Αποφασισμένη να αλλάξει το Παγκόσμιο Κύπελλο εμφανίζεται η FIFA, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες στοχεύει να αυξήσει τις ομάδες που θα συμμετέχουν στην τελική φάση της διοργάνωσης από το 2026 και μετά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ντέιβιντ Όρνστάιν του «The Athletic», η FIFA έχει ως στόχο το επόμενο Μουντιάλ να φιλοξενηθεί σε 16 πόλεις, όπου θα διεξαχθούν 60 αγώνες. Οι προημιτελικοί, οι ημιτελικοί αλλά και ο μεγάλος τελικός, θα γίνουν στις Η.Π.Α., ενώ Καναδάς και Μεξικό θα έχουν από 10 ματς.

Θα είναι η πρώτη φορά που το Μουντιάλ θα φιλοξενηθεί σε τρεις χώρες. Συνολικά θα πάρουν μέρος 48 ομάδες, δηλαδή 16 περισσότερες από όσες συμμετείχαν στις προηγούμενες διοργανώσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα διατηρηθούν οι όμιλοι των τεσσάρων ομάδων στην πρώτη φάση. Οι δύο πρώτες ομάδες θα παίρνουν την πρόκριση και μαζί με τους οκτώ καλύτερους τρίτους θα δημιουργήσουν τη φάση των «32», η οποία θα ανοίγει και την αυλαία των νοκ άουτ αγώνων.

Για να μην επεκταθεί το πρόγραμμα των αγώνων, κάτι που θα επηρέαζε και τις εγχώριες διοργανώσεις, η FIFA φέρεται να εξετάζει να μειώσει τις ημέρες προετοιμασίας των εθνικών ομάδων από τις 23 στις 16 ημέρες. Έτσι, οι 56 ημέρες της διοργάνωσης θα παραμείνουν ως έχουν, με τις 40 να αφορούν στους αγώνες.