To ChatGPT, το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, έχει ταράξει τα νερά από τη στιγμή της παρουσίασής του πριν από πέντε μήνες, δημιουργώντας νέα δεδομένα σε πολλούς κλάδους. Πλέον φαίνεται πως μπαίνει και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η αρχή γίνεται στην Ιαπωνία.

Συγκεκριμένα, η πόλη Γιοκοσούκα, στην κεντρική επαρχία Καναγκάβα, ανακοίνωσε πως θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το ChatGPT σε διοικητικές εργασίες, λόγω «έλλειψης» δημοτικών υπαλλήλων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι υπάλληλοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το chatbot για να συντάσσουν αναφορές, να ελέγχουν λάθη, αλλά και να παρουσιάζουν προτάσεις για τη λειτουργία του δήμου.

Εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής της πόλης, μιλώντας στο CNN, επέμεινε πως η απόφαση για χρήση του ChatGPT σχετίζεται με την πληθυσμιακή κρίση στη χώρα και στην πόλη και την έλλειψη προσωπικού. «Βρισκόμαστε στο χείλος του να μην μπορούμε να διατηρήσουμε κοινωνικές υπηρεσίες», ισχυρίστηκε πρόσφατα η κυβέρνηση της χώρας.

Το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, όπως υποστηρίζει, θα χειρίζεται καθημερινά διοικητικά καθήκοντα και θα βοηθήσει τις τοπικές υπηρεσίες να γίνουν πιο αποτελεσματικές, ενισχύοντας την εύρυθμη λειτουργία του δήμου σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Με το ChatGPT να αναλαμβάνει καθήκοντα, «το προσωπικό μπορεί να επικεντρωθεί στη δουλειά που μπορεί να γίνει μόνο από ανθρώπους, προωθώντας έτσι μια προσέγγιση που θα φέρει ευτυχία στους πολίτες μας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι δημοτικές αρχές της χώρας περιμένουν ότι το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης «θα χρησιμοποιηθεί ευρέως» από το προσωπικό, ενώ δεν θα δίνονται στο ChatGPT προσωπικά ή απόρρητα στοιχεία. Σημαντική λεπτομέρεια: Ολόκληρο το σχετικό δελτίο Τύπου συντάχθηκε από το ChatGPT.