Μετά από τέσσερα χρόνια στον Άρη ο Μιχάλης Σηφάκης κλείνει ένα κεφάλαιο και ετοιμάζεται να ανοίξει ένα άλλο.

Αυτό της Ευρώπης.

«Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου», εξήγησε ο διεθνής τερματοφύλακας, ο οποίος διέψευσε τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί για φλερτ με τον ΠΑΟΚ.

«Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Εξωτερικό!», τόνισε κατηγορηματικά.

«Προετοιμαζόμαστε για τις επόμενες μέρες που είναι οι κλήσεις για την εθνική η χρονιά τελείωσε δυστυχώς νωρίς για μας και προπονούμαι ατομικά. Η χρονιά ξεκίνησε πολύ καλά για μένα, δυστυχώς ήρθε ο τραυματισμός και στην ουσία χάθηκε η χρονιά. Είμαι απόλυτα υγιής και δόξα το Θεό προχωράμε…», σχολίασε αρχικά.

Για το τάιμινγκ που επέλεξε να κάνει την επέμβαση:
«Την τρέλα την τραβάνε οι γύρω του. Όταν έχεις μάθει να αθλείσαι καθημερινά, να έχεις αγώνα Κυριακή – Τετάρτη και για 5-6 μήνες κόβονται “μαχαίρι” είναι δύσκολο το κομμάτι αυτό για τους αθλητές. Η επιβάρυνση είναι πολύ μεγάλη. Θέλει και προσοχή με τα κιλά γιατί μετά δύσκολα φεύγουνε».

Για το μεγάλο διάστημα της αποχής του: «Χρειάζεσαι ένα μήνα για να επανέλθεις, είναι χρονοβόρο και πιο πολύ ψυχολογικό. Είναι καθαρά στον αθλητή και τον άνθρωπο πως αντιδρά. Είναι καθαρά ψυχολογικό. Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η αποκατάσταση παρά το χειρουργείο για να είσαι 100% έτοιμος. Με κακό χειρουργείο και καλή αποκατάσταση έχεις καλύτερα αποτελέσματα από καλό χειρουργείο και κακή αποκατάσταση. Την αποκατάσταση την έκανα στην Αθήνα με τον κ. Παυλίδη. Ένιωθα συνεχώς αθλητής. Από την 2η κιόλας μέρα ξεκίνησα την ενδυνάμωση και στην ουσία δεν έχασα χρόνο. Η μόνη μέρα που δε γυμνάστηκα ήταν του χειρουργείου. Είμαι πιο δυνατός από όσο ήμουνα».

Για την φετινή σεζόν: «Στα αγωνιστικά τα δικά μου έχουμε λίγα πράγματα. Με την ομάδα δεν είχαμε μία καλή χρονιά δεν μπήκαμε στα πλέι οφ δεν καταφέραμε να μπούμε στην Ευρώπη και είναι πολύ λυπηρό. Κακή χρονιά με κακό ξεκίνημα, καλό 2ο γύρο και πικρό φινάλε. Αγωνιστικά διεκδικούσαμε μέχρι και το παιχνίδι με τον Αστέρα την είσοδο στα πλέι οφ και με την απόφαση που ήρθε ουσιαστικά επικύρωσε τον αποκλεισμό μας από τα πλέι οφ. Κάναμε κακό ξεκίνημα και όταν μένεις πίσω στο κυνήγι και με τόσες καλές ομάδες, πλην του Ολυμπιακού οι υπόλοιπες είναι στα ίδια περίπου επίπεδα, είναι φυσικό. Υπήρχαν προβλήματα στην ομάδα όπως σε όλες. Έχουμε μάθει έτσι είναι η νοοτροπία που έχουμε στην Ελλάδα. Για ένα παίκτη είναι δύσκολο να αφομοιώσει το σύστημα, τη νοοτροπία, στα μέσα της χρονιάς. Είναι δύσκολο η ομάδα να αλλάζει κατά διαστήματα νοοτροπία όπως μετά τον Τσιώλη, ο Πρόμπιερζ, μετά ο Μασάδο. Ήμουν στο εξωτερικό, δε μπορώ να εκφέρω γνώμη για τον Πρόμπιερζ. Μετά το 3-1 με τον Παναθηναϊκό ξαφνικά τον κάνανε τον Πολωνό Γκουαρντιόλα. Παρόλα τα κολλήματά του και την διαχείριση, αν δεν υπήρχαν, θα ήμασταν σε καλύτερη μοίρα. Ο κ. Μασάδο κατάφερε να αναλάβει την ομάδα σε δύσκολη περίοδο και να την φτάσει μία ανάσα από τα πλέι οφ».

Γιατί δεν εξελίχθηκαν θετικά τα πράγματα: «Είναι θέμα ψυχολογίας. Η χρονιά ξεκίνησε στραβά και συνεχίστηκε. Δεν είχε να κάνει με παίκτες και προπονητή. Με τον ίδιο άνθρωπο στον πάγκο δεν κατάφερε να ξεκινήσει καλά. Με το άγχος να συσσωρεύεται και την πίεση τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Η πίεση δεν είναι δικαιολογία όταν είσαι επαγγελματίας και ειδικά στον Άρη οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. Δεν μιλάω για τον κόσμο αλλά για το γήπεδο όταν δε μπορείς να κερδίσεις βαραίνουν τα πόδια σου. Δεν νομίζω να υπάρχει ομάδα στον κόσμο που δεν έχει απαιτήσεις και πίεση. Είναι αυτονόητο στον επαγγελματικό αθλητισμό. Σίγουρα υπάρχουν διαφορές αλλά δεν είναι δικαιολογία».

Για την συνολική εικόνα του πρωταθλήματος: «Παρακολούθησα σχεδόν όλα τα παιχνίδια του πρωταθλήματος αλλά δε μ` άρεσε. Ήταν λίγο περίεργη η κατάσταση. Ένας καλός πρώτος γύρος του Παναθηναϊκού, ένα καλό φινάλε για τον Ολυμπιακό και ένας σταθερός Ατρόμητος. Η Λιβαδειά ναι μου έκανε έκπληξη, η Τρίπολη ήταν ομάδα που επίσης έκανε την έκπληξη αλλά μαζί με τον Ατρόμητο».

Για την πορεία των ομάδων της Κρήτης: «Ο ΟΦΗ στον πρώτο γύρο ήταν για χειροκρότημα, δεν περίμενε κανείς να παρουσιαστεί τόσο δυναμικός. Από την άλλη ο Εργοτέλης ξεκίνησε καλά αλλά στο τέλος μας στεναχώρησε. Ξεκίνησε με πολλά προβλήματα με την ιστορία, τα πλέι οφ, ανέβηκε με οικονομικά προβλήματα, παρουσίασε ένα καλό σύνολο και με τόσα προβλήματα έβλεπες το καλό κλίμα. Κατάφερε να κάνει ένα καλό σύνολο και ο Αναστόπουλος έχει ένα σημαντικό μερίδιο».

Για τις συνθήκες που συνάντησε στον Άρη: «Συνάντησα και αυτά που περίμενα και κάποια που δεν περίμενα. Είτε αρνητικά είτε θετικά. Έχω μάθει να κρατάω τα θετικά. Φεύγοντας από την ομάδα θα κρατήσω τις όμορφες στιγμές που έζησα. Τις μεγαλύτερες μου επιτυχίες τις έχω ζήσει με τον Άρη και θα ήμουν αχάριστος αν δεν το ανέφερα.

Κρατάω την καλή πορεία και τις μεγάλες επιτυχίες. Στις ήττες και τις αποτυχίες είναι αυτοκαταστροφικοί. Αδικούμε τους εαυτούς μας και την προσπάθεια. Πρέπει να μάθουμε στις επιτυχίες και τις αποτυχίες. Θα άλλαζε τη ροή της ομάδας ένας τίτλος είναι σίγουρο. Δε πρέπει να απογοητευόμαστε. Πρέπει να χτιστεί ένας κορμός της ομάδας από τη μέρα που ήρθα μέχρι σήμερα που φεύγω ο κορμός είναι ο Νέτο, ο Πρίττας και εγώ. Θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση χτίζοντας ένα κορμό. Πρέπει να κρατάμε τα θετικά. Μπορεί να υπάρχει ευθυμία ή πικρία, είναι λογικά συναισθήματα στο ποδόσφαιρο. Στην Ελλάδα στις επιτυχίες όλοι είμαστε μονοιασμένοι και στις αποτυχίες φέρνουμε την καταστροφή».

Για τους συμπαίκτες που ξεχωρίζει: «Την χρονιά που έκανε τη μεγάλη πορεία στην Ευρώπη, ήταν συνολική επιτυχία της ομάδας, δεν είχε κάποιον να κάνει τη διαφορά. Ο Κόκε είχε τον Ναφτί, ένα Πρίττα σε πολύ καλή κατάσταση, ένα Χαβίτο, τον Ρονάλντο τον Λαζαρίδη πίσω που “έτρωγαν” σίδερα, τον Βανγκέλι δεξιά. Ο καθένας παίκτης έδωσε ότι είχε και καταφέραμε να πάμε ψηλά την ομάδα. Ο Γκρασιάν για παράδειγμα στην προετοιμασία πιστεύαμε ότι θα πάρει την ομάδα από το χέρι και δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Παίζαμε με πολλούς μεσοεπιθετικούς… Είναι κάποιοι ποδοσφαιριστές που δε μπορούν να ταιριάξουν σε κάποιες χώρες. Ο Φορλάν στη Μάντσεστερ τον έβγαλαν άχρηστο και μετά έκανε σούπερ χρονιά με την Ατλέτικο και Μουντιάλ».

Για την συνεργασία του με τον Έκτορ Κούπερ:
«Άλλη αύρα, εκπέμπει σεβασμό και είμαι πολύ τυχερός που συνεργάστηκα μαζί του…».

Για την παρουσία του στην Εθνική ομάδα: «Ξεκινά η προετοιμασία σε λίγες μέρες και εύχομαι να είμαι μέσα. Έχω μεγάλη αγωνία. Είναι πολύ μεγάλη διοργάνωση και ελπίζω να πάει πολύ ψηλά. Για κάθε ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται με την εθνική είναι μεγάλη τιμή. Πλέον υπάρχουν αρκετές λύσεις για την ομάδα κάτω από τα δοκάρια».

Για τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Φερνάντο Σάντος: «Είναι πολύ σοβαρός άνθρωπος του αρέσει πολύ η πειθαρχία και η τακτική. Στην Ελλάδα έχει δουλέψει σε ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ και ξέρει καλύτερα από τους Έλληνες τη νοοτροπία και το ποδόσφαιρο».

Για το σύντομο πέρασμά του από τον Ολυμπιακό: «Ήμουν σε μία περίοδο που ο Αντώνης (Νικοπολίδης) ήταν στην ενεργό δράση, 2 χρόνια μετά το EURO, ίσα ίσα έκατσα 7-8 παιχνίδια. Κατάφερα να δουλέψω δίπλα του και να μάθω πολλά πράγματα».

Για την προοπτική του εξωτερικού: «Πλέον είναι η ώρα. Ποτέ δεν αποκλείει τίποτα απλά η επιθυμία μου είναι να φύγω στο εξωτερικό. Φέτος μετά από 10 χρόνια παρουσίας πιστεύω ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Έχει να κάνει και με τις συνθήκες εργασίας. Θα προτιμούσα να πάω σε μία ομάδα στο εξωτερικό είτε αγωνιζόμουν είτε όχι. Είναι οι συνθήκες».

Για τις φήμες περί ΠΑΟΚ: «Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Εξωτερικό!».

Πηγή: sport-fm.gr