Το πράσινο φως για την προσπάθεια προσεδάφισης του μικρού ρομπότ Philae στον κομήτη Tchouri έδωσαν νωρίτερα οι υπεύθυνοι για την αποστολή του διαστημικού σκάφους Rosetta.

«Δώσαμε το τελικό πράσινο φως για την ρίψη του ρομπότ στον κομήτη Tchouri», ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

Η αποκόλληση του ρομπότ από το σκάφος Rosetta είναι προγραμματισμένη για τις 10.35 (ώρα Ελλάδος). Αμέσως μετά την αποκόλλησή του, το ρομπότ Philae θα πάρει φωτογραφίες της Rosetta και στη συνέχεια θα κατεβεί, με ελεύθερη πτώση, προς τον κομήτη, διανύοντας τα 20 χιλιόμετρα που το χωρίζουν από τον στόχο του σε επτά ώρες.

«Η κρίσιμη φάση είναι η ίδια η προσεδάφιση», δήλωσε ο Στέφαν Ούλαμεκ, υπεύθυνος για την προσεδάφιση του Philae. Εάν όλα πάνε καλά και ξεπερασθούν όλα τα τεχνικά ρίσκα του εγχειρήματος, ο Philae και τα 10 όργανα που μεταφέρει, θα αρχίσουν τις επιστημονικές έρευνες επί του εδάφους του κομήτη που θα διαρκέσουν δυόμισι ημέρες. Το μικρό ρομπότ θα λειτουργεί μέχρι τον Μάρτιο και είναι καταδικασμένο να πεθάνει από τη ζέστη όταν ο Tchouri θα πλησιάσει τον Ηλιο.

Όποια και να είναι η τύχη του μικρού ρομπότ, το σκάφος Rosetta θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον κομήτη τουλάχιστον μέχρι τη διέλευσή του στην κοντινότερη απόσταση από τον Ήλιο, τον Αύγουστο.