Με τη ματαίωση του χθεσινοβραδινού αγώνα στην Τούμπα μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού να είναι ακόμη… νωπή, τα πάντα όσον αφορά την τύχη του συγκεκριμένου παρολίγον ντέρμπι θα κριθούν στα δικαστήρια, κάτι που ίσως συμβεί και με το πρωτάθλημα. Μάλιστα, οι επόμενες εβδομάδες είναι οι πλέον κρίσιμες όσον αφορά το ποιος θα αναδειχθεί πρωταθλητής, καθώς το σκηνικό παραμένει ρευστό. Τα δεδομένα είναι αρκετά περίπλοκα, καθώς ήδη από το φύλλο αγώνα η… μπάλα πηγαίνει κατευθείαν στην Πειθαρχική Επιτροπή της Super League. Ο Αλέξανδρος Αρετόπουλος, σύμφωνα με όσα δημοσίευσε το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρει πως «ο Όσκαρ Γκαρθία δεν πήγε στο ιατρείο του αγώνα για να εξεταστεί από τον γιατρό της αναμέτρησης, και στη συνέχεια οι άνθρωποι του Ολυμπιακού ζήτησαν να μεταφερθεί σε Νοσηλευτικό Ίδρυμα μαζί με τον ιατρό του αγώνα για περαιτέρω εξετάσεις, κάτι που δεν επέτρεπε την διεξαγωγή του αγώνα». Επισημαίνεται ακόμα στην ιατρική γνωμάτευση -πάντα βάσει του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων- πως ο Καταλανός τεχνικός «φέρει εσωτερική αμυχή στο άνω χείλος και πως αυτή η αμυχή δεν τον εμποδίζει να εκτελέσει τα καθήκοντα του».  ÐÁÏÊ - ÏËÕÌÐÉÁÊÏÓ PAOK - OLYMPIAKOS (SUPERLEAGUE 2017-2018)

Ο πειθαρχικός κώδικας και το προηγούμενο με Ίβιτς

Όσον αφορά τέτοιες περιπτώσεις, ο πειθαρχικός κώδικας αναφέρει ότι «εάν από τη ρίψη αντικειμένων υπάρξει σωματική βλάβη προσώπου νόμιμα ευρισκομένου στον αγωνιστικό χώρο, τιμωρείται με χρηματική ποινή από έξι χιλιάδες ευρώ (6.000) έως ογδόντα χιλιάδων ευρώ (80.000). Στην περίπτωση που υπάρξει οριστική διακοπή του αγώνα, επιπρόσθετα επιβάλλεται κατακύρωση του αγώνα υπέρ της αντίπαλης ομάδας και αφαίρεση τριών (3) βαθμών από το βαθμολογικό πίνακα και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές δύο (2) έως τρείς (3) αγωνιστικές». Όσον αφορά στον ΚΑΠ, στο άρθρο με τίτλο «Μη τέλεση ή διακοπή αγώνα» αναφέρεται ότι η υπαίτια ομάδα τιμωρείται «με αφαίρεση τριών (3) βαθμών από τον πίνακα της βαθμολογίας του τρέχοντος πρωταθλήματος καθώς επίσης και την αφαίρεση δύο (2) βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα από την υπαίτια ομάδα, αν ο αγώνας διακοπεί πριν από την κανονική λήξη του». Κοινώς, ό,τι είχε συμβεί πέρσι με την περίπτωση του Παναθηναϊκού, για το ντέρμπι της Λεωφόρου με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ, θεωρητικά πρέπει να συμβεί και τώρα, καθώς ο πειθαρχικός κώδικας και ο ΚΑΠ δεν άλλαξαν. Έχει σημασία να αναφερθεί αυτό, διότι γίνεται αρκετός λόγος για δεδικασμένο, αλλά αυτό δεν δίνεται να επικαλείται. Διότι ήταν διαφορετικοί οι κανονισμοί σε αντίστοιχες περιπτώσεις προ κάποιων ετών και διαφορετικοί σήμερα ή και πέρσι…

Ο ΠΑΟΚ ζητάει να γίνει το ματς

Η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να αφήσει την ιστορία αυτή να γυρίσει την πλάστιγγα εναντίον της, καθώς θα χρησιμοποιήσει όσα στοιχεία διαθέτει, για να αποδείξει ότι όχι μόνο δεν πρέπει να τιμωρηθεί, αλλά και να επαναληφθεί η αναμέτρηση. Ήδη καταστρώνει τη στρατηγική της, με την οποία θα αντιδράσει στα δικαστήρια, εκεί που φαίνεται ότι θα κριθούν πολλά, αν όχι τα πάντα. Οι υπεύθυνοι του «δικεφάλου» του Βορρά, στην υπερασπιστική γραμμή τους θα έχουν στόχο τη διεξαγωγή του αγώνα με τους «ερυθρόλευκους», βασιζόμενοι κυρίως στο φύλλο αγώνα. Οι Θεσσαλονικείς υποστηρίζουν ότι τα όσα αναφέρει ο Αρετόπουλος σε αυτό, δεν είναι τόσο επιβαρυντικά και εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα να γυρίσουν την κατάσταση. Παράλληλα, στον ΠΑΟΚ θα προχωρήσουν σε ένσταση για αντικανονική μη τέλεση του αγώνα της Τούμπας, με υπαιτιότητα του Ολυμπιακού. Επίσης, από τη Θεσσαλονίκη προκύπτει ότι θα κινηθούν νομικά εναντίον του προπονητή των Πειραιωτών, με μήνυση προς το πρόσωπό του.

Πιθανόν χωρίς κόσμο το ντέρμπι «δικεφάλων»

Όπως και να έχει, αυτοί που πρέπει να κληθούν να λάβουν την οποιαδήποτε απόφαση, είναι οι τακτικοί δικαστές της Super League. Βάσει των όσων έχουμε ως προηγούμενο από μέχρι στιγμής υποθέσεις, μέχρι αύριο, Τρίτη (27/02), θα έχει συνταχθεί το κατηγορητήριο και μέχρι την Πέμπτη (01/03) θα έχει γνωστοποιηθεί η κλήση σε απολογία. Μένει να φανεί εάν το κατηγορητήριο είναι τόσο επιβαρυντικό για τον ΠΑΟΚ και εάν όντως θα υπάρξει κλήση σε απολογία. Θεωρητικά, και εάν δεν πάρει η υπόθεση κάποια αναβολή -την οποία συνήθως επιδιώκουν οι ΠΑΕ- η απόφαση από την Πειθαρχική Επιτροπή της Super League αναμένεται να εκδοθεί είτε την Παρασκευή (02/03), είτε την ερχόμενη εβδομάδα, την εβδομάδα πριν το ντέρμπι «δικεφάλων» στην Τούμπα μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ δηλαδή. Εάν και εφόσον έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, τότε η όποια ποινή ανακοινωθεί θα φέρει την αντίδραση από κάποια εκ των δύο -αν όχι τριών- ενδιαφερόμενων ομάδων: δηλαδή του ΠΑΟΚ εάν τιμωρηθεί, του Ολυμπιακού και ίσως της ΑΕΚ (ως άμεσα ενδιαφερόμενης) σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια ποινή για τους Θεσσαλονικείς, ή η ποινή δεν είναι ανάλογη με αυτήν που εκείνοι κρίνουν. Εάν -υποθετικά πάντα, καθώς τίποτα δεν είναι σίγουρο- πάμε με βάση την περίπτωση της τιμωρίας του Παναθηναϊκού με τον τραυματισμό Ίβιτς, τότε η Τούμπα στο ντέρμπι με την ΑΕΚ θα είναι μάλλον κλειστή για το κοινό. Και αυτό γιατί η τιμωρία έδρας -εάν έρθει- θα έχει μπει σε ισχύ πριν βγει η οποιαδήποτε απόφαση από το δευτεροβάθμιο όργανο για την υπόθεση, που θα περάσει πλέον στα γραφεία της ΕΠΟ. 1862927

Όλα θα κριθούν μετά την 11η Μαρτίου

Βάσει όλων των παραπάνω, οι όποιες τιμωρίες υπάρξουν σε τελικό βαθμό, θα έρθουν μετά το παιχνίδι της 11ης Μαρτίου μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ στην Τούμπα. Παράλληλα, στις 15 Μαρτίου θα εκδικαστεί η πρόσθετη παρέμβαση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα όσα έγιναν στους «Ζωσιμάδες» με τον ΠΑΣ Γιάννινα, που επίσης οι «ερυθρόλευκοι» ψάχνουν την αφαίρεση βαθμών από τους «ασπρόμαυρους». Επιπλέον, εντός των επόμενων ημερών θα γίνει γνωστή η απόφαση για το -3 των Πειραιωτών, όσον αφορά τα επεισόδια στο Καραϊσκάκη μετά τον αγώνα κόντρα στην Ένωση για το πρωτάθλημα.

Ο παράγοντας ΑΕΚ, που μένει άγνωστος

Ο Ολυμπιακός με τον ΠΑΟΚ έχουν μπει σε μια διαδικασία πρόσθετων παρεμβάσεων στις υποθέσεις που αφορούσαν τον άμεσο ανταγωνιστή τους. Όμως, στην ΑΕΚ, και παρά την αντίστοιχη κίνηση από πλευράς «ερυθρόλευκων» -και- εναντίον τους για τα επεισόδια στον Βόλο, δεν έχουν εμπλακεί μέχρι στιγμής σε αυτήν την ιστορία, καθώς η τακτική τους είναι να ασχολούνται μόνο με όσα αφορούν τα γεγονότα εντός αγωνιστικών χώρων. Όμως, έχει έννομο συμφέρον να διεκδικήσει κάτι, σε περίπτωση που το θέλει… Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής, στην Ένωση το μόνο που έκαναν σε εξωαγωνιστικά ζητήματα, ήταν να πάνε ως μάρτυρες για την υπόθεση του Ολυμπιακού (για το ματς με τον Πλατανιά πέρσι), έπειτα από σχετική κλήση που τους έγινε. Όμως, εδώ τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Προς το παρόν, υπάρχει στάση αναμονής για να δουν τι θα συμβεί σε αυτήν την υπόθεση.