proho.gr

Ερευνητές του ΜΙΤ δημιούργησαν ένα νέο σύστημα ικανό να συλλάβει οπτικά δεδομένα με ρυθμό ενός τρισεκατομμυρίου εκθέσεων ανά δευτερόλεπτο. Αυτό ο χρόνος είναι αρκετά γρήγορος για να απαθανατίσει το φως καθώς διέρχεται μέσα από ένα αντικείμενο.

Η άμεση καταγραφή του φωτός με ένα τέτοιο ρυθμό καρέ με επαρκή φωτεινότητα είναι σχεδόν αδύνατη, για αυτό το λόγο η ομάδα χρησιμοποιεί μία έμμεση «στροβοσκοπική» μέθοδο, η οποία συνδυάζει τα εκατομμύρια επαναλαμβανόμενων μετρήσεων.

«Έχουμε δημιουργήσει μια εικονική, slow-motion κάμερα, με την οποία μπορούμε να δούμε τα φωτόνια, τα σωματίδια του φωτός να κινούνται μέσα στο χώρο», δηλώνει ο Ramesh Raskar, αναπληρωτής Καθηγητής στο MIT Media Lab. «Έχετε δει σφαίρες να διαπερνάνε αντικείμενα, όμως έχετε δει ποτέ ένα φωτόνιο να κινείται; Τα σωματίδια αυτά, κινούνται 1 εκατομμύριο φορές πιο γρήγορα από τις σφαίρες. Αυτή η φωτογραφική μηχανή μπορεί να δει τα φωτόνια – ή τις σφαίρες φωτός – που ταξιδεύουν στο χώρο».

Τώρα, αν, αναρωτιέστε που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία, ο καθηγητής, αναφέρει: «Αυτή η φωτογραφική μηχανή μπορεί να είναι χρήσιμη στην ιατρική απεικόνιση, ή σε βιομηχανικές ή επιστημονικές χρήσεις».

Ακολουθεί ένα βίντεο με τον Anreas Velten, Μεταδιδακτορικό Συνεργάτη του MIT Media Lab, ο οποίος εξηγεί πως λειτουργεί το σύστημα: