Αυστηρότερους περιορισμούς σπεύδει να υιοθετήσει το δημοφιλές κοινωνικό μέσο για να αντιπαρατεθεί αποφασιστικά με τους χρήστες που χρησιμοποιούν την υπηρεσία live streaming για να μεταδώσουν ζωντανά εικόνα από τραγικά γεγονότα.

Αυτή είναι η απάντηση του Facebook στη ζωντανή μετάδοση του μακελειού στα δύο τζαμιά της Νέας Ζηλανδίας που άφησε 50 νεκρούς τον Μάρτιο.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, το δίκτυο ανέφερε πως υιοθετεί την πολιτική της «μίας παραβίασης»: αν παραβιάσεις μία φορά τους αυστηρότερους όρους χρήσης του live video, δεν θα μπορείς να ξανανεβάσεις ζωντανό περιεχόμενο!

«Από δω και στο εξής, οποιοδήποτε παραβιάσει τις πιο σοβαρές πολιτικές μας δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί το Live για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, για παράδειγμα 30 ημερών, ξεκινώντας από το πρώτο παράπτωμα. Κάποιος, για παράδειγμα, που μοιράζεται έναν σύνδεσμο από μια δήλωση τρομοκρατικής ομάδας θα μπλοκάρεται πια από τη χρήση του Live για ένα χρονικό διάστημα», έγραψε σχετικά ο αντιπρόεδρος του Facebook, Guy Rosen.

Το Facebook συζητά σοβαρά να ορίσει κι άλλες ποινές σε όσους κάνουν κατάχρηση των υπηρεσιών του για να προωθούν εξτρεμιστικές ιδέες. Όποιος παραβιάζει πλέον την πολιτική του δικτύου αναφορικά με «επικίνδυνα άτομα και οργανώσεις», ένα νέο μέτρο που λάνσαρε το μέσο για να αποκλείει ακροδεξιές οργανώσεις και ρητορικές μίσους, θα τιμωρείται με αποκλεισμό από το Live.

Όσο πληθαίνουν οι κριτικές για το πώς χειρίζεται το Facebook τα δεδομένα μας αλλά και το υλικό που φιλοξενεί στις σελίδες του, τόσο θα αναγκάζεται να παίρνει εξτρά μέτρα καλής χρήσης.

«Μετά τα σοκαριστικά τρομοκρατικά χτυπήματα στη Νέα Ζηλανδία, σκεφτόμαστε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε τις υπηρεσίες μας από το να κάνουν κακό ή να διαδίδουν το μίσος», είπε ο Rosen.

Το Facebook ανακοίνωσε πως έχει συνάψει συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητές ώστε να βελτιώσει τις «τεχνολογίες εικόνας και ανάλυσης βίντεο», μια δράση που θα του κοστίσει 7,5 εκατ. δολάρια…