Έτσι όπως είχαν γίνει τα πράγματα για την Ολλανδία, που πλήρωσε -μεταξύ άλλων- και τα κριτήρια που μπαίνουν στην περίπτωση ισοβαθμίας, ήταν σχεδόν δεδομένο ότι θα έμενε εκτός τελικής φάσης του Μουντιάλ 2018. Όμως, οι «οράνιε» δεν είναι οι μόνοι που… την πάτησαν, καθώς και άλλες χώρες, παραδοσιακές δυνάμεις, τουλάχιστον στις δικές τους ζώνες, απέτυχαν να προχωρήσουν μέχρι τα γήπεδα της Ρωσίας.

Ξεκινάμε από το εξής δεδομένο: μπορεί η Ιταλία να πέρασε στα ευρωπαϊκά μπαράζ, όπως και η εθνική Ελλάδας, αλλά δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως θα φτάσει και στην τελική φάση, αν και είναι το αδιαμφισβήτητο φαβορί, όποια ομάδα κι αν βρεθεί μπροστά της, η Σουηδία, η Ιρλανδία, η Βόρειος Ιρλανδία είτε το δικό μας αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Όμως, σε αυτήν την περίπτωση ασχολούμαστε με τα «αν».

Τα δεδομένα έχουν ως εξής: στην Ευρώπη, εκτός από την Ολλανδία, εκτός έχουν μείνει η -έστω και παρακμάζουσα- Ουγγαρία (ήταν στον όμιλο με Πορτογαλία και Ελβετία), η Τσεχία και η Νορβηγία (ήταν στον όμιλο με τη Γερμανία), η ανερχόμενη Ουαλία και η Αυστρία (ήταν στον όμιλο με Σερβία και Ιρλανδία), η επίσης σε παρακμή Σκωτία (ήταν στον όμιλο με την Αγγλία), αλλά και η Ουκρανία (ήταν στον όμιλο με Ισλανδία και Κροατία). Στον ίδιο όμιλο, τον 9ο, αγωνιζόταν και η Τουρκία, που δεν είναι κανένα ποδοσφαιρικό μεγαθήριο, αλλά στο Μουντιάλ του 2002 είχε φτάσει στην τρίτη θέση. Η αποτυχία των γειτόνων αντανακλά και την επιτυχία της Ελλάδας, που μέσω ενός επίσης δύσκολου ομίλου πέρασε στα μπαράζ και διεκδικεί την πρόκριση.

Στη Λατινική Αμερική, η Αργεντινή απέφυγε το κάζο, αλλά το ίδιο δεν κατάφερε και η Χιλή, που μετά την ήττα της στη Βραζιλία, τη νίκη της Αργεντινής στον Ισημερινό και τη βολική ισοπαλία στο Περού-Κολομβία, έμεινε οριστικά εκτός γηπέδων Ρωσίας. Εκτός και η Παραγουάη, αλλά και το Εκουαδόρ, που έχουν αρκετές παρουσίες σε τελικές φάσεις, ειδικά η πρώτη.

Όσον αφορά την Κεντρική και Βόρειο Αμερική, το μεγάλο στραπάτσο το έπαθαν οι ΗΠΑ. Σε μια ζώνη που ουσιαστικά παίζουν αυτές και το Μεξικό για τρεις θέσεις, «κατάφεραν» να μείνουν εκτός από Παναμά (πάει κατευθείαν στη Ρωσία) και Ονδούρα (παίζει με Αυστραλία στα μπαράζ), καθώς χθες το βράδυ -σήμερα ξημερώματα για την Ελλάδα- έχασαν στην έδρα του αδιάφορου Τρινιντάντ και Τομπάκο.

Στην αφρικανική ζώνη, σίγουρα εκτός μένουν Γκάνα, Αλγερία και Καμερούν, ενώ δεδομένα θα αποκλειστεί μια εκ των Ακτής Ελεφαντοστού και Μαρόκου, που λύνουν στις 11 Νοεμβρίου τις διαφορές τους στον 3ο όμιλο, στο ματς που θα γίνει στο Αμπιτζάν. Πάντως, οι Μαροκινοί έχουν τον πρώτο λόγο, καθώς τους βολεύει και η ισοπαλία.

Τέλος, όσον αφορά τις ζώνες της Ωκεανίας και της Ασίας, εκπλήξεις ιδιαίτερες δεν υπήρχαν. Η Νέα Ζηλανδία θα παίξει στα μπαράζ με το Περού, ενώ από την ασιατική ζώνη θα είναι έκπληξη μόνο (αν συμβεί) ο αποκλεισμός της Αυστραλίας, που θα αγωνιστεί στα μπαράζ με την Ονδούρα. Υπενθυμίζεται ότι τα «καγκουρό» αποφάσισαν να αφήσουν την Ωκεανία και να ενταχθούν στην AFC για να αποφύγουν τα μπαράζ με χώρα της Λατινικής Αμερικής και να περνούν απευθείας στην τελική φάση, αλλά η μοίρα τους φαίνεται ότι δεν άλλαξε ιδιαίτερα…