Η απόφαση του Κριστιάνο Ρονάλντο να βοηθήσει στην προώθηση της Binance, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, τον φέρνει πλέον αντιμέτωπο με μια ομαδική αγωγή επενδυτών οι οποίοι του ζητάνε αποζημίωση που ξεπερνάει το ένα δισ. δολάρια.

Όλα άρχισαν τον Νοέμβριο του 2022, πριν ένα χρόνο δηλαδή, όταν η Binance ανακοίνωσε την πρώτη της collection «CR7», με τον Πορτογάλο άσο να διαφημίζει τα μη ανταλλάξιμα διακριτικά (NFT) αυτής της collection, λέγοντας πως οι θαυμαστές του θα ανταμειφθούν για την υποστήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια.

«Θα αλλάξουμε το παιχνίδι NFT και θα πάμε το ποδόσφαιρο σε άλλο επίπεδο», έλεγε τότε ο Ρονάλντο αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν και τόσο καλά για όσους αποφάσισαν να επενδύσουν, αφού τον Νοέμβριο του 2022 το φθηνότερο από τα NFT είχε τιμή 77 δολάρια και ένα χρόνο μετά έχει κατρακυλήσει στο… ένα δολάριο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι επενδυτές που προχώρησαν σε ομαδική μήνυση εναντίον του, ο Κριστιάνο οδήγησε σε αύξηση κατά 500% στις αναζητήσεις για το ανταλλακτήριο Binance, το οποίο έχει έδρα τα νησιά Κέιμαν.

«Οι διασημότητες πρέπει να αποκαλύπτουν στο κοινό από ποιον και πόσα πληρώνεστε για να προωθήσουν τις επενδύσεις. Όταν οι διασημότητες υποστηρίζουν επενδυτικές ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένων των τίτλων κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί να ερευνούν εάν οι επενδύσεις είναι κατάλληλες για αυτούς και πρέπει να γνωρίζουν γιατί οι διασημότητες κάνουν αυτές τις εγκρίσεις», είπε ια το θέμα ο Γκάρι Σκένσλερ, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Η απόφαση για την ομαδική αγωγή πάρθηκε μετά την εντολή του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ προς τη Binance για πληρωμή 4,3 δισ. δολαρίων σε ποινές και κατασχέσεις, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας να παραιτείται έχοντας παραδεχθεί ότι υπήρξαν παραβιάσεις με νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.