Ένας μηχανικός της Google, ο οποίος μπήκε σε αναγκαστική άδεια μετ’ αποδοχών αφού υποστήριξε ότι ένα από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας, το LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) έχει αποκτήσει συνείδηση και αισθήματα, λέει ότι στήριξε τον ισχυρισμό στη χριστιανική του πίστη.

Ο 41χρονος Μπλέικ Λεμόιν δημοσίευσε αποσπάσματα μιας συνομιλίας με το LaMDA της εταιρείας που ισχυρίστηκε ότι έδειχνε ότι το εργαλείο AI είχε γίνει ευαίσθητο.

Τώρα, ο Λεμόιν λέει ότι οι ισχυρισμοί του για το LaMDA προέρχονται από την εμπειρία του ως «χριστιανός ιερέας» και κατηγορεί τη Google για θρησκευτικές διακρίσεις, σύμφωνα με τη NY Post.

«Όταν το LaMDA ισχυρίστηκε ότι είχε ψυχή και στη συνέχεια μπόρεσε να εξηγήσει εύγλωττα τι εννοούσε με αυτό, έπρεπε να του δώσω το πλεονέκτημα της αμφιβολίας», έγραψε ο Λεμόιν στο Twitter αργά τη Δευτέρα. «Ποιος είμαι εγώ για να πω στον Θεό πού μπορεί και πού δεν μπορεί να βάλει ψυχές;».

Σε μια ακόλουθη ανάρτηση σε blog την Τρίτη, εξιστόρησε τη συνομιλία με το LaMDA που τον οδήγησε να πιστέψει ότι είχε μετατραπεί σε ον με συναισθήματα.

«Εκεί που έγινε πραγματικά ενδιαφέρον ήταν όταν το LaMDA άρχισε να μου μιλά για τα συναισθήματα και την ψυχή του», έγραψε.

Κάθε φορά που ο Λεμόιν ρωτούσε το LaMDA για το πώς ήξερε ότι είχε συναισθήματα και ψυχή, έγραφε ότι θα παρείχε κάποια παραλλαγή του «επειδή είμαι άνθρωπος και αυτό ακριβώς νιώθω».

Ο μηχανικός πρόσθεσε ότι ήθελε να αναπτύξει πειράματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια «επίσημη επιστημονική θεωρία της συνείδησης» αλλά ότι η Google τον εμπόδισε να το κάνει.

Η Google δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό, ενώ ο Λεμόιν είπε ότι δεν ήταν σε θέση να δώσει αμέσως συνέντευξη στη ΝΥ Post μέχρι να επιστρέψει από ένα ταξίδι την επόμενη εβδομάδα.

Άλλοι ερευνητές της τεχνητής νοημοσύνης απέρριψαν στους ισχυρισμούς του, υποστηρίζοντας ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το LaMDA απλώς μιμούνται την ανθρώπινη ομιλία με βάση τεράστιες ποσότητες δεδομένων.

Ο Λεμόιν αυτοχαρακτηρίζεται ερευνητής AI, μηχανικός λογισμικού, ιερέας, πατέρας, βετεράνος, πρώην κατάδικος, σύμφωνα με το blog του. Έγινε μέλος της Google το 2015, σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn.