Ο πλανήτης Άρης, ο πρωταγωνιστής στα γεμάτα εξωγήινους παιδικά μας όνειρα, είναι ένας ψυχρός, άνυδρος κόσμος χωρίς ατμόσφαιρα. Η NASA, συνεχίζοντας την «εμμονή» της με τις διαστημικές αποστολές στον κόκκινο πλανήτη, ενέκρινε ακόμα μια αποστολή, προκειμένου να εξακριβώσει τα αίτια εξαιτίας των οποίων ο Άρης απώλεσε την ατμόσφαιρά του.

Ο δορυφόρος MAVEN θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη το φθινόπωρο του 2014 και θα αρχίσει να πραγματοποιεί μετρήσεις που θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να υπολογίσουν πόση ατμόσφαιρα έχει χάσει ο πλανήτης από τη γέννησή του μέχρι σήμερα.

«Ο Άρης δεν μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του επειδή δεν έχει πια ασπίδα -το παγκόσμιο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη είναι νεκρό. Ο δορυφόρος θα εξετάσει όλους τους γνωστούς τρόπους με τους οποίους ο Ήλιος παρασύρει σήμερα την αρειανή ατμόσφαιρα, και ίσως ανακαλύψει νέους τρόπους. Θα παρακολουθήσει επίσης το πώς αλλάζει η απώλεια καθώς η ηλιακή δραστηριότητα μεταβάλλεται στην πορεία ενός έτους» δήλωσε ο επικεφαλής του διαστημικού προγράμματος MAVEN, Μπρους Τζακόσκι.