Δυνατή στο μέλλον η τεκνοποίηση στο διάστημα χωρίς την παρουσία ανδρών

Το κατεψυγμένο σπέρμα διατηρεί τη ζωτικότητά του


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΝΕΑ
9:02
24/06/2019
Δυνατή στο μέλλον η τεκνοποίηση στο διάστημα χωρίς την παρουσία ανδρών
6
loading

Μία νέα ισπανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στο μέλλον οι γυναίκες αστροναύτες θα μπορούν να κάνουν παιδιά στο διάστημα, χωρίς τη φυσική παρουσία των ανδρών, χάρη στην ύπαρξη διαστημικών τραπεζών σπέρματος που θα περιέχουν κατεψυγμένο σπέρμα από τη Γη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μονσερά Μποαδά της κλινικής γονιμότητας Daexus και του Πολυτεχνείου της Βαρκελώνης, έκαναν την ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Βιέννη.

Όπως είπαν, η έλλειψη διαφορών ανάμεσα στο κατεψυγμένο σπέρμα σε συνθήκες μικροβαρύτητας και στο σπέρμα στις κανονικές συνθήκες βαρύτητας της Γης «ανοίγει δυνατότητες για ασφαλή μεταφορά σπερματοζωαρίων στο διάστημα και για δημιουργία μιας τράπεζας ανθρώπινου σπέρματος έξω από τη Γη».

Η έλλειψη βαρύτητας ενώ επιδρά αρνητικά στο καρδιαγγειακό, στο μυοσκελετικό και στο κεντρικό νευρικό σύστημα, κάτι που έχει διαπιστωθεί στις διαστημικές πτήσεις, είναι άγνωστο πώς επηρεάζει το σπέρμα και τα ωάρια.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει σημαντική μείωση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων σε φρέσκα δείγματα, αλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει αν το σπέρμα μεταφερθεί κατεψυγμένο στο διάστημα.

Τα πειράματα με κατεψυγμένο σπέρμα που εκτέθηκε σε μικροβαρύτητα για μικρά χρονικά διαστήματα (οκτώ δευτερολέπτων κάθε φορά), έδειξαν ότι δεν επηρεάστηκε σχεδόν καθόλου η πυκνότητα του, η κινητικότητα και ζωτικότητα του, ούτε η μορφολογία του. Θα πρέπει να γίνουν όμως περισσότερα πειράματα με μεγαλύτερα δείγματα σπέρματος που θα εκτεθούν σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας για περισσότερο χρόνο.

«Αν ο αριθμός των διαστημικών αποστολών αυξηθεί τα επόμενα χρόνια και αυτές είναι μεγαλύτερης διάρκειας, είναι σημαντικό να μελετήσουμε τις επιπτώσεις της μακρόχρονης έκθεσης του σπέρματος στο διάστημα. Πάντως δεν είναι παράλογο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη δυνατότητα αναπαραγωγής πέρα από τη Γη», δήλωσε η δρ Μποαδά.

Η ακτινοβολία του διαστήματος κάνει ζημιά στην ποιότητα και βιωσιμότητα των φρέσκων σπερματοζωαρίων, περισσότερο από ό,τι των κατεψυγμένων αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο επικεφαλής της NASA Τζιμ Μπριντεστάιν έχει δηλώσει ότι ο πρώτος άνθρωπος που θα περπατήσει στον 'Αρη, θα είναι πιθανώς γυναίκα. Οι ΗΠΑ έχουν θέσει ως στόχο της δημιουργίας αποικίας στον «κόκκινο» πλανήτη έως το 2033 και πολύ νωρίτερα, το 2024, μιας μόνιμης βάσης στη Σελήνη.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, η NASA εξετάζει την πιθανότητα να στείλει στο διάστημα μόνο ανδρικές ή μόνο γυναικείες αποστολές και όχι μικτές, επειδή οι τελευταίες έχουν μικρότερη συνοχή μεταξύ τους. Αν μια αποκλειστικά γυναικεία αποστολή μπορούσε να αναπαραχθεί στο διάστημα, αυτό θα ήταν ένα πρόσθετο πλεονέκτημα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar σπκ

  καπονε σταμάτα να κατηγορείς τον κάκτο γιατί θα γίνεις αλ καπονε

 2. avatar Άντε

  και σε λίγα χρόνια και χωρίς την παρουσία των γυναικών.

 3. avatar Το μελλον

  ανήκει στις γυναίκες!

 4. avatar ΚΑΚΤΟΣ.

  Αντί να επικεντρωθούν σε θεραπείες για ανίατες ασθένειες που σκοτώνουν κάθε χρόνο εκατομμύρια ανθρώπους και να δώσουν ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ λύσεις, αυτοί ασχολούνται με μ..............\'..ς!
  Άιντε δώστε και το Νόμπελ!
  ---(βέβαια είναι πολλά τα λεφτά για οριστικές θεραπείες -βλέπε φαρμακοβιομηχανίες- γι\' αυτό ασχολούνται με το... διάστημα)

  1. avatar Καπόνε

   Δεν καταλαβαίνεις ούτε πως δουλεύουν οι έρευνες, για ποιόν λόγο γίνονται και ούτε τι αποδεικνύουν και που χρησιμέυουν. Είσαι ο ίδιος ανίδεος που λέει \"γιατί να ασχολούμαστε με το ένα ενώ έχουμε πρόβλήμα με το άλλο\". Τζάμπα μιλάμε, ορισμένοι είναι περιορισμένης νοητικής χωρητικότητας.

   1. avatar ΚΑΚΤΟΣ.

    Τι και αν τα γράφω όσο πιο απλά μπορώ για να γίνονται κατανοητά ακόμα και από άτομα χωρίς ιδιαίτερο νοητικό εύρος όπως το δικό σου, χαμένος κόπος. Απλά όταν διαβάζεις αυτά που ΔΕΝ μπορείς να κατανοήσεις ΜΗΝ απαντάς σε αξίες που τις ακυρώνεις λόγω της περιορισμένης ευθύνης σου.
    Αν και ΔΕΝ έχω ιδιαίτερες απαιτήσεις για ευκολονόητους λόγους ---παραβλέποντας ότι είσαι και ανορθόγραφος--- στην δική σου περίπτωση... η σιωπή πραγματικά θα ήταν χρυσός!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει