Αλλοι ανακουφισμένοι και κάποιοι ανήσυχοι, οι θεατές του αγώνα Βέλγιο-Σουηδία για τα προκριματικά του EURO 2024, έφυγαν από το στάδιο «King Baudouin» λίγο πριν τα μεσάνυχτα, αφού είχαν παραμείνει στις κερκίδες για περίπου 2,5 ώρες μετά από την δολοφονική επίθεση που έγινε στις Βρυξέλλες, με τραγικό απολογισμό δύο νεκρούς Σουηδούς.

«Ήμουν αγχωμένος, αναρωτιόμουν πώς θα επιστρέψαμε, γιατί ήρθαμε με το μετρό», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 21χρονη Μανόν Αντουάν, συνοδευόμενη από τον αδελφό της.

Οι Σουηδοί οπαδοί ήταν οι τελευταίοι που έφυγαν από το γήπεδο, όπου βρέθηκαν περίπου 35.000 φίλαθλοι. Μάλιστα, με τον δράστη να αναζητείται, οι αρχές τους ζήτησαν να βγάλουν τις φανέλες τους φεύγοντας από το γήπεδο υπό το φόβο νέας επίθεσης.

Ο Μανού Λεροϊ, επικεφαλής της Βελγικής Ένωσης Ποδοσφαίρου, εξήγησε ότι η αστυνομία συνόδευσε τους Σουηδούς οπαδούς και τους παίκτες με προορισμό «κατευθείαν στο αεροδρόμιο για να φύγουν», επειδή ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος λέγεται ότι εμπνεύστηκε από το Ισλαμικό Κράτος, είχε διαφύγει και τον αναζητούσαν οι Αρχές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σουηδική υπηκοότητα των θυμάτων είναι ένα «πιθανό κίνητρο» του δράστη, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του στο βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο περιβάλλον χώρος του γηπέδου, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων από το σημείο της επίθεσης, παρακολουθείτο από την αστυνομία και η κυκλοφορία κατά μήκος του, είχε διακοπεί. Οι διοργανωτές της συνάντησης έμαθαν περίπου 10 λεπτά πριν από την έναρξη της ότι «κάτι σοβαρό είχε συμβεί», εξήγησε Λεροϊ στο RTBF και πρόσθεσε:

«Αρχικά αποφασίσθηκε ότι ο αγώνας έπρεπε να αρχίσει επειδή οι χώροι του σταδίου ήταν το πιο ασφαλές μέρος για τους φιλάθλους και ειδικά για τους Σουηδούς οπαδούς». Όμως στο ημίχρονο, ο αγώνας διεκόπη οριστικά κι ενώ το σκορ ήταν 1-1.

Από την UEFA ανακοινώθηκε ότι η απόφαση να μην συνεχισθεί ο αγώνας ελήφθη μετά από διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς.

«Είμαι τρομερά λυπημένος. Συμφωνήσαμε 100% να μην παίξουμε το δεύτερο ημίχρονο λόγω των συνθηκών και από σεβασμό προς τα θύματα και τις οικογένειές τους», εξήγησε ο Σουηδός προπονητής, Γιάνε Αντερσον στο σουηδικό πρακτορείο TT. Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Σουηδικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Φρέντερικ Ράινφελντ, τόνισε πως «διακόψαμε το ματς από σεβασμό στη ζωή και για την ασφάλειά μας».

Φώναζαν συνθήματα

Παραμένοντας στο γήπεδο ως μέτρο ασφαλείας, το κοινό αντιμετώπισε το κρύο και την αγωνία τραγουδώντας τραγούδια προς τιμήν της Σουηδίας και φωνάζοντας «όλοι μαζί, όλοι μαζί»!

Τελικά, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, οι οπαδοί των γηπεδούχων άρχισαν να εγκαταλείπουν το γήπεδο, ενώ οι Αρχές επέλεξαν να τους απομακρύνουν από εξέδρα σε εξέδρα, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

«Όλοι παρέμειναν πολύ ήρεμοι, οι φίλαθλοι άρχισαν να τραγουδούν, υπήρχε μια ατμόσφαιρα, παρά την ανησυχία», είπε η Κάρεν, μία από τους φιλάθλους, η οποία πήγε στο γήπεδο με την οικογένειά της από το Λίμπουργκ.