Το παιχνίδι Donkey δεν βρίσκεται ανάμεσα στις πιο γνωστές δημιουργίες του Bill Gates παρόλο που είναι το πρώτο παιχνίδι που σχεδιάστηκε για pc. Φυσικά, πρόκειται για μια απλούστατη εφαρμογή, σε αντίθεση με τα σύγχρονα παιχνίδια που τα γραφικά τους σε κάνουν να νομίζεις πως όλα είναι αληθινά.

Αυτό το απλό παιχνίδι οδήγησης δημιουργήθηκε από τον Gates και ένα φίλο του σε ένα πρωτότυπο υπολογιστή το 1981. Στο Donkey ένα αυτοκίνητο πρέπει να παρακάμψει τα γαϊδούρια που εμφανίζονται στη διαδρομή.

Το παιχνίδι διατέθηκε δωρεάν στις πρώτες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος DOS για τους πρώτους υπολογιστές IBM και τώρα η νέα του έκδοση είναι διαθέσιμη για τις συσκευές με λειτουργικό Apple iOS με τιμή 0.99 δολάρια.

Σχετικά με το ιστορικό παιχνίδι, o Βill Gates σε μία ομιλία του το 2001 ανέφερε: «Εγώ και ο Neil Thompson στις 4 τα ξημερώματα καθόμασταν σε ένα μικρό δωμάτιο με ένα IBM υπολογιστή. Η IBM είχε επιμείνει να έχουμε κλειδαριά στην πόρτα αλλά εμείς είχαμε μόνο μια αποθήκη κλειδωμένη, οπότε όλη η ανάπτυξη του παιχνιδιού έπρεπε να γίνει μέσα σε εκείνο το μικρό χώρο». Ακόμη ανέφερε ότι η θερμοκρασία ήταν πάνω από 36 βαθμούς Κελσίου, αλλά το παιχνίδι ολοκληρώθηκε προκειμένου οι δύο developers να δείξουν τι μπορούν να κάνουν με τους υπολογιστές IBM στον τομέα του gaming.