Ο πρόεδρος της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Λουίς Ρουμπιάλες, ζήτησε συγγνώμη τη Δευτέρα (21/8) συγγνώμη για το μη συναινετικό φιλί στο στόμα της παίκτριας Τζένι Ερμόσο κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών της εθνικής ομάδας γυναικών της Ισπανίας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο (20/8), αφού νίκησε με 1-0 την Αγγλία στον τελικό που έγινε στο Σίδνεϊ.

Η κίνησή του προκάλεσε οργή στην Ισπανία τόσο με τον Ρουμπιάλες, αλλά και με την πλειονότητα των ΜΜΕ της χώρας που προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός, παρόλο που η παίκτρια σε βίντεο που μεταδόθηκε στο Instagram ακούγεται ξεκάθαρα να λέει πως δεν της άρεσε το φιλί. Επιπλέον, σάλο προκάλεσε κι ένα βίντεο του Ρουμπιάλες, δίπλα στη βασίλισσα της Ισπανίας Λετίθια και την πριγκίπισσα Σοφία, όπου ενώ πανηγύριζε έπιασε τα γεννητικά του όργανα.

Το περιστατικό με το φιλί συνέβη καθώς ο επικεφαλής της ομοσπονδίας παρέδωσε στην ισπανική ομάδα τα χρυσά μετάλλια, μετά τη νίκη (1-0) επί της Αγγλίας στον τελικό της Κυριακής. Το βίντεο μετά τον αγώνα απεικονίζει επίσης τον Ρουμπιάλες να φιλάει άλλους παίκτες στο μάγουλο ή να τους αγκαλιάζει όταν μοιράζει τα μετάλλια.

«Έκανα λάθος»

«Σίγουρα έκανα λάθος, πρέπει να το παραδεχτώ», είπε ο Ρουμπιάλες σε δήλωση βίντεο που έστειλε η ομοσπονδία. «Ήταν χωρίς κακή πίστη σε μια εποχή μέγιστης διαχυτικότητας». Σε μήνυμά της η Τζένι Ερμόσο επίσης ανέφερε πως το φιλί δεν συνέβη με κακία και ήταν προϊόν της τεράστιας χαράς των επινικίων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μικέλ Ισέτα είπε στο ραδιόφωνο RNE ότι το φιλί ήταν «απαράδεκτο» και ζήτησε από τον Ρουμπιάλες να δώσει εξηγήσεις και να ζητήσει συγγνώμη.

Ένα μη συναινετικό φιλί είναι «ένα είδος σεξουαλικής βίας που υφίστανται καθημερινά όλες οι γυναίκες, η οποία μέχρι τώρα ήταν αόρατη και δεν μπορούμε να την ομαλοποιήσουμε», δήλωσε η υπουργός Ισότητας των Φύλων, Ιρένε Μοντέρο, στην πλατφόρμα κοινωνικών μηνυμάτων X. Μάλιστα, σύμφωνα με τους κανονισμούς συμπεριφοράς της Ισπανίας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας η πράξη του Ρουμπιαλές συνιστά σεξουαλική επίθεση και θα έπρεπε να διενεργηθεί αυτομάτως πειθαρχική έρευνα εις βάρος του.

Ο Ρουμπιάλες είχε αρχικά αποκαλέσει τους επικριτές «ηλίθιους»: «Το φιλί με την Τζένι; Υπάρχουν παντού ηλίθιοι. Όταν δύο άνθρωποι έχουν μια στιγμή στοργής που δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο, δεν μπορείς να ακούσεις την ηλιθιότητα. Είμαστε οι πρωταθλητές, αυτό είναι», είπε στον ραφιοφωνικό σταθμό Cadena Cope, που υποστηρίζεται από την Καθολική Εκκλησία της Ισπανίας, γνωστός για τις συντηρητικές του απόψεις.

Αλλά στην απολογία του αργότερα τη Δευτέρα, ο Ρουμπιάλες συμπεριέλαβε αυτούς που του φώναζαν: «Θέλω επίσης να ζητήσω συγγνώμη από αυτά τα άτομα», είπε.