Τη διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των εθνικών ομάδων κατά το πρότυπο του Τσάμπιονς Λιγκ αποφάσισε η ΟΥΕΦΑ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως την πώληση του τηλεοπτικού προϊόντος για τις διοργανώσεις που αφορούν τις εθνικές ομάδες δεν την αναλαμβάνουν πλέον οι κατά τόπους ομοσπονδίες, αλλά μια κεντρική διαχειρίστρια εταιρεία.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ της ΟΥΕΦΑ και της CAA Eleven και έχει ισχύ τεσσάρων ετών, αφορά δηλαδή τα προκριματικά του Euro 2016 και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018.

Η συγκεκριμένη αλλαγή ήταν ένας από τους σημαντικότερους στόχους που είχε θέσει ο Μισέλ Πλατινί για τη δεύτερη θητεία του, ενώ τα 53 μέλη της ΟΥΕΦΑ έχουν ήδη υπογράψει τη σχετική εξουσιοδότηση.

Η κίνηση αυτή θα είναι προς όφελος των μικρότερων κρατών, υποστηρίζει ο Γάλλος πρόεδρος, αφού θα επωφεληθούν από την διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων ως «πακέτο» με εκείνα των πιο δημοφιλών ποδοσφαιρικά εθνών.

Επί της ουσίας, στόχος της ΟΥΕΦΑ, σύμφωνα με τη διοίκησή της, είναι η δημιουργία «βραδιών εθνικών ομάδων», κατά το πρότυπο των βραδιών Τσάμπιονς Λιγκ που απολαμβάνουν σήμερα οι ποδοσφαιρόφιλοι.

Τα αναμενόμενα έσοδα από την συμφωνία αυτή υπολογίζονται στο 1,17 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο μεταξύ ο Πλατινί επαναδιατύπωσε ένα ακόμα μεγαλεπήβολο σχέδιο που έχει στα σκαριά. Τη διεξαγωγή του Euro 2020 σε πολλές χώρες, αν βρει βέβαια και την ανάλογη υποστήριξη από τα μέλη της διεθνούς ομοσπονδίας.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει τη συνδιοργάνωση του μεθεπόμενου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από 12 ή 13 χώρες, όμως η συγκεκριμένη απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί πριν τις αρχές του επόμενου έτους.

Πηγή: sport-fm.gr