Παρουσιάστηκε από την ΑΕΚ, στην αίθουσα Τύπου του κλειστού των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ο νέος προπονητής της ομάδας, Ηλίας Παπαθεοδώρου. Ο Έλληνας τεχνικός ζήτησε να κριθεί από όσα θα παρουσιάσει η Ένωση στο παρκέ, ενώ τόνισε πως το σύνολο που θέλει να παρουσιάσει έχει ανάγκη από έναν ελληνικό κορμό και λίγους, αλλά πολύ ποιοτικούς ξένους παίκτες.

Στην παρουσίαση του νέου προπονητή παραβρέθηκαν ο επικεφαλής της διοίκησης, Μάκης Αγγελόπουλος, ο οποίος καλωσόρισε τον Ηλία Παπαθεοδώρου στην τεχνική ηγεσία του «δικεφάλου», μίλησε για το γήπεδο στα Άνω Λιόσια, αλλά και για την συμμετοχή του Προμηθέα στο EuroCup, ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΕ, Χαρής Κουτάς, αλλά και ο διευθυντής Επικοινωνίας, Γιώργος Νικολάου.

Αρχικά είπε στη Συνέντευξη Τύπου, είπε: «Είναι πολύ όμορφο και τιμητικό να είμαι στην οικογένεια της ΑΕΚ. Ο τρόπος προσέγγισης και η επιμονή στο πρόσωπό μου, ειδικά από τον κύριο Αγγελόπουλο ήταν ο σημαντικότερος λόγος για να είμαι εδώ. Θα χρειαστούμε εμπιστοσύνη, στήριξη και χρόνο για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Η συνεργασία είναι το πρωτεύον, γιατί είναι ομαδικό το άθλημα. Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ με σιγουριά είναι ότι κι εγώ και οι συνεργάτες μου θα δώσουμε το 100% για να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο ο σύλλογος και με συνέπεια και συνέχεια να φτάσει εκεί που ονειρευόμαστε».

Για το θέμα των στόχων, ανέφερε: «Πρώτος στόχος να είμαι μετά από δύο χρόνια εδώ. Επειδή έχουμε κάνει μια σημαντική και ουσιαστική κουβέντα. Πρώτος στόχος είναι να δημιουργήσει η ομάδα έναν κορμό Ελλήνων παικτών, γιατί με την δυναμική που έχει ως σύλλογος, το γηγενές στοιχείο δεν είναι αυτό που θα έπρεπε. Δηλαδή, για την επόμενη σεζόν έχουν συμβόλαια ο Σάκοτα, ο Λαρεντζάκης και οι νέοι. Για να έχεις συνέπεια και επιτυχίες απαιτείται το ελληνικό στοιχείο.

Ο δεύτερος είναι στρατηγικός και πιο δύσκολος. Η αξιοποίηση που έχει κάνει σε νέους παίκτες. Η ΑΕΚ θα πρέπει ταυτόχρονα και να έχει αποτελέσματα και να δώσει και την ευκαιρία στα παιδιά που πραγματικά αξίζουν να μεγαλώσουν με αυτή την ομάδα. Η εμπειρία που έχω, γιατί είχα πάντα τέτοια παιδιά, είναι επίπονη, χρονοβόρα κι απαιτεί πρόγραμμα. Θα πρέπει να αξιολογήσουμε ποια παιδιά να παίξουν στο επίπεδο της ΑΕΚ. Δεν θα πρέπει να βιαστούμε. Ένα παιδί 18-19 χρονών δεν είναι παιδί, αλλά άντρας και πρέπει να παίξει. Βιαζόμαστε, όμως, να κρίνουμε και να τελειώσουμε έναν νέο παίκτη, ο οποίος εξελίσσεται. Θα πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι και συνειδητοποιημένοι ότι αυτό απαιτεί θυσίες. Αν τα καταφέρουμε και δεν παρεκκλίνουμε, θεωρώ πως θα αξιοποιήσουμε αυτή την επένδυση και κάποια από αυτά να πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια.

Ο τρίτος είναι να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται σε κάθε διοργάνωση. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με πιο γερά θεμέλια. Αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε στο αγωνιστικό κομμάτι. Πρέπει να γίνουμε πολύ καλύτεροι σε αυτό».

Αναφορικά με το αν εννοεί το έμψυχο υλικό, τα συστήματα ή κάτι άλλο, απάντησε: «Για να μην παρεξηγηθώ, η ΑΕΚ έχει κάνει βήματα μπροστά και κάποια πράγματα είναι σε καλό επίπεδο. Ήρθαμε να προσθέσουμε υλικά που είναι απαραίτητα. Αφορά το έμψυχο υλικό στο ελληνικό στοιχείο. Δεν μπορεί, δηλαδή, ο Προμηθέας και ο ΠΑΟΚ να έχουν βάθος στο ελληνικό στοιχείο και η ΑΕΚ να έχει μόνο δύο συμβόλαια Ελλήνων για την επόμενη χρονιά».

Σχετικά με το αν έχει μιλήσει με τους παίκτες που τελείωσαν τη σεζόν, τόνισε: «Δεν έχω μιλήσει με κανέναν παίκτη, παρά μόνο με τους ανθρώπους της ομάδας. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το πλάνο πρώτα μεταξύ μας. Από τη Δευτέρα θα ξεκινήσουμε τις επαφές μας και θα προχωρήσουμε στο σχεδιασμό, που είναι άμεση προτεραιότητα μας»

Όσον αφορά το ότι μίλησε για συνεργασία και στήριξη και το ότι ο κόσμος δεν έρχεται σε σταθερή βάση στο γήπεδο, σχολίασε: «Είναι ένα θέμα αρκετά σύνθετο. Ζούμε σε μια εποχή που ο κόσμος δεν μπορεί κάθε εβδομάδα να υποστηρίξει οικονομικά όλα τα τμήματα και δεν πρέπει να το παραβλέπουμε αυτό. Από εκεί και πέρα είναι στόχος μας να προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο και αυτός, για να τον φέρει κοντά, εκτός από τα αποτελέσματα και τα εμπορικά παιχνίδια, για να έρθει με συνέπεια και να χτίσεις κάτι, θεωρώ απαραίτητο να ταυτιστεί με παίκτες, να δημιουργήσει είδωλα Ελλήνων παικτών και να δει νέο αίμα. Ο κόσμος ενθουσιάζεται πολλές φορές με το ελληνικό στοιχείο. Με την ταυτότητα που θα χτίσουμε να προσελκύσουμε κόσμο. Η κίνηση της ομάδας να δημιουργήσει το δικό της σπίτι, θα προσελκύσει πιο εύκολα κόσμο και θα δημιουργήσει μια βάση».

Για το αν είναι άδικο πριν καν καθίσει σε έναν αγώνα, να κρίνεται και κάποιο εξ’ αυτών να μην έρχονται στο γήπεδο, σχολίασε: «Θα μπορούσα να πω ότι η δήλωση του προέδρου τις προηγούμενες ημέρες με καλύπτει απόλυτα. Με λένε Παπαθεοδώρου Ηλία, είμαι προπονητής και έχω χτίσει την καριέρα μου με βάση τις δικές μου δυνατότητες. Μου δόθηκε η ευκαιρία να ανταγωνιστώ την ΑΕΚ στο παρκέ, παιχνίδια που έκριναν πρόκριση, που είχαν ένταση.

Σε αυτά, θεωρώ πως η παρουσία μου ως προπονητής και η συμπεριφορά μου ήταν τέτοια που δεν προκάλεσα κάτι αρνητικό και αυτό συνέβη και από την ΑΕΚ. Σέβομαι απόλυτα και γνωρίζω πολύ καλά που έχω έρθει και ξέρω πόσο ξεχωριστά νιώθει ο κόσμος για την ομάδα του. Το μόνο που θέλω είναι το σεβασμό και να κριθώ γι’ αυτό που θα προσφέρω στο γήπεδο. Επειδή πέρασα περίπου το ίδιο και πριν δύο χρόνια κατάφερα και το έφερα εις πέρας. Εγώ θα δώσω το 100% στο σύλλογο που με τίμησε να με κάνει προπονητή της. Η κριτική είναι για όλους και ας το αφήσουμε για το τέλος της χρονιάς».

Αναφορικά με το αν είναι διατεθειμένος να θυσιάσει νίκες στην ανάδειξη νέων παικτών, δήλωσε: «Το τόνισα με ιδιαίτερη επιμονή στο σύλλογο και τη διοίκηση. Απαιτεί θυσίες για να βγάλεις νέους παίκτες. Με οποιοδήποτε κόστος, με όλες μας τις δυνάμεις, θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε. Δεν σημαίνει πως αν υπάρχουν πέντε νέοι, ότι θα παίξουν και οι πέντε. Μπορεί να βγει ο ένας. Είμαι πανέτοιμος να το κάνω, παρόλο που η ομάδα έχει μεγάλους στόχους. Πριν ήμουν επίσης σε έναν μεγάλο σύλλογο, που ασχέτως την κατάσταση, είχε μεγάλους στόχους. Βασικός μας πόιντ γκαρντ ήταν ο Αντώνης Κόνιαρης. Είναι κοινή απόφαση με τη διοίκηση της ομάδας να το πετύχουμε και να κερδίσουμε πράγματα για το μέλλον, από μια πρόσκαιρη επιτυχία».

Για το αν του είχε κάνει η ΑΕΚ πρόταση πριν από δύο χρόνια, σημείωσε: «Όχι, πέρυσι μου έκανε. Αν μου είχε κάνει πρόταση, θα ερχόμουν (γέλια), Το δίπολο για να σπάσει είναι εξαιρετικά δύσκολο και απαιτεί πράγματα που κάποιος μπορεί να τα διαθέσει και κάποιος όχι. Απαιτεί πάρα πολλά χρήματα, αλλά και πάλι δεν είναι σίγουρο. Μιλάμε για δύο μεγάλες ομάδες. Αυτό που θέλουμε είναι να μεγαλώσουμε από το δρόμο της δημιουργίας από χαμηλά, προς τα πάνω. Η άποψή μου είναι πως η ΑΕΚ πρέπει να γίνει πρώτα ξεκάθαρα 3η δύναμη. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν είχε την τρίτη θέση. Ξέρω πως σε όλους αρέσουν να ακούν ωραία πράγματα, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Εκεί που θέλουμε να φτάσουμε πρέπει να πάμε βήμα βήμα, με μεθοδικότητα και επιμονή».

Έπειτα πρόσθεσε: «Δεν μπήκα σε διαδικασία παραδοχής λαθών. Η ομάδα πρέπει να έχει παίκτες που θα τονώσουν το ελληνικό στοιχείο και θα μπορούν με την ΑΕΚ να μεγαλώσουν. Θα προτιμήσω ξεκάθαρα έναν λιγότερο ποιοτικό παίκτη, που θέλει πολύ να παίξει για την ΑΕΚ και θα το δείχνει, από έναν πιο ποιοτικό που θα βλέπει την ομάδα χωρίς κίνητρο. Είμαι ξεκάθαρος. Θέλω παιδιά που θα σέβονται θα ιδρώνουν και θα αναπτύσσονται μαζί με την ομάδα. Η εξέλιξη είναι όμορφο κι η δημιουργία ακόμα πιο όμορφο».

Αναφορικά με το λάθος που έκανε η ΑΕΚ στη διαδικασία των νέων, δήλωσε: «Ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει στο τέλος. Από την ΑΕΚ έχουν περάσει 5-6 προπονητές, πολύ καλοί. Δεν μπορεί να έχουν κάνει όλοι λάθος, μάλλον κάποιοι φταίνε κι αυτοί. Πρέπει να αποδείξει παραπάνω ότι αξίζει, πιο πολύ από τον έμπειρο παίκτη. Ε΄χουν να διαχειριστούν και δύσκολες καταστάσεις όμως. Ο περίγυρος είναι προβληματικός. Θα έπρεπε να έπαιρναν ιδέες από τον προπονητή και μόνο. Συνήθως, όμως, παίρνουν από ατζέντηδες, μαμάδες, μπαμπάδες. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα υγιές περιβάλλον και να ξεπεράσουν το όριό τους, μέσω κατάλληλων συνθηκών.

Να διορθώσουμε το σκεπτικό τους και την αδικία που ίσως θα νιώθουν. Πρέπει να τους βοηθήσουμε, γιατί δεν έχουν την δυνατότητα να αξιολογήσουν την κατάσταση. Αν η ομάδα της ΑΕΚ δεν καταφέρει να δημιουργήσει έναν κορμό Ελλήνων παικτών, θα έχει αποτύχει και δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει τίποτα παραπάνω. Είναι νόμος. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους άγραφους νόμους. Πλαισιώνεις την ομάδα με ποιοτικούς ξένους, αλλά θέλουμε τους καλούς Έλληνες».

Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, επισήμανε: «Κάθε ομάδα που μπορεί να κρατήσει κορμό έχει ένα πλεονέκτημα. Είναι δύσκολο να κρατήσεις έναν ξένο δύο-τρεις χρονιές. Υπάρχουν αξιόλογοι παίκτες. Δεν έχουμε μπει σε διαδικασία σχεδιασμού ακόμα. Πρέπει να δούμε ποιοι θέλουν να είναι σε αυτό το πλάνο. Θέλουμε παίκτες Έλληνες και ξένους. Θα περιμένω όποιον παίκτη που θα είναι χρήσιμος και δεν θα μας δημιουργήσει προβλήματα.

Σχετικά με το κίνητρο που έχει, είπε: «Το να είσαι προπονητής στην ΑΕΚ είναι όνειρο. Υπήρξε και πέρυσι μια επαφή αλλά η φετινή ήταν καθοριστική. Με βοήθησε η προσωπική επαφή, είμαι άνθρωπος συνεργασίας. Το κίνητρο είναι μεγάλο. Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα με μεγάλη ιστορία και όραμα δημιουργίας ομάδας ανταγωνιστικής, νέων παικτών, νέου γηπέδου. Ήταν πολύ εύκολη η απόφαση μου και συνειδητοποιημένη»

Τέλος, για την πιθανή απουσία του Ολυμπιακού από την Basket League, απάντησε: «Είναι πολύ έντονο αυτό το πρόβλημα τον τελευταίο καιρό, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα η κόντρα Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Όλοι εμείς που θέλουμε ανταγωνισμό και εξέλιξη, κάθε απώλεια είναι πρόβλημα. Από εκεί και πέρα ο καθένας παίρνει τις αποφάσεις του κι είναι υπεύθυνος γι αυτές».