Ο Χοσέ Χολέμπας έγινε… Έλληνας και παίζει στην Εθνική, κάτι που γίνεται για δεύτερη φορά στην ιστορία. Ποιοί άλλοι έφτασαν στο… παρά πέντε και ποιοί επίκεινται να ελληνοποιηθούν;

Τα τελευταία χρόνια φουντώνουν οι φήμες για ελληνοποιήσεις παικτών και παρουσία τους στην Εθνική Ελλάδας, κάτι που δείχνει ότι η ΕΠΟ… ψάχνεται. Το sday.gr ερεύνησε και σας παρουσιάζει αυτούς που έγιναν Έλληνες, παίζοντας στην Εθνική ομάδα, αυτούς που παραλίγο να γίνουν και αυτούς που υπάρχει η πιθανότητα να ελληνοποιηθούν.

Πραγματικότητα

Χοσέ Χολέμπας

Ο Έβαλντ Λίνεν ήρθε και πριν προλάβει να δείξει δείγμα της δουλειάς του, έφυγε, πληρώνοντας το… μάρμαρο για τον πρόωρο αποκλεισμό του Ολυμπιακού από το Γιουρόπα Λιγκ από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Το ελληνικό ποδόσφαιρο, όμως, θα του είναι ευγνώμων, καθώς ήταν αυτός που έφερε τον Χοσέ Χολέμπας στον Πειραιά το καλοκαίρι του 2010. Ο Γερμανός με ελληνικές ρίζες μεσοαμυντικός έχει δείξει μεγάλη αγωνιστική άνοδο τον τελευταίο καιρό και πήρε… σπίτι του τη θέση του βασικού στον Ολυμπιακό.

Πήρε την ελληνική ταυτότητα και ο ίδιος είναι ιδιαίτερα χαρούμενος με αυτή την εξέλιξη, ενώ ήδη παρακολουθεί ταχύρυθμα μαθήματα Ελληνικών, θέλοντας να μείνει για πολλά χρόνια στη χώρα. Άλλωστε, ο πατέρας του είναι Έλληνας και πλέον έγινε και αυτός, με τον Φερνάντο Σάντος να του ανοίγει την πόρτα στην Εθνική ομάδα.

Ντανιέλ Μπατίστα

Ο Ντανιέλ Μπατίστα έγινε ο πρώτος ξένος παίκτης στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδας, εισιτήριο το οποίο εξασφάλισε μετά την επιτυχημένη παρουσία του σε Εθνικό, ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Γεννημένος στο Πράσινο Ακρωτήρι, είχε την πορτογαλική υπηκοότητα, αλλά απέκτησε τόσο την ολλανδική, όσο και την ελληνική. Το 1994 έκανε το ντεμπούτο του με τη γαλανόλευκη φανέλα, πραγματοποιώντας την πρώτη του εμφάνιση στις 12 Οκτωβρίου με αντίπαλο τη Φινλανδία (4-0), όπου πέτυχε και το πρώτο του γκολ. Συνολικά ο Μπατίστα είχε 14 συμμετοχές με την Εθνική, σημειώνοντας 2 γκολ.

Παρά λίγο

Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς

Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς αποκάλυψε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την αποχώρησή του από την ενεργό δράση πως ήθελε πολύ να αγωνιστεί στην Εθνική Ελλάδας και έκανε ό, τι περνούσε από το χέρι του για να το καταφέρει. Μάλιστα, όπως είπε, αρνήθηκε δύο φορές να πάει στην εθνική Σερβίας για να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες να φορέσει τη γαλανόλευκη φανέλα, εκφράζοντας το παράπονό του.

«Αρχίζει εκείνο τον καιρό μία συζήτηση με την ΕΠΟ, με τον πρόεδρο και τον προπονητή, νομίζω ήταν ο Βασίλης Δανιήλ ή ο Άνχελ Ιορντανέσκου. Υπήρχε θέληση, υπήρχε όρεξη να παίξω στην εθνική Ελλάδας, δεν θα έλεγα από όλους όμως. Τουλάχιστον αυτό έχω αντιληφθεί: Ότι κάποιοι άνθρωποι ήθελαν να παίξω στην εθνική Ελλάδας και υπήρχαν άλλοι που ίσως δεν είχαν την επιθυμία να γίνω μέλος της.

Για να κερδίσω χρόνο μέχρι να γίνουν τα χαρτιά της ελληνοποίησης είχα αρνηθεί δύο φορές να πάω στην εθνική Σερβίας γιατί όπως γνωρίζετε αν παίξεις έστω και ένα λεπτό σε επίσημο ματς τελειώνει το θέμα. Δεν καταφέραμε με τα χαρτιά να γίνουν όπως τα υπολογίζαμε και από κει και πέρα δεν μπορούσα να περιμένω άλλο. Πήγα κι έπαιξα στη Σερβία κι εκεί τελείωσαν όλα», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Τζόρτζεβιτς.

Νέρι Καστίγιο

Ο Νέρι Καστίγιο είναι Ουρουγουανός έχει όμως και τη μεξικανική υπηκοότητα, ενώ παραλίγο να ελληνοποιηθεί και να αγωνιστεί στην Εθνική ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ. Ήταν το καλοκαίρι του 2006, όταν ο μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού, τότε, εντυπωσίαζε με τις εμφανίσεις του με την ερυθρόλευκη φανέλα, ενώ το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είχε αποτύχει να προκριθεί στα τελικά του Μουντιάλ του 2006.

Ο Γερμανός προπονητής της γαλανόλευκης διέγνωσε πρόβλημα στην επιθετική γραμμή της ομάδας και σκέφτηκε την προσθήκη του Καστίγιο, η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και ο παίκτης επέλεξε την εθνική Μεξικό. Αυτό έγινε, καθώς οι διαδικασίες ελληνοποίησης του παίκτη καθυστερούσαν συνεχώς, ίσως και λόγω των ενδοιασμών του Ρεχάγκελ για το εκρηκτικό του χαρακτήρα του ποδοσφαιριστή, ο οποίος δεν μπόρεσε να περιμένει άλλο.

*Στο παρελθόν είχε ακουστεί και το ενδεχόμενο να παίξει στην Εθνική ομάδα ο Κριστόφ Βαζέχα, αλλά δεν ευοδώθηκε ποτέ το σενάριο.

Επίκειται

Αντελίνο Βιεϊρίνια

Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια συμπληρώνει φέτος 5 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, με την ΕΠΟ να ψάχνεται για την ελληνοποίησή του. Ο Πορτογάλος έχει 26 συμμετοχές με τις μικρές εθνικές ομάδες της πατρίδας του (Κ-21, Κ-19, Κ-17), αλλά δεν έχει αγωνιστεί ποτέ στην Ανδρών αν και έχει κληθεί στην προεπιλογή αρκετές φορές. Αυτό είναι κάτι που δίνει ελπίδες στην ΕΠΟ ότι ο Βιεϊρίνια μπορεί να ελληνοποιηθεί και να παίξει στην Εθνική Ελλάδας.

Ένα από τα «εμπόδια» είναι η επιθυμία του ίδιου του παίκτη, μια και οι εμφανίσεις του με τον ΠΑΟΚ έχουν τραβήξει τα βλέμματα πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων. Άλλωστε, πρόσφατη είναι η πρόθεση της Μπλάκμπερν να τον αποκτήσει, χωρίς ωστόσο να οδηγήσει πουθενά το ενδιαφέρον της, αλλά δεν αποκλείεται είτε τον Ιανουάριο είτε το καλοκαίρι να υπάρξει νέα πρόταση στον «Δικέφαλο του Βορρά» από κάποιον μεγάλο σύλλογο του εξωτερικού. Το… κρυφό χαρτί της Εθνικής στην περίπτωση του Βιεϊρίνια είναι ο συμπατριώτης του, ομοσπονδιακός προπονητής, Φερνάντο Σάντος, ο οποίος είναι ικανός να πείσει τον παίκτη να ενσωματωθεί και αυτός στη γαλανόλευκη.

Ο κοινός παρανομαστής των επικείμενων ελληνοποιήσεων είναι η μεσαία γραμμή και δη οι ακραίοι μεσοεπιθετικοί, κάτι που δείχνει ότι οι έλλειψη Ελλήνων σε αυτή τη θέση προβληματίζει τους ανθρώπους της ΕΠΟ.

Πηγή: sday.gr