Η startup τεχνητής νοημοσύνης xAI του Έλον Μασκ άνοιξε νέο μέτωπο στον «πόλεμο» της AI, καταθέτοντας αγωγή κατά της Apple και της OpenAI στο Τέξας.

Ο Μασκ κατηγορεί τις δύο εταιρείες για παράνομη συνωμοσία που, μέσω αποκλειστικών συμφωνιών και της ενσωμάτωσης του ChatGPT στο οικοσύστημα της Apple, περιορίζει τον ανταγωνισμό και εμποδίζει την προώθηση εναλλακτικών εφαρμογών όπως το Grok. Η υπόθεση αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό τεστ για το πώς τα αμερικανικά δικαστήρια θα ορίσουν τα όρια της αγοράς τεχνητής νοημοσύνης και τις σχέσεις της με το αντιμονοπωλιακό δίκαιο.

Η Apple και η OpenAI «έκλεισαν τις αγορές για να διατηρήσουν τα μονοπώλιά τους και να εμποδίσουν καινοτόμους όπως η X και η xAI να ανταγωνιστούν», αναφέρεται στην αγωγή.

Η Apple, σε συνεργασία με την OpenAI, έχει ενσωματώσει το ChatGPT στο λειτουργικό της σύστημα για iPhone, iPad και Mac.

«Αν δεν ήταν η αποκλειστική συμφωνία με την OpenAI, η Apple δεν θα είχε κανένα λόγο να μην προβάλλει πιο εμφανώς την εφαρμογή X και την εφαρμογή Grok στο App Store της», αναφέρεται στην αγωγή.

Στην αγωγή, η xAI δήλωσε ότι ζητά αποζημίωση δισεκατομμυρίων δολαρίων για φερόμενες ζημίες.

Γιατί θέλει ο Μασκ να αγοράσει τώρα την OpenAI

«Αυτή η τελευταία αγωγή είναι σύμφωνη με το συνεχιζόμενο μοτίβο παρενόχλησης του κ. Μασκ», δήλωσε εκπρόσωπος της OpenAI σε ανακοίνωση, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Μασκ, αργότερα τη Δευτέρα, επανέφερε μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα X τους ισχυρισμούς της αγωγής, τονίζοντας: «Ένα εκατομμύριο κριτικές με μέσο όρο 4,9 για το @Grok και παρ’ όλα αυτά η Apple εξακολουθεί να αρνείται να το συμπεριλάβει σε οποιαδήποτε λίστα».

Ο Μασκ είχε απειλήσει να μηνύσει την Apple νωρίτερα αυτό το μήνα, γράφοντας στο X ότι η συμπεριφορά της Apple «καθιστά αδύνατο για οποιαδήποτε εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης εκτός της OpenAI να φτάσει στην πρώτη θέση στο App Store».

Το ChatGPT της OpenAI έγινε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή για καταναλωτές στην ιστορία τους μήνες μετά την κυκλοφορία του στα τέλη του 2022.

Η xAI του Μασκ εξαγόρασε την X τον Μάρτιο για 33 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να ενισχύσει τις δυνατότητες εκπαίδευσης των chatbot της. Ο Μασκ έχει, επίσης, ενσωματώσει το chatbot Grok στα οχήματα που κατασκευάζει η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla.

Η xAI ξεκίνησε πριν από λιγότερο από δύο χρόνια και ανταγωνίζεται την OpenAI, που υποστηρίζεται από τη Microsoft, καθώς και την κινεζική startup DeepSeek.

Νομικοί εμπειρογνώμονες στον τομέα του ανταγωνισμού που δεν εμπλέκονται στην αγωγή δήλωσαν ότι η κυρίαρχη θέση της Apple στην αγορά των smartphone θα μπορούσε να ενισχύσει τους ισχυρισμούς της xAI ότι η εταιρεία συνδέει παράνομα τις πωλήσεις iPhone με το ChatGPT της OpenAI.

ChatGPT OpenAI

Η Apple μπορεί, επίσης, να υποστηρίξει ότι υπάρχουν λόγοι ασφάλειας ή λειτουργικοί λόγοι για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στο λειτουργικό της σύστημα, δήλωσε ο Herbert Hovenkamp, ο οποίος διδάσκει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας.

Σε ευρύτερο πλαίσιο, η αγωγή θα μπορούσε να δώσει στα δικαστήρια των Ηνωμένων Πολιτειών την πρώτη τους ευκαιρία να αξιολογήσουν εάν υπάρχει μια καθορισμένη αγορά για την τεχνητή νοημοσύνη και τι περιλαμβάνει αυτή.

«Είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για το πώς τα δικαστήρια θα αντιμετωπίσουν την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και το αντιμονοπωλιακό δίκαιο και την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε η Christine Bartholomew, καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο.

Ο Μασκ έχει καταθέσει και ξεχωριστή αγωγή εναντίον της OpenAI και του διευθύνοντος συμβούλου της, Σαμ Άλτμαν, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια, επιδιώκοντας να εμποδίσει τη μετατροπή της εταιρείας από μη κερδοσκοπική σε κερδοσκοπική. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος, μαζί με τον Άλτμαν, ίδρυσε την OpenAI το 2015 ως μη κερδοσκοπικό οργανισμό.