Ο βασικός σκοπός της δημιουργίας του Nations League υπήρξε η αντικατάσταση των φιλικών αναμετρήσεων των Εθνικών Ομάδων με κάτι πιο ουσιαστικό και ταυτόχρονα πιο επικερδές για τις χώρες, τις Ομοσπονδίες και την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία. Κάπως έτσι η πρώτη έκδοσή του και ως βοηθητικό τουρνουά και για την πρόκριση στο EURO 2020, θεωρήθηκε επιτυχημένη και η απόφαση να συνεχιστεί ήταν εύκολη. Κάπως έτσι διεξήχθη τη Δευτέρα και η κλήρωση του Nations League για το 2020-’21.

Σε αυτή συμμετείχαν οι 55 χώρες της UEFA, χωρισμένες σε τέσσερις κατηγορίες. Οι Λίγκες A,B,C διαιρέθηκαν σε τέσσερις ομίλους η κάθε μία, με το κάθε γκρουπ να έχει από τέσσερις ομάδες. Ωστόσο, η κατηγορία D έχει δύο ομίλους, με τον έναν να έχει τέσσερις ομάδες και τον άλλον μόλις τρεις. Ο διαχωρισμός των χωρών και η τοποθέτησή τους στις κατηγορίες βασίστηκε στο ranking που προέκυψε από το προηγούμενο Nations League.

Η διοργάνωση…

Κάθε χώρα δίνει αγώνες εντός-εκτός με κάθε αντίπαλο του ομίλου (σ.σ.: έξι η κάθε μία), εκτός από τον ένα όμιλο της κατηγορίας D. Οι αναμετρήσεις αυτές θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο. Οι ομάδες της A κατηγορίας μπορούν να διεκδικήσουν τον τίτλο, καθώς οι πρώτες κάθε ομίλου θα αγωνιστούν στο final four που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2021.

Αντίστοιχα, οι πρώτες κάθε ομίλου των κατηγοριών B, C προβιβάζονται, ενώ το αντίθετο συμβαίνει με τις τελευταίες των κατηγοριών A, B. Ωστόσο, όσον αφορά την κατηγορία C, επειδή έχει τέσσερις ομίλους, ενώ η D δύο, οι τέσσερις δικές της ομάδες που είναι για υποβιβασμό, θα παίξουν μεταξύ τους play-outs τον Μάρτιο του 2022, ώστε να υποβιβαστούν οι δύο και να ανέβουν οι νικητές από την D κατηγορία.

Δεύτερη ευκαιρία για το Μουντιάλ…

Αυτή τη φορά όμως, σε σχέση με όσα συνέβησαν αναφορικά με το EURO, η εμπλοκή και η αλληλεπίδραση του Nations League με το επερχόμενο Μουντιάλ του 2022 θα είναι πολύ μικρότερη. Ουσιαστικά, στο Μουντιάλ θα περάσουν από την Ευρώπη οι 10 πρώτες κάθε ομίλου των αντίστοιχων προκριματικών, ενώ οι 10 δεύτεροι των ομίλων θα παίξουν play-off. Σε αυτές τις 10 δεύτερες λοιπόν, θα προστεθούν μόνο οι δύο χώρες με την καλύτερη βαθμολογία απ’ όλες τις κατηγορίες και ομίλους του Nations League, όπως αυτό θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης.

Ετσι οι χώρες των play-off θα είναι 12, σχηματίζοντας έξι ζευγάρια. Φυσικά αυτές οι δύο θα είναι χώρες εκτός των 20 που θα έχουν προκύψει από τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κύπελλο, κάτι που σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για μία δεύτερη ευκαιρία σε χώρες με μικρότερη δυναμική που θα έχουν τερματίσει εκτός πρώτης δυάδας στο γκρουπ τους στον δρόμο για το Μουντιάλ.

Βασικά κριτήρια ισοβαθμίας στον όμιλο
1. Μεταξύ τους βαθμοί
2. Μεταξύ τους διαφορά γκολ
3. Καλύτερη μεταξύ τους επίθεση
4. Περισσότερα μεταξύ τους εκτός έδρας γκολ

Πηγή: gazzetta.gr