Με παράνομο λογισμικό επτά στους δέκα Έλληνες

Διεθνής έρευνα για την πειρατεία λογισμικού


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
16:44
15/05/2012
Με παράνομο λογισμικό επτά στους δέκα Έλληνες
7
loading

proho.gr

Το 70% των χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ελλάδα παραδέχονται ότι έχουν αποκτήσει πειρατικό λογισμικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Business Software Alliance (BSA) που ανακοινώνονται σήμερα στο πλαίσιο της Διεθνούς Έρευνας της ΒSA για την Πειρατεία Λογισμικού 2011 (2011 BSA Global Software Piracy Study). 38% των χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι λαμβάνουν πειρατικό λογισμικό «περιστασιακά», «πάντα» ή «τις περισσότερες φορές», ενώ 32% δήλωσαν «σπάνια».

Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό της πειρατείας λογισμικού στην Ελλάδα για το 2011 άγγιξε το 61%, το οποίο σημαίνει ότι κατά προσέγγιση 2 στα 3 προγράμματα που εγκαταστάθηκαν από χρήστες ήταν χωρίς άδεια (παράνομα). Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 2% σε σύγκριση με το 59% που καταγράφηκε το 2010, και αντικατοπτρίζει τη σταθερά ανοδική τάση της πειρατείας λογισμικού που καταγράφεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο από το 2007. Η δε εμπορική αξία της πειρατείας για το 2011 αντιστοιχεί σε 247 εκατομμύρια ευρώ.

Με το ποσοστό του 61%, η Ελλάδα κατατάσσεται 3η ανάμεσα στις πρώτες πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα μεγαλύτερα ποσοστά πειρατείας, μετά τη Βουλγαρία (64%) και τη Ρουμανία (63%), και ακολουθούμενη από τη Λετονία και τη Λιθουανία (με ποσοστό 54% και οι δύο), και την Πολωνία (53%). Σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, το ποσοστό πειρατείας για το 2011 κυμαίνεται στο 33%, καταγράφοντας μια μείωση της τάξης του 2% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

«Εάν 70% των συμμετεχόντων σε έρευνα στην Ελλάδα παραδέχονταν ότι διαπράττουν οποιουδήποτε είδους κλοπή – ακόμα και σπάνια – οι αρχές θα αντιδρούσαν άμεσα προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Μια αντίστοιχη αντίδραση απαιτείται και για την πειρατεία λογισμικού: εντατική εκπαίδευση του κοινού, πρωτοβουλίες ενημέρωσης και επιβολή του νόμου, όπου χρειάζεται», δήλωσε η Μαρίνα Ανωγιάτη, Επικεφαλής της Επιτροπής εταιριών μελών της BSA στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, εκτός από τις προσπάθειες της BSA για ενημέρωση και ενθάρρυνση των επιχειρήσεων για χρήση νόμιμου λογισμικού, ορισμένοι κυβερνητικοί φορείς κινούνται, επίσης, προς την ίδια κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο έχει δημιουργήσει ένα ειδικό τμήμα για την καταπολέμηση του παράνομου λογισμικού.

«Η πειρατεία λογισμικού είναι ένα μόνιμο πρόβλημα για τη διεθνή οικονομία, την καινοτομία στον τομέα της πληροφορικής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε ο πρόεδρος και CEO της BSA, Robert Holleyman. «Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κινηθούν προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού των νόμων που αφορούν σε θέματα πνευματικών δικαιωμάτων και να εντείνουν τις προσπάθειες επιβολής τους, ώστε να εξασφαλίσουν ότι όσοι χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό υφίστανται όντως τις συνέπειες» είπε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Erik

  Όταν θα βάλουν όρια στα κέρδη των κατασκευαστών ώστε να πολεμήσουν το μονοπολοιο τότε να μηλανε για πειρατεία . Γιατί δεν υπάρχει Windows Server Edition στην μαύρη αγορά ?

 2. avatar bigakis

  Αλλο κατεβάζω άλλο χρησιμοποιώ. Τις περισσότερες φορές ο χρήστης κατεβάζει μια μάπα πρόγραμμα και 5 λεπτά μετά το σβήνει.Σε λίγο θα μας ζητάνε και δικαιώματα για τις εφημερίδες που εκθέτουν στο περίπτερο της γειτονιάς γιατί μπορεί να διαβάσουμε τους τίτλους

 3. avatar Dimitris T

  δεν νομίζω ότι όσα προγράμματα η ταινίες κατεβάσαμε παράνομα,θα τα αγοράζαμε κι'όλας.

 4. avatar Κυριακος

  Με τοση ανεργια, κοψιμο μισθων στα 500 ευρω, και ακριβο κοστος ζωης, θελουν και νομιμη οδο. Ε οχι ντε, ας κατεβασουν τις τιμες στα ειδη πρωτης αναγκης, και ας κοψουν τα χαρατσια να παρουμε νομιμα λογισμικα και να κανουμε νομιμο downloading! Οχι οι μισθοι στον πατο, και ολα στα υψη!!! Εχω αδικο;;;;;

 5. avatar parapera

  ναι οκ τον οκτώβριο θα πάω να δώσω 200 ευρώ για τα windows 8....

 6. avatar nikosRozebird

  Αν είχαμε λεφτά δεν θα καταφεύγαμε στην πειρατεία απλό ,τώρα πια αν πας νόμιμα θες τρέλα λεφτά άρα να το πάμε όπως το αυτοκίνητο που το βάλαμε σε γκαράζ η το πουλάμε δεν ξέρω ας ρυχουνε τiς τιμές ας κάνουν το ίντερνετ πιο ασφαλές έχει άλλες λύσεις.

 7. avatar sinn

  στις χώρες με μέσω όρο μισθού 500 ευρώ η πειρατεία ενάντια στη μικροσοφτ είναι χρέος όλων μας

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει