Newsroom

Αγωγή κατά της Google κατέθεσε η εταιρεία Match Group In, που φτιάχνει λογισμικό για εφαρμογές γνωριμιών, καθώς το Tinder κινδυνεύει να βρεθεί εκτός Play Store επειδή αρνούνται να καταβάλουν ποσοστό 30% των εσόδων από τις πωλήσεις τους.

Η κατάθεση της αγωγής από την Match είναι η τελευταία εξέλιξη σε μια σειρά ενεργειών που στοχεύουν την καταχρηστική χρήση του Play store από την Google, μαζί με άλλες υποθέσεις που έχουν εγείρει η Fortnite, δημιουργός του Epic Games, αλλά και δεκάδες γενικοί εισαγγελείς αμερικανικών πολιτειών, αλλά και άλλοι αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.

Η Google δεν σχολίασε άμεσα την κατάθεση της νέας δικαστικής αγωγής σε βάρος της. Ωστόσο έχει ανακοινώσει ότι οι δημιουργοί εφαρμογών έχουν την επιλογή να παρακάμψουν το Play store και ότι έχει μειώσει τα ποσοστά που ζητάει, ενώ έχει δημιουργήσει άλλα προγράμματα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με χειρισμούς μονοπώλησης της αγοράς από μέρους της.

Η κατάθεση της αγωγής από την Match έγινε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Καλιφόρνια, ενώ κατηγορεί την Google για παραβίαση της ομοσπονδιακής και πολιτειακής νομοθεσίας κατά των μονοπωλίων, στοχεύοντας στην εξάλειψη αυτής της συμπεριφοράς.

Μέχρι 1η Ιουνίου

Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική επειδή μερικές από τις εφαρμογές της Match έχουν εξαιρεθεί από τις πολιτικές της Google για περίπου μία δεκαετία. Τώρα η Google ανακοίνωσε ότι θα μπλοκάρει το κατέβασμα των εφαρμογών αυτών της Match από την 1η Ιουνίου, εκτός και αν με δική τους πρωτοβουλία ανοίξουν το σύστημα των πληρωμών τους και μοιραστούν τα έσοδά τους με την Google, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο κείμενο της δικαστικής αγωγής.

«Η κατάθεση της αγωγής είναι η τελευταία διαθέσιμη λύση» ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της, η Σαρ Ντουμπέι, εκτελεστική διευθύντρια της Match. «Προσπαθήσαμε με καλή πίστη, να επιλύσουμε τα θέματα αυτά με την Google, αλλά η επιμονή τους και οι απειλές τους δεν μας άφησαν άλλη επιλογή» εξήγησε η ίδια.

Για το Μάρτιο, μεταξύ των δύο εταιριών υπάρχουν έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία αντί για τα ταμεία της Match θα πρέπει να καταβληθούν στην Google.

Η Match ανακοίνωσε ότι η πλειοψηφία των χρηστών στην πιο δημοφιλή εφαρμογή της (Tinder) προτιμούν το σύστημα πληρωμών της, το οποίο επιτρέπει προγράμματα δόσεων, μεταβιβάσεις χρημάτων μέσω τραπεζών, αλλά και άλλες δυνατότητες πληρωμών, οι οποίες δεν είναι διαθέσιμες μέσω της Google, σύμφωνα με την ίδια δικαστική αγωγή. Σύμφωνα με την Ντουμπέι, η παράκαμψη του Play store δεν ήταν εφικτή.

«Είναι σαν να λες “δεν χρειάζεται να πάρεις το ασανσέρ για να πας στον 60ο όροφο ενός κτιρίου. Μπορείς, πάντα να ανέβεις από τον εξωτερικό τοίχο”» πρόσθεσε η ίδια.

Η απάντηση της Google

Μετά την αγωγή της Match η Google με δήλωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων: «Πρόκειται απλώς για τη συνέχεια της ιδιοτελούς εκστρατείας στην οποία έχει επιδοθεί η Match Group, προκειμένου να αποφύγει να καταβάλει το αντίτιμο για τη σημαντική αξία που απολαμβάνει μέσω της χρήσης των mobile πλατφορμών, πάνω στις οποίες έχει χτίσει την επιχειρηματική της δραστηριότητα. Όπως κάθε επιχείρηση χρεώνουμε για τις υπηρεσίες μας και, όπως κάθε υπεύθυνη πλατφόρμα, προστατεύουμε τους χρήστες μας από απάτες και κατάχρηση στις εφαρμογές.

Η Match Group ήδη έχει τραβήξει την προσοχή των Ρυθμιστικών Αρχών για υποθέσεις, όπως παραπλανητικές πρακτικές συνδρομής. Ως εκ τούτου, με τη συγκεκριμένη αγωγή εξακολουθεί απλώς να βάζει το κέρδος πάνω από την προστασία των χρηστών. Οι εφαρμογές της Match Group καταβάλουν στο Google Play για τις ψηφιακές συνδρομές, μόλις 15%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις μεγάλες πλατφόρμες εφαρμογών.

Αλλά, ακόμα και αν δεν είναι διατεθειμένοι να συμμορφωθούν με τις πολιτικές του Google Play, η ανοιχτή λειτουργία του Android εξακολουθεί να τους παρέχει πολλαπλούς τρόπους για τη διανομή των εφαρμογών τους στους χρήστες Android. Τέτοιοι τρόποι είναι μέσω άλλων καταστημάτων που διανέμουν εφαρμογές Android, απευθείας στους χρήστες μέσω της ιστοσελίδας τους, ή ως αμιγώς καταναλωτικές εφαρμογές».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber
Μοιράσου το άρθρο