Η Αμερικανίδα χημικός Στέφανι Κουόλεκ, η εφευρέτρια του κέβλαρ που χρησιμοποιείται ευρέως στα αλεξίσφαιρα γιλέκα πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 90 ετών, όπως ανακοίνωσε μια πρώην συνεργάτιδά της.

Η Κουόλεκ, η οποία εργαζόταν στην αμερικανική εταιρεία DuPont την εποχή που επινόησε το κέβλαρ, πέθανε στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, μετέδωσαν πολλά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα την πρώην συνεργάτιδα και φίλη της, Ρίτα Βάστα.

«Θλιβόμαστε όλοι για το χαμό της επιστήμονος της DuPont Στέφανι Κουόλεκ, μιας χημικού με αποφασιστικότητα και δημιουργικό πνεύμα, μια πραγματική πρωτοπόρο για τις γυναίκες που ασχολούνται με τις επιστήμες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια της εταιρείας Έλεν Κούλμαν σε ανακοίνωσή της. «Άφησε πίσω της μια θαυμαστή κληρονομιά από χιλιάδες ζωές που σώθηκαν και αμέτρητους τραυματισμούς που αποφεύχθηκαν χάρη στα προϊόντα που κατασκευάστηκαν με βάση την εφεύρεσή της», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον Ποστ, η Κουόλεκ ανακάλυψε το κέβλαρ, μια ίνα τεράστιας αντοχής, πενταπλάσιας αντοχής σε σύγκριση με το ατσάλι, και ταυτόχρονα πολύ ελαφριά, τη δεκαετία του ’60 και η ίδια αποκαλούσε «ευτυχή σύμπτωση» αυτή την επιτυχία της. Την εποχή εκείνη προσπαθούσε να βρει κάποιο υλικό που να ενισχύει τα ελαστικά των αυτοκινήτων και να είναι πιο οικονομικό και πιο ελαφρύ από όσα χρησιμοποιούνταν παλαιότερα.

Οι πολυμερικές ίνες υγρών κρυστάλλων που ανακάλυψε έγιναν το γνωστό σε όλους πλέον κέβλαρ που χρησιμοποιείται σήμερα σε αλεξίσφαιρα γιλέκα και προστατευτικές στολές, σε αθλητικό εξοπλισμό, στα πλοία και σε ελαστικά αυτοκινήτων.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.