Ο ρυθμός των εξελίξεων είναι πλέον καταιγιστικός: πότε κυκλοφόρησε το πρώτο τρισδιάστατα τυπωμένο και πλήρως λειτουργικό πλαστικό όπλο, πότε το πήραν είδηση οι νομοθέτες της Φιλαδέλφεια και το απαγόρευσαν είναι θαύμα!

Είναι γεγονός βέβαια ότι εδώ και καιρό οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές έχουν βαλθεί να μεταμορφώσουν άρδην το τοπίο της παραγωγής «τυπώνοντας» από αντικείμενα καθημερινής χρήσης μέχρι και σπίτια!

Δεν θα έπαιρνε λοιπόν πολύ να «τυπωθεί» και το πρώτο 3D-printed όπλο του κόσμου, όπως το συγκεκριμένο που σχεδίασε ο 25χρονος Cody Wilson και βρήκε πρόσφατα τη θέση του στις προθήκες στο Μουσείου Victoria & Albert!

Σε ακόμα πιο πρόσφατο ωστόσο επεισόδιο της σύντομης αλλά μοναδικής ιστορίας του τρισδιάστατα τυπωμένου πιστολιού, η πόλη της Φιλαδέλφεια αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί ένα τέτοιο τεχνολογικό παιχνίδι, απαγόρευσε τη χρήση των 3D-printed όπλων, με το δημοτικό συμβούλιο της πόλης να συμφωνεί μάλιστα ομόφωνα.

Σύμφωνα μάλιστα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής εργοστάσιο που να αναπτύσσει αντίστοιχα πλαστικά όπλα κατασκευασμένα με την τεχνική του 3D printing.

Η δημιουργία του Wilson παραμένει λοιπόν μοναδική. Δείτε τι μπορεί να κάνει ο «Liberator» στο βίντεο…

Τα 15 από τα 16 εξαρτήματα του πλαστικού όπλου «τυπώθηκαν» σε έναν μεταχειρισμένο 3D εκτυπωτή Stratasys Dimension SST, αξίας 8.000 δολαρίων, με τα λιωμένα πολυμερή να δίνουν ακριβή μορφή στο σχέδιο του Wilson.

Το μέλλον με την έλευση των τρισδιάστατων εκτυπωτών θα είναι σαφώς πιο ενδιαφέρον απ’ ό,τι είχε αρχικά υποτεθεί…