Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone, Χάρης Μπρουμίδης, συμμετείχε σε διάλογο, παρουσία του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, για την πρόοδο των ψηφιακών μεταρρυθμίσεων στην χώρα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών υπό την σκιά της ενεργειακής κρίσης. Η συζήτηση, που διεξήχθη στο πλαίσιο του 2ου Thessaloniki Metropolitan Summit, αποτέλεσε ευκαιρία να τεθούν επί τάπητος τα πλέον επίκαιρα ζητήματα του κλάδου και να υπογραμμιστεί η σημασία της έντασης των επενδύσεων σε δίκτυα 5G και οπτικής ίνας για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της Ελλάδας. 

«Σήμερα αντιμετωπίζουμε μια ασύμμετρη απειλή, αυτή της ενεργειακής επάρκειας και του ενεργειακού κόστους –για κράτη και επιχειρήσεις, της οποίας την πλήρη διάσταση δεν έχουμε ακόμα δει και είναι δύσκολο να προβλέψουμε. Με τα σημερινά δεδομένα της ενεργειακής αγοράς και βάσει προκαταρκτικών εκτιμήσεων, η αύξηση του ενεργειακού κόστους για τον Όμιλο Vodafone σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπολογίζεται ότι θα φτάσει περίπου τα €1,4 δισ. το 2024 σε σύγκριση με το 2022, ποσό το οποίο θα μπορούσε να διοχετευθεί σε σημαντικές επενδύσεις υποδομών. Για την Ελλάδα, η αντίστοιχη αύξηση ισοδυναμεί με το κόστος κατασκευής έως και 740 Σταθμών Βάσης είτε με το κόστος πλήρους σύνδεσης 150.000 νοικοκυριών με δίκτυο οπτικών ινών», τόνισε ο κ. Μπρουμίδης. 

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην πρόοδο του επενδυτικού σχεδίου ύψους €600 εκατ. της Vodafone Ελλάδας για πληθυσμιακή κάλυψη 5G 90% στο τέλος του 2025, καθώς για την σύνδεση 800.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε υπερυψηλές ταχύτητες μέχρι το τέλος του 2024. Επιπλέον, εξήγησε πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Vodafone τα τελευταία δύο χρόνια, ξεκλειδώνει μια σειρά δυνατοτήτων για την ενεργειακή διαχείριση και την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος προς όφελος των πελατών της εταιρείας. Επιχειρήσεις, νοικοκυριά, κρατικές υπηρεσίες και δήμοι μπορούν πλέον να ελέγχουν την κατανάλωσή τους μέσω σύγχρονων IoT υπηρεσιών και έξυπνων μετρητών, που επιτρέπουν την εξ αποστάσεως διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, τον έλεγχο της ενεργειακής απόδοσης εγκαταστάσεων και πόλεων, την ορθή λειτουργία μηχανολογικών εξοπλισμών, τον εξορθολογισμό γραμμών παραγωγής. 
Τόσο η πανδημία όσο και οι τρέχουσες γεωπολιτικές αναταραχές αποκάλυψαν την κρισιμότητα της γρήγορης και αξιόπιστης συνδεσιμότητας χωρίς αποκλεισμούς, που προϋποθέτει γενναίες επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς (5G και οπτικών ινών). Η ανάπτυξη και συντήρηση των δικτύων αυτών έχει πολύ μεγάλο κόστος, είναι όμως απαραίτητη για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της χώρας και καταλύτης για την ανοικοδόμηση της οικονομίας, την στρατηγική μας αυτονομία (ενεργειακή και ψηφιακή), την κυβερνοασφάλεια, την εξοικονόμηση ενέργειας, την περιβαλλοντική προστασία, την κοινωνική συνοχή. Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο να ληφθούν – σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο – μέτρα στήριξης του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών και οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές να προστατευθούν ως υποδομές κρίσιμης εθνικής σημασίας, ειδικώς σε ό,τι αφορά την αδιάλειπτη πρόσβασή τους στις πηγές ενέργειας», κατέληξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας.