Μια «Μνήμη για το Μέλλον» αποφάσισε να αφήσει η Google, με το ομώνυμο project που οργανώνει και καταγράφει όψεις από τις δραματικές επιπτώσεις του σεισμού στην Ιαπωνία και του τσουνάμι που ακολούθησε, το Μάρτιο του 2011.

Το site που φέρει την ονομασία Mirai e no kioku (Μνήμη για το Μέλλον) περιέχει φωτογραφίες που μοιράστηκαν άνθρωποι από την περιοχή.

Επιπλέον, με τη βοήθεια του Street View, ο αμερικανικός κολοσσός παρουσιάζει εικόνες από το «πριν», το «μετά» και το «τώρα». Έτσι, ο χρήστης μπορεί να δει φωτογραφίες από κατεστραμμένες περιοχές της Φουκουσίμα, που σήμερα χαρακτηρίζονται μη κατοικήσιμες εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας. Ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί, επιλέγοντας την επιθυμητή περίοδο (πριν, μετά [2011], μετά [2013]).

Οι περιοχές αναμένεται να αυξηθούν καθώς νέες φωτογραφίες προστίθενται. Στις φωτογραφίες βλέπουμε σπίτια που έχουν καταρρεύσει, δρόμους γεμάτους λακκούβες και άλλες ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό και το τσουνάμι στην Φουτάμπα, κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο.

Για να πραγματοποιήσει τις νέες λήψεις η Google χρησιμοποιεί ένα ειδικό όχημα γεωεντοπισμού εξοπλισμένο με μια κάμερα, υπό αυστηρές προϋποθέσεις πραγματοποίησης για την προστασία του προσωπικού της από την ραδιενέργεια που υπάρχει στην ατμόσφαιρα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί εικονικά μέχρι και την είσοδο του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταΐτσι με ένα κλικ εδώ.