Συνελήφθη στις Βρυξέλλες ύποπτος ως δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους χθες, Δευτέρα, το βράδυ στις Βρυξέλλες, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT, ο ύποπτος πυροβολήθηκε από αστυνομικούς στο προάστιο των Βρυξελλών Σέρμπεκ, μέσα σε ένα καφέ.

O πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κροο, ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι ο ύποπτος είναι Τυνησιακής καταγωγής και διέμενε παράνομα στο Βέλγιο.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο φερόμενος ως δράστης δηλώνει μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Με ισλαμικούς χαιρετισμούς, Αλλάχου Άκμπαρ. Ονομάζομαι Αμπντεσαλέμ αλ Γκιλάνι και πολεμώ για τον Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε όσους μας αγαπούν και μισούμε όσους μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για αυτήν. Δόξα στον Αλλάχ. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση για λογαριασμό των μουσουλμάνων. Έχω σκοτώσει τρεις Σουηδούς, μέχρι στιγμής. Δόξα στον Αλλάχ. Τρεις Σουηδούς, ναι. Σε εκείνους που έβλαψα, ας με συγχωρήσουν. Κι εγώ τους συγχωρώ όλους. Ειρήνη υμίν», αναφέρει στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο φερόμενος ως δράστης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σύμφωνα με τη βελγική τηλεόραση ο δράστης, που διέφυγε και δεν έχει ακόμα συλληφθεί, είναι ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ, 45 ετών, Τυνησιακής καταγωγής, κάτοικος Βρυξελλών.

Ο κ. Ντε Κρόο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Δήλωσε πως είχε επικοινωνία με τον Σουηδό ομόλογό του.

Επίσης, ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέφερε ότι επετράπη στους φιλάθλους του ποδοσφαίρου που ήταν στο στάδιο King Baudouin να φύγουν μόνο αφού κρίθηκε πως ήταν ασφαλές. Τόνισε ότι την έρευνα διενεργεί η ομοσπονδιακή εισαγγελία, λόγω του πιθανού τρομοκρατικού κινήτρου.

Το επίπεδο απειλής βρίσκεται στο «4» στις Βρυξέλλες – κάτι που σημαίνει αυξημένη αστυνομική παρουσία και επιπλέον προστασία σε ευαίσθητα σημεία που συνδέονται με τη Σουηδία.

Ο πρωθυπουργός Ντε Κρόο συνέστησε σθεναρά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Επαγρύπνηση απαιτείται και στην υπόλοιπη χώρα, όπου το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται στο «3». Θα υπάρξουν επιπλέον έλεγχοι και τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν αργότερα σήμερα, διευκρίνισε.