Video που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο από ομάδα προγραμματιστών αποκαλύπτει πως τα όταν στείλετε κάποιο μήνυμα που περιέχει διεύθυνση μιας ιστοσελίδας που διαθέτει μετρητή «likes», τα μηνύματα αυτά αυτομάτως μεταφράζονται ως «likes» στην αντίστοιχη σελίδα.

Συντάκτης του Forbes μάλιστα δοκίμασε να αναπαράγει το συγκεκριμένο πρόβλημα με επιτυχία. Όταν έστειλε link από κάποια σελίδα που διέθετε μετρητή «likes» μέσω προσωπικού μηνύματος σε δυο μέλη της οικογένειας του, αυτομάτως η εν λόγω σελίδα απέκτησε δυο επιπλέον «likes». Το ίδιο μάλιστα συνέβη όταν ανάρτησε στον τοίχο του το ίδιο link.

Με ανακοίνωση του στο Forbes το Facebook παραδέχτηκε το πρόβλημα και δήλωσε πως αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, τα «likes» θα έπρεπε να αυξάνονται μόνο κάθε φορά που οι χρήστες κάνουν share μια σελίδα και όχι με απλή αποστολή της διεύθυνσης μέσω προσωπικού μηνύματος.

«Απολύτως καμία προσωπική πληροφορία δεν εκτίθεται» αναφέρει η ανακοίνωση, «το Facebook δεν πραγματοποιεί αυτόματα Likes σε καμία σελίδα για λογαριασμό χρηστών.

Πολλές σελίδες που χρησιμοποιούν κουμπιά «Like» «Recommend» και «Share» διαθέτουν έναν μετρητή δίπλα τους. Ο μετρητής αυτός δείχνει τον αριθμό των χρηστών που έχουν πατήσει τα ανάλογα κουμπιά και τον συνολικό αριθμό ατόμων που έχουν μοιραστεί το link της σελίδας στο Facebook (εννοώντας τον τοίχο τους). Όταν ο αριθμός αυξάνεται μέσω share από προσωπικά μηνύματα δεν ανταλλάσσονται πληροφορίες χρηστών ούτε επηρεάζονται οι ρυθμίσεις απορρήτου.

Links τα οποία αποστέλλονται μέσω προσωπικών μηνυμάτων δεν θα έπρεπε να επηρεάζουν την καταμέτρηση των Likes στις σελίδες του Facebook.

Πρόσφατα όμως βρήκαμε ένα σφάλμα στα κοινωνικά plug-in μας όπου μερικές φορές αυξάνει τα Share και τα Likes και δουλεύουμε για να βρούμε την λύση σε αυτό. Για να είμαστε σαφείς, αυτό επηρεάζει μόνο τα κοινωνικά plugins που βρίσκονται εκτός Facebook και όχι τα «likes» των Facebook Pages. Δεν επηρεάζει την εμπειρία των χρηστών στα μηνύματα ή το τι εμφανίζεται στο Timeline τους».