Το νταμπλ είναι πάντα σημαντικό για μία ομάδα, αφού την εδραιώνει στη συνείδηση του κόσμου ως κραταιά και δεν αφήνει αμφιβολίες όσον αφορά την κυριαρχία της εντός συνόρων. Με αφορμή την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής σεζόν στην Ελλάδα και καθώς τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (και Κύπελλα) φτάνουν (ή έχουν φτάσει) στο τέλος τους.

Αγγλία

Στο Νησί δεν υπάρχει πιθανότητα νταμπλ καθώς για τον τίτλο μάχονται πλέον η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Μάντσεστερ Σίτι, την ίδια στιγμή που στον τελικό του FA Cup συγκρούονται η Τσέλσι με την Λίβερπουλ. Συνολικά στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου έχουν επιτευχθεί έντεκα νταμπλ με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να μοιράζεται μαζί με την Άρσεναλ την κορυφή, με τρία η καθεμία.

Ισπανία

Η Μπαρτσελόνα τυπικά είναι υποψήφια για νταμπλ, αλλά πρακτικά κάτι τέτοιο δύσκολα θα συμβεί, γιατί μπορεί να βρίσκεται στον τελικό του Copa del Rey όπου θα αντιμετωπίσει την Αθλέτικ Μπιλμπάο, αλλά το πρωτάθλημα δείχνει χαμένη υπόθεση αφού η Ρεάλ προηγείται με επτά πόντους, τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος. Δεκαπέντε είναι ο αριθμός που μια ομάδα κατάφερε να κατακτήσει το νταμπλ στην Ισπανία, με την Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα να έχουν από πέντε έκαστη.

Ιταλία

Η Γιουβέντους έχει πολλές πιθανότητες να αναδειχθεί νταμπλούχος για τρίτη φορά στην ιστορία της. Οι «μπιανκονέρι» προηγούνται τρεις βαθμούς έναντι της Μίλαν, τρεις αγωνιστικές πριν από το φινάλε της Serie A. Ταυτόχρονα θα διεκδικήσουν στον τελικό του Coppa Italia το τρόπαιο από την Νάπολι. Οι Ιταλοί έχουν αναδείξει επτά φορές νταμπλούχους με Γιουβέντους και Ίντερ να ξεχωρίζουν με δύο νταμπλ.

Γερμανία

Η Ντόρτμουντ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια, ενώ παράλληλα βρίσκεται στον τελικό Κυπέλλου όπου θα αντιμετωπίσει την Μπάγερν Μονάχου. Έντεκα φορές έχει προκύψει νταμπλ στην Γερμανία με τους Βαυαρούς να το έχουν πανηγυρίσει τις οκτώ από αυτές.

Γαλλία

Η περίπτωση νταμπλ αποκλείεται στην Γαλλία, αφού η Κυπελλούχος Λιόν δεν έχει πλέον μαθηματικές ελπίδες για την πρώτη θέση του Championnat, όπου Μονπελιέ, Παρί Σεν Ζερμέν και Λιλ παλεύουν για το τρόπαιο. Η Σεντ Ετιέν έχει κατακτήσει το νταμπλ τέσσερις φορές, ενώ συνολικά στην Γαλλία, έχουν αναδειχθεί νταμπλούχοι δεκαέξι φορές.

Ολλανδία

Ούτε στην Ολλανδία πρόκειται να προκύψει νταμπλ, αφού ο -έναν βαθμό μακριά από την μαθηματική κατάκτηση του τίτλου- Άγιαξ, δεν τα κατάφερε στο Κύπελλο το οποίο κατέκτησε τελικά η Αϊντχόφεν. Δεκαεπτά φορές κάποια ομάδα κατέκτησε πρωτάθλημα και Κύπελλο στην Ολλανδία, με τον Άγιαξ να το έχει καταφέρει τις επτά από αυτές.

Πορτογαλία

Η Πόρτο κατέκτησε την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα της Πορτογαλίας αλλά στο Κύπελλο έμεινε έξω από την φιναλίστ Ακαντέμικα, η οποία θα αντιμετωπίσει στον τελικό του θεσμού την Σπόρτιγκ Λισαβόνας. Η Μπενφίκα προηγείται με εννιά νταμπλ από τα είκοσι δύο που αριθμεί συνολικά το πορτογαλικό ποδόσφαιρο.

Βέλγιο

Νταμπλούχο δεν θα έχουν ούτε οι Βέλγοι. Η Άντερλεχτ είναι μία ανάσα μακριά από τον τίτλο του πρωταθλητή, την στιγμή που η Λόκερεν κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο στην ιστορία της. Το Βέλγιο αριθμεί μόλις επτά νταμπλ με την Άντερλεχτ να έχει την μερίδα του λέοντος με τρία.

Τουρκία

Η Φενερμπαχτσέ βρίσκεται μέσα και στους δύο στόχους, αφού στα πλέι οφ του τουρκικού πρωταθλήματος υπολείπεται μόλις δύο βαθμούς της Γαλατασαράι, τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε. Ταυτόχρονα θα διεκδικήσει το Κύπελλο στον τελικό με την Μπούρσασπορ. Οι γείτονες έχουν αναδείξει νταμπλούχους δώδεκα φορές με την Γαλατασαράι να είναι πρώτη με πέντε.

*Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το δέκατο πέμπτο του νταμπλ, ενώ στη σχετική λίστα ακολουθεί ο Παναθηναϊκός με οκτώ και η ΑΕΚ με δύο

Πηγή: sport-fm.gr