Πόσοι εμπιστεύονται τον κωδικό πρόσβασής τους στα κοινωνικά δίκτυα ή πόσοι έχουν αυτόν τον κωδικό κρυφά για να μπαίνουν στο προφίλ του συντρόφου τους;

Νέα έρευνα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στη Βρετανία έδειξε ότι ένας στους τρεις γνωρίζει τον κωδικό πρόσβασης του συντρόφου του στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο Facebook.

Σύμφωνα με τη μελέτη,η οποία επίσης ήθελε να αποκαλύψει πόση εμπιστοσύνη έχει ο καθένας στο σύντροφό του, σχεδόν τα τρία τέταρτα από τους χρήστες έχουν μπει στη διαδικασία να διαβάσουν τα μηνύματα που στάλθηκαν μέσω social media σε λογαριασμό κάποιου άλλου χωρίς την άδειά του. Η έρευνα έγινε σε άτομα ηλικία μεταξύ 18 έως 45 ετών που έχουν μόνιμη σχέση τα τελευταία δύο χρόνια και αφορούσε γενικά τους προσωπικούς κωδικούς των χρηστών.

Αρχικά τα άτομα που συμμετείχαν ρωτήθηκαν αν οι σύντροφοί τους, τούς επιτρέπουν να έχουν πρόσβαση στο προφίλ τους με την άδειά τους και το 51% απάντησε ότι του επιτρέπεται. Το 21% από αυτούς δεν είχαν απλώς πρόσβαση μέσα από το κινητό, για παράδειγμα, του συντρόφου τους αλλά είχαν και τον κωδικό του, και πάλι εν γνώσει τους. Μετά από αυτό, οι συμμετέχοντες, ερωτήθηκαν αν γνώριζαν τον κωδικό του συντρόφου τους χωρίς αυτός να το ξέρει, και το 34% απάντησε θετικά. Στην απάντηση τώρα, πώς το βρήκαν, το 59% είπε ότι το μάντεψε, το 37% ότι κρυφοκοίταξε κάποια στιγμή την ώρα που το πληκτρολογούσε και το 4% ότι το ζήτησε από κάποιον φίλο του συντρόφου του που τον γνώριζε.

Όσον αφορά το τι έκαναν όσοι είχαν κάποιον κωδικό πρόσβασης του συντρόφου τους, το 74% παραδέχτηκε ότι διάβασε τα μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα, το 59% ότι κοίταξε φωτογραφικό υλικό στον υπολογιστή, το 54% ότι διάβασε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενώ το 39% απέκτησε πρόσβαση σε τραπεζικά δεδομένα. Εκπρόσωπος της έρευνας πάντως δήλωσε ότι το να χρησιμοποιεί κάποιος κρυφά το λογαριασμό του συντρόφου του, θα τον βάλει μόνο σε μπελάδες και είναι κάτι που δεν πρέπει να γίνεται. Από την άλλη συμβουλεύει τους χρήστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την ασφάλεια τους στο διαδίκτυο και να αλλάζουν τακτικά κωδικούς.