Για τα βασικά (σύστημα κι ενδεκάδα) παραπέμπει προσεχώς. Κάποιες απ’ τις προθέσεις του, ωστόσο -για όσα σκοπεύει να κάνει (ή να μην κάνει) στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό- ο Νίκος Κωστένογλου δεν έχει λόγο να τις κρύψει.

Την ώρα που η ΑΕΚ ξεκινά για τα καλά την προετοιμασία του ντέρμπι, το www.sport-fm.gr προετοιμάζει γι’ αυτά που θα ‘πρεπε (και γι’ αυτά που δεν ‘θα πρεπε) να περιμένουν οι φίλοι της «Ένωσης» το Σάββατο.

Χωρίς μεγάλα περιθώρια (λόγω απουσιών) να δουλέψει με την ομάδα και αξιοποιώντας το ρεπό της Κυριακής για να παρακολουθήσει… εξαντλητικά τον αντίπαλο, ο Νίκος Κωστένογλου θα δουλέψει σε φουλ ρυθμούς για το ντέρμπι απ’ την Τετάρτη (όταν θα έχουν επιστρέψει διεθνείς και τραυματίες).

Όσον αφορά στο σύστημα, λοιπόν (που πάντα αποτελεί αγαπημένο θέμα συζήτησης σε αντικαταστάσεις προπονητή) θα πρέπει να περιμένουμε προσεχώς για να γίνουμε σοφότεροι. Ωστόσο, για κάποιες άλλες προθέσεις του Κωστένογλου μπορούν να γίνουν από σήμερα -με σχετική ασφάλεια- εκτιμήσεις.

Τι να περιμένουμε

-Την αλλαγή θέσης του Γκούντγιονσεν: Το συζήτησαν στο τετ α τετ που είχαν (στο πλαίσιο αυτών που κάνει ο Κωστένογλου με όλους τους παίκτες), το «φώναζε» και η φτωχή παρουσία του «Ice Man» ως ακραίου επιθετικού επί Χιμένεθ. Η απόφαση του νέου προπονητή είναι ειλημμένη και θα μεταφέρει -απ’ το Σάββατο κιόλας- τον Γκούντγιονσεν στη γραμμή κρούσης (είτε με παρτενέρ, είτε ως μοναδικός προωθημένος).

-Ενεργοποίηση των Μπερνς και Σιαλμά: Ειδικά σε περίπτωση που καταλήξει σε 4-4-2 (οπότε η τόνωση των άκρων θα είναι αναγκαία), οι δύο εξτρέμ θεωρείται βέβαιο πως θα υπολογίζονται πολύ περισσότερο απ’ όσο πριν. Συγκεκριμένα για το ντέρμπι, δε, αμφότεροι θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι στην αποστολή -με τον Αυστραλό, μάλιστα, ελλείψει «καθαρόαιμου» δεξιού χαφ, να μην προκαλεί έκπληξη ακόμα κι αν βρεθεί στην ενδεκάδα.

-Την εμπιστοσύνη στον Καφέ: Αυτό αφορά κυρίως τα παιχνίδια μετά το ντέρμπι (αφού ακόμα κι αν προλάβει να είναι ετοιμοπόλεμος, δεν πρόκειται να είναι βασικός). Θεωρείται, ωστόσο, το πιο… σίγουρο απ’ όλα. Ο Κωστένογλου εκτιμά πολύ τις δυνατότητες -ειδικά τις δημιουργικές- του Καφέ, σε σημείο που να θεωρείται πιθανή η συμμετοχή του (έστω και ως αλλαγή) το Σάββατο, αν μπει γρήγορα στις προπονήσεις. Όταν επιστρέψει κανονικότατα σ’ αυτές, κατά πάσα πιθανότητα θα έχει σίγουρη θέση στην ενδεκάδα (μαζί με Μάκο-Βάργκας), είτε σε ρόμβο, είτε σε 4-3-3.

Τι να μην περιμένουμε

-Δραματικές αλλαγές στην ενδεκάδα: Ακόμα κι αν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο προσεχώς (χωρίς να προκύπτει μέχρι τώρα κάποια σχετική ένδειξη), το ρόστερ δεν δίνει μεγάλα περιθώρια… ευελιξίας στον Κωστένογλου. Ειδικά στο ντέρμπι, δε, αναμένεται να στηριχθεί στην πεπατημένη όσον αφορά στα πρόσωπα, με εννέα απ’ αυτά (Αραμπατζής, Κοντοές, Μανωλάς, Δέλλας, Καράμπελας, Μάκος, Βάργκας, Λεονάρντο, Γκούντγιονσεν) να διατηρούν πιθανότατα τις θέσεις τους στην ενδεκάδα. Ανάλογα με τη διάταξη, οι άλλες δύο θέσεις θα διεκδικηθούν από πέντε παίκτες (Μπέλεκ-Λυμπερόπουλος-Γκερέιρο-Κάρλος-Μπερνς).

-Άμεση μεταστροφή στην αγωνιστική νοοτροπία: Ο χαρακτήρας που προσπάθησε (με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα μέχρι τώρα) να φτιάξει ο Χιμένεθ μίλαγε για μια ομάδα που «θα φτύνουν αίμα οι αντίπαλοι για να τη νικούν». Ακόμα κι αν είναι δεδομένη, όμως, η προτίμηση του Κωστένογλου σε ομάδες που έχουν την πρωτοβουλία και ποντάρουν στη δημιουργικότητά τους δεν σημαίνει πως θα επιδιώξει άμεσα να παρουσιάσει μια τέτοια. Εφόσον (και αν) το κάνει, θα προσπαθήσει να το «χτίσει» σε παιχνίδια με πιο αδύναμους αντιπάλους -διατηρώντας προτεραιότητα σε ντέρμπι όπως του Σαββάτου, τον έλεγχο του ρυθμού.

-Εκπλήξεις και πολλές εσωτερικές αλλαγές: Κινήσεις που έχουν ως στόχο να μπερδέψουν τον αντίπαλο, αλλά ενίοτε μπερδεύουν την ίδια του την ομάδα δεν παρουσίασε ποτέ ως προπονητής (συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης του θητείας στην ΑΕΚ) ο Κωστένογλου. Και δεν αναμένεται να παρουσιάσει ούτε τώρα. Αρχής γενομένης από το ντέρμπι, ο «Κωστέ» αναμένεται να προχωρά σε ορθολογικές επιλογές -με παίκτες που θα αγωνίζονται αυστηρά στις θέσεις τους και θα μετατοπίζονται σε άλλες, μόνο εφόσον κρίνεται αναγκαίο από απουσίες.

Πηγή: sporfm.gr