Το μεταγραφικό αλισβερίσι του φετινού καλοκαιριού δεν ήταν τόσο εντυπωσιακό όπως τα προηγούμενα. Λίγες είναι οι μεταγραφές που έκαναν αίσθηση, με αυτή του Νταβίντ Βίγια στην Μπαρτσελόνα (από τη Βαλένθια) να είναι η πιο ηχηρή. Πρωταθλήτρια των μεταγραφών η Μάντσεστερ Σίτι, που απέκτησε πέντε αστέρες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Αναλυτικά το ΤΟΡ 10 των ακριβότερων μεταγραφών

10) Η πιο «δυνατή» μεταγραφή της Τσέλσι τη φετινή περίοδο ακούει στο όνομα του Ραμίρες. Ο 23χρονος Βραζιλιάνος που διέπρεψε τη περσινή σεζόν με τη φανέλα της Μπενφίκα θα αγωνίζεται υπό τις οδηγίες του Κάρλος Αντσελότι, πλέον. Ο Ιταλός τεχνικός πιστεύει πολύ στις ικανότητες του νεαρού αμυντικού χαφ, γι΄αυτό και ο Ρομάν Αμπράμοβιτς χρειάστηκε να βγάλει από την τσέπη του το ποσό των 22 εκατ. ευρώ.

9) Ακούστηκε για πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, ωστόσο, ο Μπρούνο Άλβες κατέληξε στην Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Ο δυναμικός αμυντικός που «έχτισε» το όνομά του φορώντας τη φανέλα της ΑΕΚ αποτελούσε έναν από τους καλύτερους παίκτες της Πόρτο, γι΄αυτό και η Ζενίτ έδωσε 22 εκατ. ευρώ για να πείσει την πορτογαλική ομάδα να δώσει το «ΟΚ».

Με το ίδιο ποσό έγινε και η μεγαλύτερη μετακίνηση στη Γαλλία. Ο Γιόαν Γκουρκίφ αποχαιρέτησε την Μπορντό για χάρη της Λιόν, με τους «λιονέ» να ευελπιστούν πως στο πρόσωπο του 24χρονου μέσου θα βρουν το νέο ηγέτη τους, μετά τον Ζουνίνιο Μπερναμπουκάνο.

8) Ο Σεσκ Φάμπρεγκας αποτελούσε τον διακαή πόθο όλων στην Μπαρτσελόνα. Μετά τον Νταβίντ Βίγια, ο Ισπανός αποτελούσε το μεγάλο στόχο των πρωταθλητών Ισπανίας, αλλά για τη μετακίνηση αυτή «κλωτσούσε» συνεχώς ο Αρσέν Βενγκέρ. Τι κι αν ο Φάμπρεγκας έκανε τα πάντα για να μετακομίσει στη Βαρκελώνη;

Η Άρσεναλ και ο Αλσατός τεχνικός έλεγαν συνεχώς όχι. Έτσι, η Μπαρτσελόνα έστρεψε αλλού το ενδιαφέρον της και εν μια νυκτί απέκτησε τον Χαβιέ Μασεράνο. Η Λίβερπουλ πήρε 22 εκατ. ευρώ και ο Αργεντινός θα πλαισιώσει τους Τσάβι και Ινιέστα στο κέντρο της «Μπάρτσα».

7) Εδώ συναντάμε το πρώτο «χτύπημα» της Μάντσεστερ Σίτι. Η πρόταση των 22,7 εκατ. ευρώ που έφτασε στα γραφεία της Λάτσιο, αρκούσε για να δεχθεί ο Λοτίτο να πουλήσει τον Αλεξάντερ Κολάροφ. Τον δικό του Λιονέλ Μέσι, όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο ισχυρός άνδρας των «λατσιάλι», εννοώντας προφανώς τη χρηματική αξία του Σέρβου αριστερού μπακ. Ο διεθνής αμυντικός φοράει πλέον τη φανέλα των «πολιτών».

6) Ο Άνχελ Ντι Μαρία είναι η πιο ακριβή κίνηση της Ρεάλ Μαδρίτης γι’ αυτό το καλοκαίρι. Ο Αργεντινός έκανε «πράματα και θαύματα» τη περσινή σεζόν με την Μπενφίκα, αναγκάζοντας τους «μερένχες» να δώσουν 25 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν πλήρως τα δικαιώματά του. Στα χέρια του Μουρίνιο, ο 22χρονος αναμένεται να γίνει ένα πολύτιμο εργαλείο στη μηχανή της «βασίλισσας».

5) Στην πέμπτη θέση της λίστας φιγουράρει ο Νταβίντ Σίλβα. Ο έτερος αγαπημένος Νταβίντ των φιλάθλων της Βαλένθια (Βίγια ο πρώτος) έμοιαζε να βρίσκεται με το ενάμισι πόδι στη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά τα 28,8 εκατ. ευρώ της Μάντσεστερ Σίτι δεν βρήκαν απάντηση από τον Φλορεντίνο Πέρεθ. Αποτέλεσμα αυτής της πρότασης, ήταν η μετακόμιση του Ισπανού διεθνούς άσου στο νησί. Άλλο ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του Μαντσίνι.

4) Ο Μάριο Μπαλοτέλι ήταν ο άνθρωπος για τον οποίο τα πρωτοσέλιδα της Αγγλίας έχυσαν μπόλικο μελάνι την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο. Το «μαύρο πρόβατο» της Ίντερ ήταν γνωστό πως θα έφευγε το καλοκαίρι, αφού ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του προκάλεσε ουκ ολίγες φορές προβλήματα στους «νερατζούρι». Από τη στιγμή που ούτε ο Μουρίνιο κατάφερε να τον συνετίσει και οι «ιντερίστι» τον αποδοκίμαζαν συνεχώς, η αποχώρησή του ήταν απλά θέμα χρόνου. Όμως, ο Μοράτι εκμεταλλεύτηκε άριστα το περιουσιακό στοιχείο της ομάδας του και κατάφερε να πείσει τους Άραβες της Μάντσεστερ Σίτι να δώσουν 29,5 εκατ. ευρώ για να τον πάρουν στο Νησί.

3) Ο Γιάγια Τουρέ κατέκτησε τα πάντα στην Μπαρτσελόνα, αγωνιζόμενος τις περισσότερες βασικός. Σταδιακά όμως, έχανε τη θέση του από τον Σέρχιο Μπούσκετς και σε συνδυασμό με τις τάσεις φυγής που πιάνουν συχνά τόσο τον ίδιο, όσο και τον μάνατζέρ του (Ντιμίτρι Σέλουκ) το «αντίο» έμοιαζε να είναι πολύ κοντά. Τα πράγματα ήρθαν έτσι, ώστε ο Γιάγια να είναι συμπαίκτης με τον αδερφό του Κόλο και σε συλλογικό επίπεδο. Φρόντισαν γι΄αυτό οι ιθύνοντες της Μάντσεστερ Σίτι που έδωσαν 30 εκατ. ευρώ στην «Μπάρτσα».

2) Ο καλύτερος παίκτης της Άστον Βίλα τη χρονιά που πέρασε ήταν με διαφορά ο Τζέιμς Μίλνερ. Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι χρειαζόταν έναν παίκτη με τα στοιχεία του Άγγλου για να κάνει τη Μάντσεστερ Σίτι πρωταγωνίστρια και οι διοικούντες την ομάδα δεν του χάλασαν χατίρι. Τι κι αν οι «χωριάτες» απαίτησαν 30 εκατ. ευρώ για να αφήσουν τον παίκτη να φύγει; Ο 23χρονος μέσος φορά πλέον, τη γαλάζια φανέλα.

1) Και το όνομα αυτού, Νταβίντ Βίγια! Ο άνθρωπος-νυχτερίδα άφησε μετά από πολλά χρόνια δόξας το «Μεστάγια» και μπήκε στο γκρουπ των αγαπημένων του φίλων στην Μπαρτσελόνα. Ως παίκτης των «μπλαουγκράνα» κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Νότιο Αφρική και φιλοδοξεί να κάνει το ίδιο με τους υπόλοιπους που θα διεκδικήσει συλλογικά. Οι σχέσεις λατρείας του Βίγια με τα δίχτυα ανάγκασαν τον Σάντρο Ροσέλ να δώσει 40 εκατ. ευρώ στη Βαλένθια, αλλά χαλάλι. Ο Ισπανός ξεκίνησε να κάνει απόσβεση από την πρεμιέρα και ήδη οι φαν της «Μπάρτσα» θεωρούν ότι μαζί του, δεν θα νοσταλγούν τα γκολ του Ετό.

Πολλοί ίσως αναρωτηθούν γιατί στη συγκεκριμένη λίστα δεν βρίσκεται ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Πολύ απλά, διότι η Μίλαν συμφώνησε να τον αποκτήσει από την Μπαρτσελόνα με τη μορφή δανεισμού (!) και το δικαίωμα αγοράς του πλήρες πακέτου των δικαιωμάτων του έναντι 24 εκατ. ευρώ. μετά το τέλος της σεζόν 2010-11.

Και οι λοιποί: Ο αμέσως επόμενος στη λίστα των ακριβότερων μεταγραφών είναι ο Κάρλος Εντουάρντο. Ο 23χρονος Βραζιλιάνος άφησε την αντίπαλο του Παναθηναϊκού στο Τσάμπιονς Λιγκ, Ρούμπιν Καζάν, για να ενσωματωθεί στο ρόστερ της Τότεναμ. 20 εκατ. ευρώ στοίχισε η… μετακίνηση του.

Ακριβώς από κάτω (13ος στη λίστα) είναι ο -φανατικός φίλαθλος της Μπαρτσελόνα- Μεζούτ Εζίλ. Ο Γερμανός έφυγε από τη Βρέμη (Βέρντερ) για τη Μαδρίτη, αφού η Ρεάλ πρόσφερε 18 εκατ. ευρώ και τον έκανε δικό της.

Η τελευταία μεγάλη μεταγραφή (κυριολεκτικά την ύστατη στιγμή) αφορά τον Ρομπίνιο. Ο πρώην -πλέον- επιθετικός της Σάντος μεγαλώνει τη βραζιλιάνικη παρέα των Ροναλντίνιο και Πάτο στο Μιλάνο, αφού η Μάντσεστερ Σίτι έκανε δεκτή την πρόταση των 15 εκατ. ευρώ της Μίλαν.

Τόσα ακριβώς έδωσε και η Σαχτάρ Ντόνετσκ στην Μπαρτσελόνα για να πάρει πίσω τον Ντμίτρο Τσινγκρίσκι, ενώ ένα λιγότερο (δηλαδή 14 εκατ. ευρώ) έδωσε η Ρεάλ Μαδρίτης στη Στουτγκάρδη για να πάρει τον Σάμι Κεντίρα.

Πηγή: sport-fm