Εχθρός του κακού είναι το χειρότερο και ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να έτρεχε και να μην… έφτανε την δεδομένη χρονική στιγμή! Μπορεί η νίκη απέναντι στους Βάσκους με ένα καλάθι διαφορά να αφήνει γλυκόπικρη «γεύση» από τη στιγμή που δεν καλύφθηκε το -9 της Βιτόρια αλλά όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι, οι «πράσινοι» ίσως και να είχαν γνωρίσει την ήττα.

Άλλωστε δεν ήθελε και πολύ να ολοκληρωθεί η… αυτοχειρία της χρονιάς! Μάλιστα το πρώτο ημίχρονο προμήνυε showtime και στο δεύτερο μισό του αγώνα, με τους «πράσινους» να ήταν τα απόλυτα αφεντικά του παρκέ! Η διαφορά είχε φτάσει στο +23 (56-33) και φυσικά κανείς δεν μπορούσε να μαντέψει τα όσα θα επακολουθούσαν. Ούτε και ο πιο απαισιόδοξος φίλος του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ ή αν προτιμάτε, ούτε ο πιο αισιόδοξος φίλος της Μπασκόνια που είδε την ομάδα να πραγματοποιεί ένα εντυπωσιακό 28-2 (!!!) και να προηγείται με 61-58!

Αμέσως ξύπνησαν… εφιάλτες στο κλειστό του ΟΑΚΑ, αλλά οι ΝτεΣόν Τόμας και Σον Κιλπάτρικ φρόντισαν να «καθαρίσουν» με την υπόθεση της νίκης, στέλνοντας με όλη την ομάδα ένα μήνυμα, ψηλά στον ουρανό! «Μην ανησυχείς Θανάση, δεν χάνουμε τα playoffs». Σίγουρα θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα αν υπήρχε και το +10 στο φύλλο αγώνα ωστόσο το «τριφύλλι» παρέμεινε «ζωντανό» στο κυνήγι των Playoffs σημειώνοντας την 5η συνεχόμενη νίκη του και την 6η στα επτά τελευταία παιχνίδια. Πλέον με ένα 3/3 κόντρα σε Αρμάνι εκτός, Ρεάλ εντός και Μπουντούτσνοστ εντός, ο Παναθηναϊκός θα βρίσκεται και με τα δύο πόδια στην οκτάδα.

Ο ΝτεΣόν Τόμας «καθάρισε» στο τέλος έχοντας 16 πόντους με 5/10 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 3/4 βολές και 5 ριμπάουντ, ενώ τον ακολούθησε ο Σον Κιλπάτρικ με άλλους 14 πόντους με 2/3 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 1/1 βολή. Ο Καλάθης μπορεί να είχε 11 πόντους και 12 ασίστ ωστόσο τη στιγμή που η Μπασκόνια γύριζε το ματς δεν βοήθησε καθόλου τον Παναθηναϊκό και ούτε του πρόσδωσε την ηρεμία που ήθελε και έψαχνε εκείνη τη στιγμή.

Από τη Μπασκόνια οι Χουέρτας, Βιλντόζα, Σιλντς και Χίλιαρντ προσπάθησαν να κάνουν την μεγάλη (ίσως και ανεπανόρθωτη) ζημιά αλλά στο τέλος δεν τα κατάφεραν.

Το ματς

Ο Παναθηναϊκός μπήκε στο ματς με έναν και μόνο στόχο: Να καθαρίσει με την υπόθεση της νίκης (και αν ήταν δυνατόν και με διαφορά μεγαλύτερη των εννέα πόντων) το συντομότερο δυνατόν! Η νίκη στη Μόσχα σε συνδυασμό με το επιπλέον κίνητρο που υπήρχε μετά τον θάνατο του Θανάση Γιαννακόπουλου, είχε δώσει φτερά στους παίκτες του Ρικ Πιτίνο. Λίγο-πολύ πραγματοποίησαν τόσο εντυπωσιακό ξεκίνημα που «ξύπνησαν» μνήμες από το πρώτο ματς των περσινών playoffs και δη από το ματς με τη Ρεάλ που ο Παναθηναϊκός είχε προηγηθεί με 20-0. Απλούστατα στο εν λόγω παιχνίδι είχε πετύχει έναν πόντο περισσότερο, ενώ είχε δεχθεί και ένα καλάθι για το 21-2 στο 7′! Μόνο και μόνο από αυτό το σκορ, εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος ή να φανταστεί τα όσα συνέβαιναν στο κλειστό του ΟΑΚΑ.

Καλάθης, Παπαγιάννης και Τόμας οδηγούσαν τον Παναθηναϊκό και παρά την πρόωρη αφύπνιση των φιλοξενούμενων, έκλεισαν το δεκάλεπτο στο 26-10 έχοντας 9/13 εντός παιδιάς έναντι 3/15 της Μπασκόνια. Οι Βάσκοι προσπάθησαν να παραμείνουν μέσα στο παιχνίδι όσον αφορά την διαφορά και μόνο την διαφορά, αλλά οι «πράσινοι» έμοιαζαν… αφηνιασμένοι. Με άμυνα για σεμινάριο και το ένα deflection να διαδέχεται το άλλο, «χάλαγαν» οποιαδήποτε σκέψη των παικτών του Περάσοβιτς.

Η διαφορά έφτασε για πρώτη φορά τους 20 πόντους (43-23) στο 17′ ενώ η μεγαλύτερη τιμή της ήταν το +23 (48-25) λίγο πριν από το τέλος του ημιχρόνου (48-27). Ένα ημίχρονο όπου ο Παναθηναϊκός είχε 14/22 δίποντα, 4/8 τρίποντα, 8/16 βολές (το μοναδικό του ψεγάδι) 12-6 ριμπάουντ, 12 ασίστ (σ.σ. οι 8 ο Καλάθης!!!), 6 κλεψίματα, 2 τάπες και 7 λάθη. Αντίστοιχα η Μπασκόνια είχε μόλις 5/19 δίποντα, 4/13 τρίποντα (δηλαδή 9/32 σουτ!!!), 5/6 βολές, 10-6 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 3 κλεψίματα και 10 λάθη (σ.σ. πέντε σε κάθε δεκάλεπτο).

Στην 3η περίοδο το «τριφύλλι» άφησε το πόδι από το γκάζι, έπαιζε στο… ρελαντί και με αυτόν τον τρόπο μπόρεσε να κρατήσει διαφορά ασφαλείας (ακόμα και για το πολυπόθητο +10) κοντά στους 20 πόντους. Ο ρυθμός του αγώνα έπεσε δραματικά και παρά το γεγονός ότι έφτασε στο +23 (56-33 στο 26′) η Μπασκόνια εκμεταλλεύτηκε το «νεκρό» διάστημα της ελληνικής ομάδας και με ένα σερί 15-0 μείωσε σε 56-48 με τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου! Ουσιαστικά σήμανε… συναγερμός στο ΟΑΚΑ αφού η ισπανική ομάδα είχε εξανεμίσει την διαφορά και είχε μετατρέψει τον φαινομενικά περίπατο του Παναθηναϊκού σε… κανονικό ματς.

Το σερί αυτό ανέβηκε στο 0-17 με την έναρξη του τελευταίου δεκάλεπτου, με την Μπασκόνια να μειώνει στους 6 πόντους. Μόνο που… δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Στο δεύτερο ημίχρονο η άμυνά της θύμιζε… άμυνα Παναθηναϊκού από το πρώτο ημίχρονο και δεν άφηνε τους παίκτες του «τριφυλλιού» να εκδηλώσουν, καν, επίθεση! Ο Λάνγκφορντ ήταν καλά κλεισμένος στις αλλαγές, ο Καλάθης παρασύρθηκε από τη μετριότητα και η Μπασκόνια βρέθηκε να προηγείται με 61-58 στο 34′ έχοντας πραγματοποιήσει επιμέρους 28-2! Ένα τρίποντο του ΝτεΣόν Τόμας έφερε το ματς στα ίσια (61-61), ο Κιλπάτρικ έδωσε προβάδισμα με 63-61 και με αυτό το 5-0 οι «πράσινοι» μπόρεσαν να «ανασάνουν», ενώ ο Αμερικανός γκαρντ έδωσε και αέρα τριών πόντων (70-67) ενάμιση λεπτό πριν από το τέλος με τρίποντο.

Τα δεκάλεπτα: 26-10, 48-27, 56-48, 72-70

Πηγή: gazzetta.gr