νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει ότι οι παγκόσμιες κυβερνήσεις βρίσκονται στη μέση μιας κούρσας εξοπλισμών για την ανάπτυξη όπλων που ελέγχονται από AI.