Χάκερ που συνδέονται με την κινεζική κυβέρνηση στοχοθέτησαν την εταιρία βιοτεχνολογίας Moderna, μια εταιρία με έδρα τις ΗΠΑ που πραγματοποιεί έρευνες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού, φέτος στην προσπάθεια να κλέψουν δεδομένα, σύμφωνα με αξιωματούχο ασφαλείας των ΗΠΑ που εντοπίζει κινέζικο χάκινγκ τον οποίο επικαλείται σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του το πρακτορείο Reuters.

Η Κίνα αρνήθηκε σήμερα την κατηγορία ότι χάκερ που συνδέονται με τη χώρα στοχοθέτησαν τη Moderna.

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ασκήθηκε δίωξη σε δύο Κινέζους πολίτες, οι οποίοι κατηγορούνται για κατασκοπεία σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών, περιλαμβανομένων τριών μη κατονομαζόμενων στόχων με έδρα τις ΗΠΑ που ασχολούνται με τις ιατρικές έρευνες για την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι οι Κινέζοι χάκερ «διενήργησαν αναγνώριση» του δικτύου υπολογιστών μιας βιοτεχνολογικής εταιρίας της Μασαχουσέτης η οποία είναι γνωστό ότι εργάζεται για ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού τον Ιανουάριο.

Η Moderna, η οποία έχει την έδρα της στη Μασαχουσέτη και ανακοίνωσε το υποψήφιο εμβόλιό της για την Covid-19 τον Ιανουάριο, επιβεβαίωσε μιλώντας στο Ρόιτερς πως η εταιρία είναι σε επαφή με το FBI και ενημερώθηκε για φερόμενες «δραστηριότητες αναγνώρισης πληροφορικής» από την ομάδα των χάκερ που αναφέρεται στο κατηγορητήριο της περασμένης εβδομάδας.

«Η Moderna παραμένει σε υψηλή επιφυλακή για ενδεχόμενες απειλές κυβερνοασφάλειας, διατηρώντας μια εσωτερική ομάδα, υπηρεσίες εξωτερικής υποστήριξης και καλές σχέσεις εργασίας με εξωτερικές αρχές προκειμένου να αποτιμούν συνεχώς απειλές και να προστατεύουν τις πολύτιμες πληροφορίες μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας Ρέι Τζόρνταν, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο αξιωματούχος ασφαλείας των ΗΠΑ, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες. Το FBI και το υπουργείο Υγείας αρνήθηκαν να αποκαλύψουν ποιες είναι οι εταιρίες που τέθηκαν στο στόχαστρο των Κινέζων χάκερ.

Το υποψήφιο εμβόλιο της Moderna είναι ένα από τα πιο πρώιμα και μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης Τραμπ για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστηρίζει την ανάπτυξη του εμβολίου της εταιρίας με σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια και βοηθάει τη Moderna στην κλινική δοκιμή έως 30.000 ανθρώπων που ξεκινάει αυτό τον μήνα.

Η Κίνα συμμετέχει επίσης στην ‘κούρσα’ για την ανάπτυξη εμβολίου, με το κράτος, τον στρατό και τον ιδιωτικό τομέα να ενώνουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση της ασθένειας που έχει σκοτώσει περισσότερους από 660.000 ανθρώπους παγκοσμίως.

To κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της 7ης Ιουλίου, οι δύο Κινέζοι χάκερ, ο Λι Σιαογιού, 34 ετών και ο Ντονγκ Τζιαζί, 33 ετών, διενεργούσαν επί μία δεκαετία χάκινγκ το οποίο πρόσφατα περιέλαβε τη στοχοθέτηση ομίλων ιατρικής έρευνας για την Covid-19.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Λι και ο Ντονγκ συνεργάζονταν με το κινεζικό υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας. Μηνύματα σε διάφορους λογαριασμούς που καταχωρήθηκαν με το ψηφιακό ψευδώνυμο του Λι, oro01xy, δεν επιστράφηκαν. Λεπτομέρειες επαφής για τον Ντονγκ δεν ήταν διαθέσιμες.

Η Κίνα αρνείται συστηματικά οποιονδήποτε ρόλο στο χακάρισμα και ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο, Ουάνγκ Ουνεμπίν, απέρριψε ως «αβάσιμη» την κατηγορία ότι χάκερ που συνδέονταν με την κυβέρνηση στοχοθέτησαν τη Moderna.

Η Κίνα είναι παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού και ανησυχεί περισσότερο για το ενδεχόμενο άλλες χώρες να χρησιμοποιούν χάκερ για να κλέψουν την τεχνολογία της, είπε.

«Δεν έχουμε απολύτως καμία ανάγκη να εμπλακούμε σε κλοπή προκειμένου να επιτύχουμε αυτήν την ηγετική θέση», είπε ο Ουάνγκ.

Οι άλλες δύο μη κατονομαζόμενες εταιρίες ιατρικής έρευνας που αναφέρονται στο κατηγορητήριο του υπουργείου Δικαιοσύνης χαρακτηρίζονται ως βιοτεχνολογικές εταιρίες με έδρα την Καλιφόρνια και το Μέριλαντ. Οι εισαγγελείς αναφέρουν πως οι χάκερ «αναζητούσαν ευάλωτα σημεία» και διενήργησαν «αναγνώριση» σε βάρος τους.

Το κατηγορητήριο αναφέρει πως η εταιρία της Καλιφόρνια εργάζεται στην έρευνα για ένα αντιιικό φάρμακο και αφήνει να εννοηθεί πως η εταιρία του Μέριλαντ ανακοίνωσε δημόσια προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου τον Ιανουάριο. Δύο εταιρίες που θα μπορούσαν να ταιριάζουν με αυτές τις περιγραφές: η Gilead Sciences και η Novavax.

Ο εκπρόσωπος της Gilead Κρις Ρίντλεϊ δήλωσε πως η εταιρία δεν σχολιάζει θέματα κυβερνοασφάλειας. Η Novavax δεν έκανε κάποιο σχόλιο για συγκεκριμένες ενέργειες κυβερνοασφάλειας αλλά είπε: «Η ομάδα μας για την κυβερνοασφάλεια είναι σε επιφυλακή για φερόμενες ξένες απειλές που αναφέρονται στις ειδήσεις».

Σύμβουλος ασφαλείας που γνωρίζει για τις διάφορες έρευνες χακαρίσματος σε βάρος κορυφαίων βιοτεχνολογικών εταιριών τον τελευταίο έτος δήλωσε πως κινεζικές ομάδας που θεωρείται ευρέως πως συνδέονται με το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας είναι μια από τις κύριες δυνάμεις που στοχοθετούν την έρευνα για την COVID-19, παγκοσμίως. Αυτό ταιριάζει με την περιγραφή των Κινέζων χάκερ, ως συνεργατών του υπουργείου.