«Ο αθλητισμός ξέφυγε από το δάφνινο στεφάνι και πλέον είναι πόλεμος», καταγγέλλει η Κατερίνα Θάνου και εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά της ΔΟΕ, και όχι μόνο, για την ιστορία του 2004 και τις προεκτάσεις της.
Σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» η πρώην πρωταθλήτρια λέει ότι η ΔΟΕ δεν της επέτρεψε να αγωνιστεί, ενώ δεν της έδωσε το χρυσό μετάλλιο που είχε αφαιρεθεί από τη Μάριον Τζόουνς.

Η Κατερίνα Θάνου μίλησε:
για τα γεγονότα της 12ης Αυγούστου του 2004: «Έχω μιλήσει πολύ γι’ αυτά. Αποφάνθηκε το δικαστήριο και τελείωσε το θέμα».

-τη στάση της ΔΟΕ στα όσα έγιναν το 2004: «Έστησαν ένα σόου κι έδειχναν τις διαπιστεύσεις μας μόνο και μόνο για να δείξουν την κυριαρχία της ΔΟΕ. Ήταν μια σαρκαστική κίνηση των ανθρώπων της, με στόχο να υποτιμήσουν δύο Ολυμπιονίκες. Έπραξαν όπως ήθελαν. Εμείς ως χώρα τι κάναμε; Τίποτα. Πολλές φορές είμαστε υπεύθυνοι όχι μόνο γι’ αυτά που κάνουμε, αλλά και γι’ αυτά που δεν έχουμε κάνει. Η πικρία που έχω είναι γιατί δεν αγωνίστηκα. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει για έναν αθλητή να προετοιμάζεται μια ολόκληρη τετραετία και να μην του δίνουν το δικαίωμα να δείξει τις δυνατότητές του. Ήταν αυθαίρετο το ‘όχι’. Πονάω γιατί στέρησαν από εμένα και τη χώρα ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο».

-τις σχέσεις της με Τζέκο και Κεντέρη: «Δεν είμαστε ομάδα, γιατί δεν αγωνιζόμαστε πλέον. Κρατάμε μια επαφή».

-τη σημερινή μορφή του αθλητισμού: «Ο πρωταθλητισμός έχει ξεφύγει από το δάφνινο στεφάνι. Αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο ποια χώρα θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα ποσά που δαπανώνται είναι υπέρογκα. Αυτό το οικοδόμημα δεν στηρίζεται στο δάφνινο στεφάνι. Υπάρχει πόλεμος εταιρειών, με τις χορηγίες, τους σπόνσορες κλπ.. Σίγουρα υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα στον αθλητισμό και τα περισσότερα δεν βγαίνουν προς τα έξω».

-την πρόσφατη δήλωση του Βίκτορ Κόντε πως όλοι οι αθλητές στον τελικό των 100μ. στο Σίδνεϊ το 2000 ήταν ντοπέ: «Γιατί βγήκε τώρα και το είπε; Ακούγονται πολλά για το ντόπινγκ και ο καθένας μπορεί να λέει μια αλήθεια και δέκα ψέματα. Δεν ξέρεις ποιο να πιστέψεις. Όταν είσαι στο χώρο, ακούγονται πράγματα. Ο στίβος είναι από τα πιο ανταγωνιστικά αθλήματα και πάντα ήμουν επιφυλακτική. Δεν ξέρεις για ποιο λόγο σού λέει κάποιος κάτι. Για να σου χαλάσει την ψυχολογία; Για την Μάριον Τζόουνς π.χ. είχα ακούσει πολλά. Αποδείχτηκε ότι ήταν αλήθεια».

-το αν συμφωνεί πως ‘ντοπαρισμένος είναι όποιος πιάνεται’: «Δηλώνει κάποιος ότι είναι κλέφτης. Αν δεν αποδειχτεί, τον βάζεις φυλακή; Είναι εύκολο να στιγματίσεις κάποιον. Ό,τι αποτελεί άπιαστο όνειρο για πολλούς προσπαθούν να το κηλιδώσουν. Εγώ το έχω βιώσει: ο Έλληνας προτιμά να κατεβάσει τη σημαία παρά να τη χειροκροτήσει. Λυπάμαι που το λέω, γιατί είμαι Ελληνίδα».

-το αν πήρε το χρυσό μετάλλιο των Αγώνων του Σίδνεϊ μετά την αφαίρεσή του από τη Τζόουνς: «Δεν μου το έχει δώσει η ΔΟΕ. Αυθαίρετα πήραν την απόφαση να μη μου το δώσουν. Στις καταστάσεις των μεταλλίων είμαι περασμένη ως χρυσή ολυμπιονίκης, αλλά το μετάλλιό μου είναι στα γραφεία της ΔΟΕ».

-τους λόγους που δεν αγωνίστηκε το 2008: «Αποτελεί τόσο απορία του κόσμου, όσο και δική μου. Όπως αυθαίρετα δεν μου έδωσαν το μετάλλιο, έτσι δεν με άφησαν να τρέξω και το 2008. Είχε περάσει η περίοδος διαθεσιμότητάς μου, γιατί τιμωρία δεν υπήρξε, και είχα διεκδικήσει κανονικά τη συμμετοχή. Αιτιολογία δεν υπάρχει, παρά μόνο η φράση ‘αυθαίρετες αποφάσεις’. Θα μείνω με την απορία και το ‘γιατί’».