Έλληνας μαθητής, της Στ’ τάξης δημοτικού, είναι μεταξύ των τυχερών που παρακολουθούν ζωντανά σήμερα την πρώτη προσεδάφιση σε κομήτη στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος.

Ο Δημήτρης Γρύλλης, εκπροσωπώντας το δημοτικό σχολείο της Ελληνογερμανικής Αγωγής, είναι μεταξύ των τυχερών επισκεπτών, καθώς και Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, που βρίσκονται στο Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας και παρακολουθούν το όχημα Philae το οποίο μεταφέρει το διαστημικό σκάφος Rosetta σε μια προγραμματισμένη προσεδάφιση στην περιοχή Agilkia του κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko. Εκεί, η διαστημική συσκευή θα συγκεντρώσει πληροφορίες για τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος.

«Ο Δημήτρης είναι ενθουσιασμένος και παρακολουθεί με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όσα γίνονται», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η Αγάπη Βαβουράκη, διευθύντρια του δημοτικού της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Από το πρωί οι μαθητές του σχολείου μέσα από τους διαδραστικούς πίνακες που υπάρχουν στις τάξεις, αλλά και γιγαντοοθόνης, παρακολουθούν κατά τη διάρκεια συνδέσεων τα όσα διαδραματίζονται στο διάστημα… «Είναι εμπειρία ζωής για τον Δημήτρη» υπογραμμίζει η κ. Βαβουράκη, συμπληρώνοντας όμως, ότι «όλοι οι μαθητές του σχολείου είναι ενθουσιασμένοι και συμμετέχουν στη διαδικασία».

Ο μικρός μαθητής συνοδεύεται από τον καθηγητή Φυσικής Σπυρίδωνα Κόσκο και είναι ένα από τα πέντε παιδιά της ομάδας μαθητών της Ελληνογερμανικής Αγωγής, που κέρδισε το πρώτο βραβείο, σε έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό βίντεο με την ονομασία «Ξύπνησε Ροζέτα!» (WakeUp, Rosetta!).

Ο Δημήτρης Γρύλλης επελέγη με κλήρωση μεταξύ των μικρών μαθητών, Λ. Μόσχου, Ρ. Μουλαβασίλη, Τ. Παλαιολόγου, Κ. Παπαπολύζου.