Το Facebook λανσαρίστηκε τον Φεβρουάριο του 2004 και έζησε ανεπανάληπτες στιγμές στα 16 αυτά χρόνια της λειτουργίας του.

Από την πρώτη ομάδα των 20 ανθρώπων που το έτρεχαν σήμερα παραμένουν μόλις 2 και ο ένας είναι μάλιστα αυτός που μαντεύετε, ο Mark Zuckerberg.

Κάποιοι τα πήγαν πολύ καλά στη ζωή τους, ιδρύοντας τις δικές τους εταιρίες. Όπως ο Steve Chen που έφτιαξε το YouTube!

Οι περισσότεροι εγκατέλειψαν το κοινωνικό μέσο από τις πρώτες κιόλας μέρες του για να εργαστούν σε τεχνολογικούς κολοσσούς ή να ανοιχτούν στη δική τους επαγγελματική περιπέτεια.

Ας δούμε τι έκαναν οι σημαντικότεροι, οι άνθρωποι που συνυπέγραψαν την ίδρυση του Facebook.

Ο Dustin Moskovitz, ο πρώτος τεχνικός διευθυντής του Facebook και συγκάτοικος του Zuckerberg, εγκατέλειψε μαζί του το Χάρβαρντ για να δουλέψουν στο μέσο τους. Εκεί έμεινε ως τον Νοέμβριο του 2009, ιδρύοντας έκτοτε μια σειρά εταιριών και έχοντας σήμερα περιουσία, σύμφωνα με το Forbes, 11,6 δισ. δολαρίων.

Ο Chris Hughes, επίσης συνιδρυτής του Facebook, ήταν και ο πρώτος εκπρόσωπος Τύπου του δικτύου. Έμεινε ως το 2007 και πήγε μετά να συντονίσει την κοινωνική δικτύωση στην προεκλογική καμπάνια του Ομπάμα το 2008. Ο Hughes έβγαλε 500 εκατ. δολάρια όταν το Facebook μπήκε στο χρηματιστήριο…

Ο Eduardo Saverin, επίσης συνιδρυτής του Facebook, ήταν και ο πρώτος οικονομικός διευθυντής του. Έγινε γνωστός για τη μήνυση που έκανε στον Mark Zuckerberg και τον διακανονισμό που έληξε τη μακρά διαμάχη. Έμεινε ως το 2005 και πλέον είναι επενδυτής. Το Forbes μας λέει πως έχει περιουσία 10,5 δισ. δολαρίων.

Ο Sean Parker, συνιδρυτής του Napster, ήταν και ο πρώτος πρόεδρος του Facebook, μια θέση που διατήρησε ως τον Ιανουάριο του 2006. Πλέον είναι επενδυτής και έχει περιουσία 2,7 δισ. δολαρίων.

Άλλος ένας συνιδρυτής, ο Andrew McCollum, ήταν αυτός που σχεδίασε το πρώτο λογότυπο της ιστοσελίδας και έμεινε στο Facebook ως τον Σεπτέμβριο του 2006. Έκτοτε είναι επενδυτής.

Ο Taner Halicioglu ήταν ο πρώτος πραγματικός υπάλληλος του Facebook, καθώς όλοι οι άλλοι ήταν συνιδρυτές του. Ήταν ο άνθρωπος που έφτιαξε όλο το infrastructure του site και έμεινε εκεί ως το 2009.

Η Naomi Gleit είναι η μόνη που παραμένει στο μέσο και, με εξαίρεση τον Zuckerberg, η παλιότερη υπάλληλος του δικτύου. Έπιασε δουλειά τον Απρίλιο του 2005 με έργο να κάνει το Facebook γνωστό σε όλο τον κόσμο. Και συνεχίζει δυναμικά στο μάρκετινγκ του κολοσσού…