Ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ και ο επικεφαλής της Google Έρικ Σμιτ, δύο από τις σημαντικότερες διεθνείς προσωπικότητες στο πεδίο της τεχνολογίας και των υπολογιστών, έστειλαν «μήνυμα» στις κυβερνήσεις του πλανήτη να μην μπουν στον πειρασμό να επιβάλουν υπερβολικές ρυθμίσεις στο διαδίκτυο, γιατί θα το «πνίξουν».

Οι δηλώσεις των δύο ανδρών, στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης e-G8, που έγινε στο Παρίσι απηχούν γενικότερα τις απόψεις μιας μεγάλης μερίδας της παγκόσμιας βιομηχανίας υπολογιστών και διαδικτύου αναφορικά με την αυξανόμενη τάση των κρατών να παρεμβαίνουν και να επιβάλουν όλο και περισσότερες ρυθμίσεις στο ίντερνετ.

Ο Ζούκερμπεργκ είπε ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να επιλέγουν ποιες πλευρές του Παγκόσμιου Ιστού θα ελέγχουν και ποιες όχι. Από τη μια, τόνισε, το διαδίκτυο και ειδικότερα τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πρόσφατη «Αραβική άνοιξη», από την άλλη όμως κατηγορούνται ότι διευκολύνουν υπερβολικά τη διάχυση και τη συλλογή πληροφοριών και προσωπικών δεδομένων. «Είναι όμως δύσκολο να έχεις το ένα, χωρίς το άλλο. Δεν μπορείς να απομονώσεις μερικά πράγματα που σου αρέσουν στο διαδίκτυο και να θέσεις υπό έλεγχο άλλα που δεν σου αρέσουν», υποστήριξε ο επικεφαλής του Facebook.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google Έρικ Σμιτ κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, λέγοντας ότι «η τεχνολογία θα κινείται πιο γρήγορα από τις κυβερνήσεις, γι’ αυτό μην νομοθετείτε πριν καταλάβετε τις συνέπειες».

Στο επίκεντρο της συνόδου e-G8, μεταξύ άλλων, βρέθηκε το ζήτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας, το οποίο για μια ακόμη φορά έφερε απέναντι τους υπέρμαχους της ελεύθερης διακίνησης πληροφοριών, ιδεών και καλλιτεχνικών δημιουργημάτων στο διαδίκτυο και όσους (κυρίως εταιρίες δισκογραφικές, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, εκδοτικές, λογισμικού κ.α.) θέλουν να επιβάλλουν φραγμούς και να διεκδικήσουν τα ανάλογα οικονομικά δικαιώματα.

Από την άλλη όμως, υπήρχε ο αντίλογος ότι αν οι κυβερνήσεις δώσουν υπερβολική σημασία στο να μην «πνίξουν» την καινοτομία και ελευθερία στο διαδίκτυο, στο τέλος θα κάνουν πολλές επιχειρήσεις (μουσικές, κινηματογραφικές κλπ.) να υποστούν μεγάλες απώλειες εσόδων.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.