Aνοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ελλάδα

Νέος Χάρτης Συχνοτήτων για την ψηφιακή τηλεόραση


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΝΕΑ
16:04
30/04/2020
Aνοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ελλάδα
32
loading

Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ελλάδα έπειτα από κοινή απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για τον νέο Χάρτη Συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος.

Με τον νέο Χάρτη Συχνοτήτων, τον συντονισμό για τη σύνταξη του οποίου είχε η γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ολοκληρώνεται η προετοιμασία για την απόδοση στην κινητή τηλεφωνία και στα δίκτυα 5G του φάσματος των 700 MHz που σήμερα χρησιμοποιείται από την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ η διαδικασία σύνταξης του νέου Χάρτη Συχνοτήτων έλαβε επίσης υπ' όψιν της τη μικρότερη δυνατή όχληση των πολιτών, οι οποίοι δεν χρειάζεται να προχωρήσουν στην προμήθεια νέων τηλεοπτικών δεκτών ή αποκωδικοποιητών.

Με την ενεργοποίηση των ρυθμίσεων του νέου Χάρτη Συχνοτήτων θα απαιτηθεί μόνο ο επανασυντονισμός των δεκτών. Μετά τη δημοσίευση του νέου Χάρτη Συχνοτήτων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στο αμέσως προσεχές διάστημα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων μπορεί να προχωρήσει στον σχεδιασμό της για τη δημοπράτηση του φάσματος των 700 MHz για την ανάπτυξη των δικτύων 5G στη χώρα μας, βάσει και των προβλέψεων των σχετικών κοινοτικών οδηγιών.

Τι είναι ο Χάρτης Συχνοτήτων για την επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή τηλεοπτικού σήματος;

Ο Χάρτης Συχνοτήτων είναι ένα κανονιστικό κείμενο που περιλαμβάνει τις τεχνικές λεπτομέρειες για την επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή (δηλαδή την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση που στην Ελλάδα παρέχεται από την ΕΡΤ και την DIGEA). Ο Χάρτης περιλαμβάνει ρυθμίσεις όπως οι προδιαγραφές εκπομπής, τα κέντρα εκπομπής, οι περιοχές κάλυψης και οι ραδιοδίαυλοι που εκπέμπονται από κάθε κέντρο εκπομπής.

Τι ίσχυε ως σήμερα για τον Χάρτη Συχνοτήτων;

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση 42800/2012 που είχε εκδοθεί ενόψει της μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση αποτελούσε τον Χάρτη Συχνοτήτων έως το 2018. Στον συγκεκριμένο Χάρτη πραγματοποιήθηκαν μικρής έκτασης διορθώσεις με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 14879/2018.

Γιατί χρειαζόμαστε έναν νέο Χάρτη Συχνοτήτων;

Σύμφωνα με την απόφαση 2017/899 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Μαΐου 2017, η φασματική περιοχή των 700 MHz που χρησιμοποιείται από την ψηφιακή τηλεόραση θα διατεθεί για την ανάπτυξη ευρυζωνικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τα δίκτυα 5G. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή και ως Ψηφιακό Μέρισμα ΙΙ. Ο νέος Χάρτης Συχνοτήτων, που συντάχθηκε υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναδιανέμει το φάσμα που απομένει για χρήση από την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση και καθορίζει τις απαραίτητες τεχνολογικές παραμέτρους.

Για ποιο λόγο επελέγη να δοθεί η ζώνη των 700 MHz στα δίκτυα 5G;

Όπως ρητά αναφέρεται στην απόφαση 2017/899 «το ραδιοφάσμα στη ζώνη συχνοτήτων των 700 MHz προσφέρει τόσο πρόσθετη χωρητικότητα όσο και καθολική κάλυψη, ιδίως για αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές, καθώς και άλλες απομακρυσμένες περιοχές που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, που έχουν προκαθορισθεί σύμφωνα με τομείς εθνικής προτεραιότητας, περιλαμβανομένων κατά μήκος σημαντικών χερσαίων οδών μεταφορών και για χρήση σε εσωτερικούς χώρους και για μεγάλου εύρους επικοινωνίες μεταξύ μηχανημάτων».

Τι σημαίνει ο νέος Χάρτης Συχνοτήτων για την ΕΡΤ και την DIGEA;

Με τη δημοσίευση του νέου Χάρτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι δύο πάροχοι δικτύου ευρείας ψηφιακής ευρυεκπομπής θα υλοποιήσουν τις αναγκαίες μεταβολές στα δίκτυά τους. Επισημαίνεται πως οι δύο πάροχοι έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους για τις συγκεκριμένες τροποποιήσεις.

Τι σημαίνει ο νέος Χάρτης Συχνοτήτων για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους;

Ο νέος Χάρτης Συχνοτήτων αποτελεί το κύριο ρυθμιστικό κείμενο προκειμένου η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων να προχωρήσει στη δημοπράτηση του φάσματος στη ζώνη των 700 MHz για την ανάπτυξη των νέων δικτύων 5G στη χώρα μας. Ο νέος Χάρτης Συχνοτήτων συνδέεται άμεσα με τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Ποιες διαδικασίες χρειάστηκε να ολοκληρωθούν για την ολοκλήρωση του νέου Χάρτη Συχνοτήτων;

• Η διαμόρφωση του νέου Χάρτη Συχνοτήτων είναι αποτέλεσμα μίας πολύπλοκης νομικής και τεχνικής διαδικασίας, στο πλαίσιο της οποίας απαιτήθηκαν μεταξύ άλλων:

• Διαβούλευση με τους παρόχους δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.

• Υλοποίηση σχετικής μελέτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το οποίο παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχετικά με τη διάρθρωση των δικτύων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής.

• Διατύπωση γνώμης από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων

• Τροποποίηση του Εθνικού Κανονισμού Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των συστημάτων επικοινωνιών που χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις

• Διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες της Ελλάδας με γειτονικές χώρες προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των δικτύων μετά την ενεργοποίηση του νέου Χάρτη Συχνοτήτων.

Τι πρέπει να κάνει ο πολίτης μετά τη δημοσίευση του νέου Χάρτη Συχνοτήτων;

Με τη δημοσίευση του νέου Χάρτη Συχνοτήτων ανακατανέμονται οι συχνότητες μετάδοσης της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα χρειαστεί να κάνουν μόνο έναν επανασυντονισμό του τηλεοπτικού τους δέκτη. Η διαδικασία αυτή θα χρειαστεί να γίνει μόνο μια φορά, όταν ενεργοποιηθούν οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στον νέο Χάρτη Συχνοτήτων. Εννοείται πως θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

32
σχόλια
 1. avatar ΜΠΟΥΡΛΟΤΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ

  ΜΠΟΥΡΛΟΤΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ

 2. avatar pvran

  Η ειρωνεία είναι ότι οι περισσότεροι που σχολιάζουν κατά του 5G το κάνουν με το κινητό, συνδεδεμένο στο ρούτερ , δίπλα στο κεφάλι τους. (μην κουραστείτε να ψάχνετε, ίδιες ραδιοσυχνότητες).

  1. avatar Φίλε ..

   Δε λειτουργούν στις ίδιες ραδιοσυχνότητες. Το 4g χρησιμοποιεί συχνότητες κάτω των 6ghz ενώ το 5g ξεκινάει από τα 30ghz και φτάνει μέχρι 300ghz. Λοιπόν επειδή προφανώς δεν έχεις ιδέα για τι μιλάς, σταμάτα.
   Αυτό, αν και πρόχειρα και με λίγη εμπειρία πάνω στον τομέα, το χάσμα είναι χαώδες, και πίστεψε με, το ρίσκο που αποτελεί για την υγεία όλων μας, είναι σχεδόν αναμφίβολο.

   1. avatar Το ρίσκο από αυτά που χλαπακιάζεις

    καθημερινά είναι πολύ πολύ μεγαλύτερο. Όλα τα συντηρητικά, βελτιωτικά, αντιβιοτικά, ενισχυτικά και @@ καπαμά θα σε πεθάνουν. Όχι το 5G.
    Μια παρόμοια ιστορία:
    Στο χωριό μου έξω από τα Γιάννενα, πριν από 20-30 χρόνια βάζανε καπνά και τα ψεκάζανε με ένα πολύ ισχυρό εντομοκτόνο χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Άντε να βάζανε καμιά φανέλα στο στόμα. Οι περισσότεροι από αυτούς πέθαναν από καρκίνο των πνευμόνων. ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΝΑΡΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΝ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ. Μέχρι και ανάλυση έκαναν. Για τα χημικά που έριχναν τόσα χρόνια κουβέντα. Αυτά.

   2. avatar pvran

    Φιλε, δεν μιλησα για το 4G. Η μεση ζωνη και πιο εμπορικη του 5G λειτουργει στα 3.5Ghz ενω το ρουτερ σου στα 2.5 και στα 5Ghz. Και δεδομενου οτι το ρουτερ το εχεις σπιτι και μιλαμε για το αντιστροφο του τετραγωνου της αποστασης... κανε τα μαθηματικα μονος σου, και διαβαζε τα σχολια πριν απαντησεις κακο δεν κανει.

   3. avatar Ώπα

    Και από ποτέ τα 3 έως 30 nm μήκος κύματος με την τόσο μικρή ισχύ θα έχουν βλαβερές συνέπειες; Άσε ρε εξωγηινε. Ψεκασμενε

   4. avatar Κοιτα εσυ

    Να πεθανεις υγιης

  2. avatar Yan

   Λες για \"όλους\" αλλά μάλλον 1-2 φανατικοί τα έχουν γράψει όλα αυτά τα σχόλια. 2-3 είναι μόνο με υπογραφή. Όλοι οι άλλοι, ανώνυμοι και ελεύθεροι να γράφουν ό,τι να\'ναι...

 3. avatar ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΥΠΝΑΤΕ

  ΣΑΣ [...]ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΑΝ . ΟΛΟ ΜΠΑΜΠΕΣΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΑΣ ΚΑΨΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΙΝ ΣΑΣ ΠΕΘΑΝΟΥΝ .

 4. avatar Ο Τεσλα ηξερε πολυ καλα τα παντα

  Ετσι και σεις Ελληνες μην τους αφηνετε να σας διαλυσουν διαλυστε τους εσεις πρωτα ! Αρκετα σας εκαναν ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ ΤΕΛΟΣ

 5. avatar κοιταξτε κατι ξενερωτα σχολια

  Που κανουν εδω και καλα οτι δεν τρεχει τιποτα να σας παραμυθιαζουν διαβαστε τις [...] τους να σας αποπροσανατολιζουν επιτηδες ! Να σας πανε αλλου να μην ασχολειστε ! Μην επιτρεψει κανεις τετοια δικτυα ανθρωποι της χωρας αυτης θα σας πεθανουν !

 6. avatar Ο ΔΕΡ ΤΑSUKU ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΤΟ ΛΕΕΙ

  ΚΑΘΑΡΑ Ο ΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟΣ ! ΜΑΣ ΠΡΟΣΒΑΛΟΥΝ ΤΑ [...] ΚΑΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΡΑΜΑΤΟΥΣ ΣΑΝ ΕΝΑ [...] ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΕΔΩ ΒΑΛΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ! ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΒΑΖΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΤΕ ! [...]

 7. avatar ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ

  ΚΟΙΤΑΞΤΕ [...] ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΤΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ[...] ΑΡΚΕΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΗ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ ΤΕΡΜΑ ! ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΟΥΝ[...]

 8. avatar θα μας πεθανουν ολους

  [...]

 9. avatar Οχι παιδια ελεος […]

  Μην τους αφηνετε

 10. avatar ΑΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΙΑ

  ΠΑΝΕ ΜΑΣ [...]

 11. avatar ΑΡΧΙΜΙΔΗς

  Οπως παντα ακροτητα εκατερωθεν, η ακραια συνωμοσιολογια καλα κρατει και το δεν βαριεσαι καλα κρατει επισης.Τα δικτυα 5G επιρεαζουν αμεσα την υγεια (ζαλαδες κλπ) φανταστειτε μακροχρονια!!! Καλη η τεχνολογια αλλα οχι σε βαρος της υγειας, ας βελτιωθουν τα παροντα δικτυα πληρωνοτας κατι παραπανω οι εταιριες.Ο τουριστας δεν χρειαζεται να \"ανεβασει\" την σελφιτου σε 2 sec ας κανει 1 λεπτο

 12. avatar Η ιατρική κοινότητα

  είναι σύμφωνη; Εδώ κραυγάζουν για τις επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία μας. Από Πάτρα τους έδιωξαν για τους ίδιους ακριβώς φόβους και φυσικά όχι βασισμένοι σε αστάθειες.
  Δε θα μπλέξω κορώνες και ιούς, αλλά εφόσον υπάρχουν ενστάσεις από την ιατρική κοινότητα δε θα ήταν σοφότερο να ακούσουμε πρώτα τι έχουν να πουν;
  Η τη μία ακούμε τον κύριο Τσιόρδα και την άλλη τη κονόμα;

 13. avatar Stilitis

  Θα πεθάνουμε όλοι μας!!!!

 14. avatar Οι ειδικοί που λέτε πως

  Το 5G δεν επέδρασε στον εμφάνιση του κορονοϊού είστε αγράμματοι. Γιατί; Γιατί βασική αρχή όλων των επιστημών τους τελευταίους 3 αιώνες είναι ο έλεγχος των υποθέσεων ως προς το κατά πόσο ειναι αληθείς ή όχι. Εσείς λοιπόν που απορρίπτετε μια υπόθεση που δεν έχει ελεγχθεί είστε άνθρωποι των σπηλαίων!

  1. avatar Μοίραζε

   ΤΑΠΕΣ!
   Ο συλλογισμός σου απλά ήταν ότι πιο λιτό και εύστοχο.
   Αν είχα κωδικό ένα λάικ το είχες από εμένα.

  2. avatar tzafar1

   Όσοι είστε πάνω από 40 χρόνων, δεν έχετε παρατηρήσει την φτωχή ύπαρξη λουλουδιών στα πάρκα και μάλιστα εν μέσω άνοιξης; Μιλάμε με τόσα μελίσσια στον Υμηττό, κάποτε πλημμύριζε ο τόπος από παπαρούνες, χαμομήλια και μαργαρίτες το πάρκο της γειτονιάς μου και πλέον, τώρα βλέπεις (αν είσαι τυχερός), μια παπαρούνα κάθε 20-30 τμ. Κατά τα άλλα ο γιαλός είναι στραβός!

 15. avatar ΑΔΙΑΚΡΙΤΟΣ

  Οποιαδήποτε σχέση με την εμφάνιση του κορωνοϊού, αυτήν την περίοδο, είναι καθαρά..συμπτωματική...

  1. avatar Χαχαχα χάχα

   Εμένα με έπιασε γέλιο με την εμφάνιση του σχολίου σου, τυχαίο δεν νομίζω....

  2. avatar ………ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ

   Τον πάστορα Τζαίημς ακούς κι εσύ; Αλληλούια....

 16. avatar ΡΑΝΚΟ

  Έρχεται και το...πλήρωνε να δεις...
  Πρόβατααααααα...
  Μπεεεεεεε...

  1. avatar Ρε αγία τριάδα.

   Παντού τριπλά ντισλάικ, παντού τρία σχόλια, παντού και πάντα την ίδια ώρα. Είστε πολλοί ή ένας με 3 - 4 λογαριασμούς;

   1. avatar Τι εννοώ…

    Και οι τρεις μίσος απέναντι του; Ο ένας με το PANKO στο username του, ο άλλος το ίδιο σε αναγραμματισμό και ο τρίτος απλά επιβεβαιώνει το συλλογισμό μου.

    Το χρήμα να πέφτει.

  2. avatar Δωρεάν στον ΡΑΝΚΟ παρακαλώ

   Εσένα δωρεάν αγόρι μου. Είσαι ξεχωριστός. Η έρευνα και η τεχνογνωσία δουλεύει για πάρτη σου.

  3. avatar ΟΚΝΑΡ (Οκνηρό μυαλό)

   Και σήμερα, βρε ΟΚΝΑΡ βελάζεις; Κάνε ένα διάλειμμα.

  4. avatar Kou Kou rou kou

   Βρε PANKOπανε δεν ψαρώνει κάνεις πλέον με τις τρολιες σου. Κουράσατε.

 17. avatar Αντωνάκης1965

  Περιμένω να διαβάσω την πρώτη ακακία σε σχέση με την τεχνολογία του 5g. Σε 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει