Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης ανακοίνωσε πως για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εξαιτίας της έξαρσης του κορονοϊού, βάζει… στον πάγο επ’ αόριστον σε όλα τα εθνικά πρωταθλήματα, πλην της Basket League, που ανήκει στην αρμοδιότητα του ΕΣΑΚΕ. Πάντως, θεωρείται πιθανό ότι η κορυφαία κατηγορία της Ελλάδας στο μπάσκετ θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Με αφορμή την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη λοίμωξη που ονομάζεται COVID-19 και κυρίως τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνονται, σας γνωρίζουμε ότι ο αρμόδιος φορέας για την παροχή σχετικής ενημέρωσης είναι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19), του Υπουργείου Υγείας.
Από τον οργανισμό παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα της λοίμωξης, τον τρόπο μετάδοσης, επιδημιολογικά στοιχεία καθώς και οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξης  που  πρέπει  να  λαμβάνονται.  Στη  σελίδα  του  οργανισμού  υπάρχουν διαθέσιμες  οδηγίες  προφύλαξης  για  το  κοινό  αλλά  και  ειδικότερες  οδηγίες,  για κατηγορίες εργαζομένων που θεωρούνται περισσότερο εκτεθειμένες στον κίνδυνο, όπως είναι τα πληρώματα αεροσκαφών, τραίνων και πλοίων, οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία και λοιπά τουριστικά καταλύματα, οι εργαζόμενοι στην αστυνομία, σε σχολικές μονάδες και φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, τα πληρώματα ασθενοφόρων, κλπ.

Από την ίδια πηγή παρέχονται στη συνέχεια συνοπτικές πληροφορίες σχετικά με τη νόσο. Οι κορωνοϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που δύναται να προκαλέσουν νόσο τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο. Ο νέος κορωνοϊός SARS–CoV-2 αποτελεί ένα καινούργιο στέλεχος κορωνοϊού, που δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδημία στην Κίνα.

Τα άτομα που μολύνονται από τον ιό μπορούν να εμφανίσουν ήπια συμπτώματα, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα άλλα σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να εμφανιστούν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή και σπάνια, η νόσος μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Οι ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, πνευμονοπάθειες και ηπατοπάθειες είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου. Ο SARS–CoV-2 μεταδίδεται μέσω της επαφής με ασθενή, με τα σταγονίδια που παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα, αλλά και με την επαφή με άψυχα αντικείμενα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική κυρίως η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής και ειδικά το τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα. Επίσης, όταν κάποιος βήχει ή φτερνίζεται θα πρέπει να καλυφθούν το στόμα και η μύτη με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι ή τον λυγισμένο αγκώνα και να πετάγεται το μαντίλι σε κλειστό κάδο. Η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του ιού στις επιφάνειες. Ο χρόνος επώασης του SARS–CoV-2, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, υπολογίζεται σε 2-11 ημέρες, με απώτατο όριο τις 14 ημέρες».

TAGS