Μια εταιρεία που διαχειρίζεται ιστοσελίδες για αστέρες της ποπ, όπως του Justin Bieber και της Rihanna, συγκέντρωνε προσωπικές πληροφορίες από περισσότερα από 100.000 παιδιά χωρίς την συναίνεση των γονέων τους, όπως αναφέρει καταγγελία της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η εταιρεία Artist Arena καταδικάστηκε σε χρηματικό πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Συγκεντρώνοντας προσωπικά δεδομένα, όπως ονόματα, διευθύνσεις και e-mail των μελών των ιστοσελίδων της, η εταιρεία παραβίασε τον νόμο για την Προστασία του Ηλεκτρονικού Απορρήτου των Παιδιών (COPPA), ο οποίος ορίζει πως «οι διαχειριστές ιστοσελίδων θα πρέπει να ενημερώνουν τους γονείς και να λαμβάνουν την συγκατάθεση τους προτού συγκεντρώσουν, χρησιμοποιήσουν ή αποκαλύψουν προσωπικά στοιχεία παιδιών ηλικίας κάτω των δεκατριών ετών».

Οι Times σημειώνουν πως η υπόθεση της Artist Arena «έρχεται σε μια στιγμή που η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου ετοιμάζεται να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τους κανόνες προστασίας της ιδιωτικής ζωής των παιδιών στο διαδίκτυο, για πρώτη φορά μετά την δημιουργία της πριν από μια δεκαετία», προκειμένου να συμβαδίζει με την πρόοδο της ψηφιακής τεχνολογίας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Jon Leibowitz σε δήλωση του ανέφερε πως «οι έμποροι θα πρέπει να γνωρίζουν πως ο ενθουσιασμός των παιδιών δεν δικαιολογεί την νομική τους υποχρέωση να παίρνουν την συγκατάθεση των γονέων προτού συλλέξουν προσωπικά στοιχεία των παιδιών.»

Προς το παρόν η εταιρεία δεν παραδέχτηκε ούτε αρνήθηκε τις κατηγορίες της Επιτροπής.