Ο Άγγελος Χαριστέας άνοιξε όλα τα χαρτιά του για τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τον Άρη, στη σημερινή (10/10) συνέντευξη Τύπου.

Ο διευθυντής ποδοσφαίρου των «κιτρίνων» είπε αναλυτικά: «Βρίσκομαι 40 ημέρες στην ομάδα και σκοπεύω να έχουμε μια μηνιαία ενημέρωση για να ενημερώνεται ο κόσμος για το τι γίνεται στην ομάδα. Είναι για μένα μεγάλη τιμή και χαρά που βρίσκομαι σε μια θέση τεχνικού διευθυντή στην ουσία, σε μια ομάδα στην οποία μεγάλωσα ποδοσφαιρικά.

Δεν είναι μια δουλειά αλλά κάτι παραπάνω. Βρέθηκα σε μια προτετελεσμένης παραίτησης του Σάββα Παντελίδη που θα έπρεπε να διαχειριστώ σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά όπως καταλαβαίνετε με τις εικόνες και νοοτροπία που έχω, δεν θα μπορούσα να αντικαταστήσω τον προπονητή, αν δεν ήξερα το ρόστερ, τις προσωπικότητες της ομάδας και ποιος είναι ο κατάλληλος προπονητής για την ομάδα.

Δεν θέλουμε να κάνουμε λάθη με μια ευαίσθητη θέση όπως του προπονητή. Ξεκινώντας την αναζήτηση, θέλω όμως να πω ότι είμαι εδώ όχι για να κρίνω τα λάθη που έγιναν, αλλά για να διαχειριστώ τα στραβά που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι. Ξέρετε ότι όντως έγιναν ωραία πράγματα πέρσι στην ομάδα με την έξοδο της ομάδας στο Europa League, έγιναν όμως και τρανταχτά λάθη στον σχεδιασμό της ομάδας και πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν θέλω να συνεχίσω αυτό το κομμάτι.

Πρώτο μέλημά μου σ’ αυτές τις 40 ημέρες ήταν να μάθω πώς λειτουργεί η ομάδα από τα γραφεία έως τα αποδυτήρια. Για μένα είναι ορθό ότι συνάντησα μια ομάδα με παιδιά που έχουν όρεξη για δουλειά κι έναν παθιασμένο πρόεδρο για να πετύχει η ομάδα και μαζί με την αγάπη του κόσμου, μου δίνουν δύναμη. Στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια ο Τόλης Τερζής ήταν ο προπονητής της ομάδας και μας απέδειξε ότι μπορούμε να βασιζόμαστε σ’ αυτόν και στο μέλλον, γι’ αυτό μένει. Η ομάδα του Άρη δεν έχει κρίση, αλλά πληρώνει την κακή συγκομιδή βαθμών στα θεωρητικά εύκολα παιχνίδια.

Η βαθμολογική θέση δεν αντιστοιχεί στην εμφάνιση της ομάδας. Είμαι ευχαριστημένος από τη δουλειά που έγινε, άσχετα του ότι δεν πήραμε βαθμό. Μας πονάει όλους αυτό. Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που θέλω να προσθέσω είναι ένα πρωτόκολλο οργάνωσης και λειτουργίας της ομάδας. Ο Άρης είναι μια μεγάλη ομάδα αλλά δεν γίνεται κάθε τρεις και λίγο να αλλάζει οργάνωση και στόχους. Πρέπει να αποκτήσει ένα δικό της τιμ. Από προπονητές, γυμναστές, διατροφολόγους, σκάουτινγκ τιμ.

Δεν γίνεται ο Άρης να έχει έναν προπονητή με νέους συνεργάτες, να κάνει σχεδιασμό, να αποχωρεί ο προπονητής και μετά η ομάδα να πορεύεται έτσι. Ο Άρης θα πρέπει να επιβάλλει στον νέο προπονητή να ενσωματώνεται και να λειτουργεί στους κανόνες της ομάδας. Ο Άρης πρέπει να λειτουργήσει με συγκεκριμένο τρόπο και με σκοπό την ανάδειξη παικτών και προπονητών. Να αναδεικνύονται όλοι, να έχουν κίνητρο που για μένα είναι το άλφα και το ωμέγα και να ξέρει ο κάθε παίκτης ότι όταν θα έρχεται θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη νοοτροπία. Δεν πρέπει και θεωρώ ότι δεν είναι σωστό, 1-2 άτομα να είναι υπεύθυνα για τον σχεδιασμό είτε για θετικό είτε για αρνητικό.

Έχω πλάνο, είμαι σίγουρος για τον εαυτό μου και μου δίνει δύναμη η πίστη του κόσμου. Στο σύντομο χρονικό διάστημα που είμαι στην ομάδα, έγιναν δύο λύσεις συμβολαίων με Γιουνές και Μπάσα. Τα παιδιά έφυγαν με θετική διάθεση για την ομάδα. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα επίσης έκανα το πρώτο μου ραντεβού με τους υπεύθυνους ακαδημιών με την Κ17, Κ19, θα καθιερωθεί γιατί θέλουμε όσο περισσότερο γίνεται να είμαστε πάνω από τις ακαδημίες. Ένας από τους στόχους που έχω θέσει είναι ένα παιχνίδι της πρώτης ομάδας με την Κ19, για όσους δεν αγωνίζονται στην πρώτη ομάδα».

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη διάθεση των παικτών απέναντί μου. Στα αποδυτήρια έχουμε παίκτες καλούς χαρακτήρες, έχουμε καλή χημεία και είμαι εδώ για να βοηθήσω να γίνουν καλύτεροι», ανέφερε αρχικά ο Αγγελος Χαριστέας για να ακολουθήσουν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Για τα τρανταχτά λάθη στο διάστημα που χτιζόταν η ομάδα και πώς σκοπεύει να βοηθήσει στη δημιουργία και εκπαίδευση του τιμ: «Ήδη τα παιδιά που δουλεύουν στην ομάδα με τα οποία μιλάμε σε καθημερινή βάση, θέλουμε να βοηθήσουμε και τους ίδιους, με τα σεμινάρια στα οποία θα συμμετέχουν ούτως ώστε να ανεβάσουν το επίπεδό τους. Στόχος είναι ο νέος προπονητής να ξέρει ότι υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος λειτουργίας και όχι αναλόγως με τις ορέξεις του εκάστοτε τεχνικού διευθυντή και βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Ο Άρης πρέπει να έχει συγκεκριμένη λειτουργία πάνω σε θεμελιώδη πράγματα. Τα περισσότερα λάθη και θετικά που έγιναν έχουν να κάνουν με παίκτες που ήρθαν στην ομάδα και μ’ αυτούς που θα έπρεπε να είχαν έρθει. Το θέμα δεν είναι τόσο σημαντικό το να καθίσω στο τραπέζι και να πω τι έγινε, αλλά να δουλέψω με το υπάρχον υλικό που έγινε στην ομάδα, να φτάσουν στο 100% των δυνατοτήτων τους. Φυσικά δεν είμαι ευχαριστημένος από κάποιους παίκτες. Δεν θέλω να αρχίσω να κατηγορώ ανθρώπους».

Για τον Μίκαελ Ένινγκ: «Είναι ο πρώτος που πήρα τηλέφωνο μετά την ήττα στο Βόλο, γιατί έχω δουλέψει μαζί του. Τον γνωρίζω αρκετό καιρό και τον τρόπο λειτουργίας του. Μου αρέσει και ήθελα να μάθω πρώτα τα παιδιά που απαρτίζουν την ομάδα και να δω αν ο εκάστοτε Μίκαελ είναι ιδανικός για την ομάδα. Γνωρίζοντας περισσότερο τους παίκτες, τόσο και πιο σίγουρος γινόμουν. Είχα σκοπό να μιλήσουμε περισσότερο για τον προπονητή όταν θα κάναμε την επίσημη παρουσίασή του, αλλά αφού το έφερε η κουβέντα… Επειδή δεν τον γνωρίζετε, δεν είναι ένα όνομα που αστράφτει, δεν κάνει μπαμ, αλλά είναι ένας προπονητής με γερμανική νοοτροπία και κουλτούρα, μιλάμε για έναν άνθρωπο που έχει δουλέψει σε πολλές ομάδες σε Μπουντεσλίγκα, οργάνωσε τις εθνικές ομάδες στη Γερμανία, έδινε τα διπλώματα στους προπονητές… Έχει κάνει μεγάλα πράγματα στην καριέρα του. Έχει συνεργαστεί στη Νυρεμβέργη με τον Πίτερ Χέρμαν ο οποίος είναι ο καλύτερος προπονητής μου στην καριέρα μου, από τον οποίο αποκόμισε πολλά πράγματα και ήταν από τους λόγους της εξέλιξής του. Ένας προπονητής ο οποίος δούλεψε στο υψηλότερο επίπεδο, για μένα έχει όλα τα φόντα να δουλέψει στην Ελλάδα. Από την αρχή, όταν μπήκε το θέμα προπονητή κι έχουμε ρόστερ που τα ¾ αποτελείται από ξένους, το πρώτο μέλημα ήταν να έρθει ένας ξένος λόγω επικοινωνίας. Όχι ότι δεν πιστεύω στους Έλληνες, κάθε άλλο. Όταν όμως έχεις 20 ξένους, ο ξένος θα τους καταλάβει καλύτερα. Ο Μίκαελ είναι πανέξυπνος, γνωρίζει τέσσερις γλώσσες μεταξύ των οποίων και τα ισπανικά και θα χτίσει καλή επικοινωνία».

Για το αν υπάρχει πρόβλημα στα αποδυτήρια: «Θα επανέλθω στο κομμάτι της επικοινωνίας. Δεν ήταν κακά τα προβλήματα στα αποδυτήρια. Έχω υπάρξει σε κακά αποδυτήρια και ο Άρης δεν τα είχε. Αυτό που προσπάθησα από την πρώτη μέρα, χωρίς να κοιτάξω τι έγινε πριν, ήταν να μιλήσω με κάθε παίκτη για να ξεκλειδώσω την προσωπικότητά του. Να δω αν έχει κίνητρο, αν τον ενδιαφέρει να αναδειχθεί στον Άρη, αν είναι δυσαρεστημένος με την ομάδα. Αυτός ήταν ο πρώτος στόχος, το κατάφερα. Αναπτύξαμε καλή σχέση με τα παιδιά και μπορώ να υποσχεθώ ότι κάθε πρόβλημα στα αποδυτήρια θα συζητιέται στο σπίτι μας».

Για αποδέσμευση Γιουνές, Μπάσα κι αν καλύφθηκαν τα κενά τους: «Δεν πήρα απόφαση να φύγουν, ανέλαβε την ευθύνη να λυθούν τα συμβόλαιά τους. Υπήρχε ήδη στο μυαλό των δύο παικτών ότι θα φύγουν, εγώ απλά ανέλαβα την ομαδική διαδικασία γιατί δεν θέλαμε να έχουμε παίκτες στα αποδυτήρια που είχαν ενημερωθεί ότι δεν υπολογίζονταν».

Ο Άγγελος Χαριστέας ρωτήθηκε για τις επαφές με άλλους προπονητές αλλά και για το στιλ ποδοσφαίρου που θέλει να παίζει ο Άρης: «Κάτι που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι κανείς δεν ερχόταν με λιγότερα από τέσσερα άτομα για βοηθούς. Το να αντικαταστήσουμε όλους τους ανθρώπους της ομάδας πρακτικά θα ήταν λάθος γιατί για μένα θα ξεκινούσαν όλα από την αρχή και στο μέλλον για να αποφύγεις τα χοντρά λάθη πρέπει να έχεις μια βάση. Ο Μίκαελ θα έρθει μόνος του στο πρώτο διάστημα. Θεωρώ ότι πρέπει να δει, να κρίνει αν χρειάζεται βοηθό ή οτιδήποτε. Κυρίως όμως δεν γίνεται να ακυρώνουμε ανθρώπους. Πρέπει να εμπιστευτούμε τα παιδιά στην ομάδα και να κάνουμε προσθέσεις και όχι αφαιρέσεις.

Πάμε στο στιλ. Τα ¾ της ομάδας είναι ισπανόφωνοι, έχουμε μια κουλτούρα στο χτίσιμο του παιχνιδιού, παίζουν παραγωγικό και επιθετικό στιλ και νομίζω ότι είναι ένα ποδόσφαιρο που ταιριάζει στην ομάδα του Άρη. Ο εκάστοτε προπονητής και κυρίως ο Μίκαελ ξέρει το στιλ παιχνιδιού. Αυτό είναι. Δεν γίνεται να το αλλάξουμε. Μπορούμε να το διαμορφώσουμε αλλά όχι να αλλάξουμε φιλοσοφία. Αυτό που παίζουμε, το ποδόσφαιρο κατοχής και παραγωγικότητας, αρέσει στον κόσμο».

Σε ερώτηση για το αν έχει καταλήξει για το πώς θα κινηθεί η ομάδα στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, απάντησε: «Ήδη έχουμε λίστα κι έχουμε μιλήσει. Δεν μου αρέσει να τρέχω, αλλά να προτρέχω γιατί δεν μου αρέσουν οι κινήσεις της τελευταίας στιγμής. Βλέπουμε παίκτες που μας ενδιαφέρουν, θα υπάρξουν προσθήκες και αποχωρήσεις. Είναι ένα πράγμα που το δουλεύουμε. Δεν θέλω να αναφερθώ σε συγκεκριμένες θέσεις γιατί δεν είναι δίκαιο να προτρέξουμε από τη στιγμή που τώρα έρχεται ο νέος προπονητής. Πρέπει να τα συζητήσουμε μαζί του. Για να σας δώσω έναν μπούσουλα, θέλω να υπάρχει μεγαλύτερος εσωτερικός ανταγωνισμός. Να είναι 18 άτομα τουλάχιστον για να παίξουν στο βασικό σχήμα».

Για το ότι είχε πει ότι θέλει τον Τόλη Τερζή στον πάγκο: «Όταν είπαμε ότι θέλουμε τον Τόλη στον πάγκο, το εννοούσαμε και θα μείνει στον πάγκο αλλά όχι ως πρώτος προπονητής. Αυτό θα γίνει, έχει την αποδοχή των παικτών. Αυτό εννοούσα. Ήμασταν στην αναζήτηση προπονητή συνέχεα, είχαμε υπηρεσιακό προπονητή τον Τόλη, αλλά και για πρακτικούς λόγους δεν θα μπορούσε να συνεχίσει»

Για παίκτες που ενδιαφέρουν άλλες ομάδες αλλά κι αυτούς που είναι στο πλάνο των επόμενων χρόνων, είπε: «Είναι κάτι το οποίο θα θέσουμε στον Μίκαελ. Εμείς σαν ομάδα είμαστε σε ετοιμότητα στο να προτείνουμε στον νέο προπονητή τις λύσεις για να φτιάξει μια νέα ομάδα. Σε συνεργασία μαζί του θα ληφθούν οι αποφάσεις. Ήδη κάναμε επαφές με τον Βέλεθ για την ανανέωση του συμβολαίου του και θα κάνουμε επαφές είτε για αποχώρηση είτε για ανανέωση. Όλα θα γίνουν σε συνδυασμό με τη γνώμη του Μίκαελ. Έχουμε τον χρόνο».

Για τη διάρκεια του συμβολαίου του Ένινγκ: «Έχουμε κλείσει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για τη διάρκεια του συμβολαίου. Θέλαμε να φέρουμε έναν προπονητή τον οποίον πιστεύουμε πάρα πολύ, από τα αποτελέσματα θα εξαρτηθεί. Ομοίως και για τους παίκτες»

Για το ότι ο Μίκαελ Ένινγκ πάντα πετυχαίνει στην πρώτη του χρονιά σε μια ομάδα αλλά συμβαίνει το αντίθετο, είπε: «Είναι λίγο άδικο να το λέμε και καλό θα είναι να ερωτηθεί όταν θα παρουσιαστεί επίσημα. Όταν είχα τον Μίκαελ στη Νυρεμβέργη και σαν πρώτο και σαν δεύτερο προπονητή, είναι ένας άνθρωπος με θετικό πρόσημο. Έχει αναδείξει προπονητές παγκόσμιας κλάσης σαν τον Γκόμεθ, Σον κι άλλα παιδιά… αυτός τους έδωσε φανέλα βασικού. Έχει το ταλέντο και τη νοοτροπία να βγάζει ποδοσφαιριστές. Είναι παίκτες παγκόσμιας κλάσης, υπάρχουν κι άλλοι. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που του δίνουμε συμβόλαιο γιατί θα μας βοηθήσει σ’ αυτό το κομμάτι».