Το να χαζεύει κανείς φωτογραφίες συνήθως σημαίνει να τις κοιτάζει με χρονολογική σειρά, εκτός και αν τις έχει χωρίσει σε άλλες κατηγορίες. Η εταιρία Everpix προσφέρει μία εναλλακτική λύση, με ένα σύστημα που χρησιμοποιεί λογισμικό οπτικής αναγνώρισης, που βοηθάει στο να κατηγοριοποιηθούν οι φωτογραφίες αναλόγως το περιεχόμενό τους.

Η νέα λειτουργία με την ονομασία «Explore», είναι πλέον μέρος των εφαρμογών της εταιρίας για το iPhone και το iPad. Συνοδεύει τις ήδη υπάρχουσες λειτουργίες των εφαρμογών, προσθέτοντας τη δυνατότητα να πλοηγηθεί κανείς στις σημαντικότερες στιγμές μίας συλλογής σε κάποια συγκεκριμένη χρονιά.

Χάρη στις πολύ καλή ποιότητα που έχουν οι κάμερες των κινητών συσκευών στις μέρες μας, όλοι σχεδόν έχουν δημιουργήσει ψηφιακές συλλογές που περιέχουν χιλιάδες φωτογραφίες. Όταν το πλήθος των φωτογραφιών μεγαλώνει, δεν είναι εύκολο να τις διαχειριστεί κανείς με συμβατικά εργαλεία, υποστηρίζει ο CEO και ιδρυτής της Everpix, Pierre-Oliver Latour.

«Χτίζουμε κάτι που θα μπορέσει να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα, που ξεκινάει όταν οι άνθρωποι έχουν πάρα πολλές φωτογραφίες, που αρχίζουν να τις χάνουν και να τις ξεχνούν», τονίζει.

Αυτό το πρόγραμμα, που ετοιμάζει η Everpix έχει «εκπαιδευτεί» από πολλές χιλιάδες φωτογραφίες που έχουν κατηγοριοποιηθεί κατά καιρούς από ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων, με τη νέα λειτουργία «Explore» να καταφέρνει να οργανώσει σωστά τις φωτογραφίες στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ο Latour υποστηρίζει ότι με τον καιρό το σύστημα αυτό θα γίνεται όλο και καλύτερο αφού θα συγκεντρώνει ακόμα περισσότερες πληροφορίες. Σε μία παρουσίαση του προγράμματος, το σύστημα μπορούσε να δημιουργήσει κατηγορίες σε ερωτήματα, όπως «πολυπληθείς πόλεις από τον Απρίλιο του 2012» ή «φωτογραφίες πόλεων με ανθρώπους να έρχονται κοντά στην κάμερα».