Ακόμα μία βλάβη αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Goce, που έχει ως αποστολή του τη λεπτομερή χαρτογράφηση του βαρυτικού πεδίου της Γης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), η συγκεκριμένη βλάβη στο εφεδρικό υπολογιστικό σύστημα «πάγωσε» προσωρινά τη συλλογή δεδομένων.

Στα μέσα Ιουλίου παρουσίασε βλάβη και το εφεδρικό σύστημα με αποτέλεσμα ο Goce να μην μπορεί να στείλει στη Γη τηλεμετρικά δεδομένα, δηλαδή δεδομένα για τη λειτουργία του. Μία προσπάθεια για την επιδιόρθωση του προβλήματος με επανεκκίνηση του υπολογιστή δεν απέδωσε.

Σύμφωνα με το BBC, παρά τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται λόγω του προβλήματος, οι μηχανικοί της ESA εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η ζημιά θα επιδιορθωθεί. Ο δορυφόρος έχει τεθεί προσωρινά σε κατάσταση αναμονής.

Να σημειώσουμε ότι ο Goce (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer, Εξερευνητής του βαρυτικού πεδίου και της ωκεάνιας κυκλοφορίας) εκτοξεύτηκε τον Μάρτιο του 2009 και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρώσει τα δύο τρίτα της αποστολής του να χαρτογραφήσει το βαρυτικό πεδίο της Γης.

Πετά σε ύψος 260 χιλιομέτρων χαμηλότερα από άλλους δορυφόρους και διαθέτει ένα εξαιρετικά ακριβές επιταχυνσιόμετρο που μετρά τις μεταβολές της βαρύτητας οι οποίες οφείλονται, για παράδειγμα, στη διαφορετική σύσταση του εδάφους ή ακόμα στις υδάτινες μάζες των ωκεανών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον περασμένο Φεβρουάριο μία εξαιρετικά ασυνήθιστη βλάβη στο κύριο υπολογιστή ανάγκασε τους επιστήμονες να χρησιμοποιήσουν τον εφεδρικό.