Σε ηλικία 17 ετών και 62 ημερών, ο Γκάβι έγινε ο μικρότερος ηλικία που φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ισπανίας. Το έκανε, μάλιστα, στον ημιτελικό που έδωσε η «Λα Ρόχα» το βράδυ της Τετάρτης (6/10) κόντρα στην Ιταλία για το UEFA Nations League στο «Σαν Σίρο» του Μιλάνου. Η Ισπανία επικράτησε με 2-1 και πέρασε στον τελικό της Κυριακής (10/10) όπου θ’ αναμετρηθεί με τη νικήτρια της αποψινής συνάντησης μεταξύ του Βελγίου και της Γαλλίας.

Το ντεμπούτο του ήταν μόλις το 8ο παιχνίδι της καριέρας του στο κορυφαίο επίπεδο του ποδοσφαίρου. Στα 83 λεπτά, όμως, που έμεινε στον αγωνιστικό χώρο έπαιξε σαν να είχε εκατοντάδες συμμετοχές και πολλά χρόνια εμπειρίας. Ο μέσος της Μπαρτσελόνα, όμως, βρίσκεται στην αρχή της πορείας του.

Οι οπαδοί των «μπλαουγκράνα» θεωρούν πως ο Γκάβι έχει λαμπρό μέλλον του. Στο «Καμπ Νόου» τον έχουν χειροκροτήσει ουκ ολίγες φορές για τις δεξιότητές του με την μπάλα στα πόδια, τον τρόπο που την ελέγχει ακόμη κι όταν τρέχει μ’ αυτή και τη διορατικότητά του. Γαλουχημένος στην περίφημη ακαδημία του κλαμπ, «Λα Μασία», ο Γκάβι ήδη τους θυμίζει τον… Πέδρι, το 18χρονο συμπαίκτη του στον καταλανικό σύλλογο, τον οποίο ουσιαστικά αντικατέστησε στην Εθνική Ισπανίας καθώς είναι τραυματίας.

«Ο Γκάβι είναι σπάνια περίπτωση», ανέφερε ο προπονητής του Λουΐς Ενρίκε μετά από το ματς. «Παίζει στο γήπεδο λες και βρίσκεται στην αυλή του σπιτιού του. Είναι το παρόν και το μέλλον της Εθνικής».

Ο Πάμπλο Μαρτίν Πάεθ Γκάβιρα, όπως είναι το πλήρες όνομά του κατάγεται από το χωριό Λος Παλάθιος, κοντά στη Σεβίλλη. Στο ίδιο μέρος γεννήθηκε κι ο Χεσούς Νάβας, επί χρόνια αρχηγός της Σεβίλλης και διεθνής με την Ισπανία, ένας από τους καλύτερους παίκτες της προηγούμενης γενιάς απ’ αυτής του Γκάβι. Εκείνος, όμως, έκανε τα πρώτα του βήματα ως μέλος της ακαδημίας της μεγάλης αντιπάλου της Σεβίλλης, της Μπέτις. Έμεινε εκεί ως τα 11 του. Η Μπαρτσελόνα έδωσε αγώνα για να πείσει τους γονείς του να του επιτρέψουν να πάει στη «Λα Μασία». Με το πέρασμα του χρόνου άφησε τους πάντες με το στόμα ανοιχτό. Στο εσωτερικό του κλαμπ ακούγονταν ψίθυροι πως είναι ο πιο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής – μαζί με τον 18χρονο Άνσου Φάτι – που έχει δει η ακαδημία μετά από τους Λιονέλ Μέσι κι Ανδρές Ινιέστα.

Πέραν της τεχνικής του, οι προπονητές του ξεχωρίζουν και το πείσμα του. Το οποίο φάνηκε και την Τετάρτη. «Ο αγαπημένος του παίκτης είναι ο Μάρκο Βεράτι», είπε ο Λουΐς Ενρίκε και συνέχισε: «του είπα να τον πιέσει όσο πιο σκληρά μπορεί». Ολοκλήρωσε το ματς με τέσσερα τάκλιν κι επτά φάουλ. Έδωσε μια «σπίθα» στην ομάδα του, όπως κάνει και στην Μπαρτσελόνα. Εκεί πολλές φορές μοιάζει ανώτερος και από παίκτες με πολλά χρόνια παρουσίας στην ελίτ του ποδοσφαίρου, όπως είναι για παράδειγμα ο Φιλίπ Κοουτίνιο, η τρίτη πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του αθλήματος (160 εκατομμύρια ευρώ).

Ο Πέδρι συνεχώς συγκρίνεται με τον Ινιέστα και στην παρέα των δύο έχει προστεθεί κι ο Νίκο Γκονθάλεθ, ο οποίος έχει ως πρότυπο τον Σέρχιο Μπουσκέτς. Όσο για τον Γκάβι, στο «Καμπ Νόου» ονειρεύονται να έχει παρόμοια επιτυχία με τον… Τσάβι, ενώ δεν έχει διαφύγει της προσοχής τους πως φοράει το «30», το πρώτο νούμερο του Μέσι. Αυτοί οι τρεις μαζί με το νέο «10» των «μπλαουγκράνα», τον Άνσου Φάτι, είναι η ελπίδα του συλλόγου – αν και πολύ αισιόδοξη – πως κάποια στιγμή θα επιστρέψει στην κορυφή και θα κυριαρχήσει. Ίσως το ίδιο να πιστεύει κι ο Λουΐς Ενρίκε. Η Μπαρτσελόνα και η Εθνική Ισπανίας ποτέ δεν ήταν πιο πετυχημένες από την εποχή στο κέντρο τους αγωνίζονταν μαζί ο Τσάβι, ο Μπουσκέτς κι ο Ινιέστα.