Ο Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί την Πέμπτη (21/9) στο ΟΑΚΑ τη Βιγιαρεάλ για την πρεμιέρα των ομίλων του Europa League και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε την πρόοδο της ομάδας του και τόνισε ότι στόχος είναι οι νίκες ώστε ο κόσμος να ζήσει τις ευρωπαϊκές βραδιές που αξίζει.

Αναλυτικά όσα είπε ο προπονητής των Πράσινων…

Για όσα πρέπει να διορθώσει η ομάδα του σε σχέση με τα ματς κόντρα στη Μπράγκα: «Τέτοιου είδους παιχνίδια, γιατί όλες οι ομάδες είναι καλές στον όμιλο, σίγουρα αποκτήσαμε εμπειρίες όσον αφορά τα παιχνίδια στην φάση των προκριματικών. Αυτό που πρέπει σε ένα τέτοιο ματς, είναι ένας υψηλός ρυθμός, έλεγχος του ρυθμού. Έχουμε μια ομάδα που μπορεί να μην εξαρτώνται από εμάς, η Βιγιαρεάλ είναι πολύ δυνατή ομάδα.

Λίγα λάθη, να προσπαθήσουμε σαν ομάδα να ελέγχουμε τον ρυθμό του αγώνα και να είμαστε ψύχραιμοι όταν το κάνει ο αντίπαλος, να έχουμε καλή ισορροπία. Από διάθεση το είχαμε, η θέληση και η διάθεση να κάνουνε μια καλή αρχή, να διεκδικήσουμε την νίκη που είναι ο στόχος μας. Δείξαμε στα προκριματικά πως είμαστε μια ομάδα που μπορεί να το κάνει και θα το δείξουμε και στο αυριανό παιχνίδι».

Για τη Βιγιαρεάλ: «Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Πριν δύο χρόνια πήρε το Europa League, έπαιξε ημιτελικό Champions League. Μπορεί να υπήρχαν αλλαγές αλλά βρίσκονται πολλοί παίκτες στο ρόστερ. Έχουν γεμάτη εμπειρία από δύσκολα ματς. Για αυτό τόνισα πως ανεξάρτητα από κάποια δύσκολη κατάσταση ή της αρχής στο πρωτάθλημα, παραμένει μία ομάδα, πολύ καλή ομάδα. Τα ευρωπαϊκά ματς είναι ματς που δίνουν άλλη λάμψη. Ο έλεγχος του ρυθμού, η διάθεση, η αυτοπεποίθηση και η ψυχραιμία σε διάφορες φάσεις, θα πρέπει να κάνουμε όσο μπορούμε στον βαθμό που θέλουμε εμείς να είμαι.

Θέλει πάρα πολύ τρέξιμο, πιο απαιτητικά παιχνίδια είναι αυτά. Οι στόχοι μας και η φιλοσοφία μας και η διάθεση για κάτι παραπάνω, υπάρχουν. Θα είναι δύσκολο παιχνίδι. Έχουμε απόλυτο σεβασμό, είναι μια εξαιρετική ομάδα. Δεν μας ξεγελούν τα θέματα που έχουν τώρα. Πρέπει να είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι για αυτό το επίπεδο».

Για το γεγονός ότι η τελευταία νίκη του Παναθηναϊκού σε όμιλο ήταν το 2012: «Δεν το σκέφτομαι έτσι. Δεν με απασχολεί καθόλου. Μπορεί να συμβεί. Όπως ήταν κάποτε μια ομάδα που έγραφε πορείες και ήταν τα ματς της Ευρώπης που ήταν απλό. Υπάρχουν περίοδοι που ενδεχομένως να μην είναι τόσο επιτυχημένες. Αυτά συμβαίνουν στις ομάδες, στη διάρκεια της ζωής τους. Υπάρχουν κύκλοι. Δεν με απασχολούν. Η ομάδα μου έδειξε και στα προκριματικά του Champions League ότι είμαστε μια ομάδα που διεκδικήσει τις πιθανότητές της μέχρι τέλους σε όλα τα παιχνίδια ανεξάρτητα από τον αντίπαλο.

Σημαντικός παράγοντας είναι η διάθεση των παικτών, η ατμόσφαιρα που επικρατεί γύρω από την ομάδα, η πίστη των φιλάθλων στην ομάδα. Είναι ο λόγος που ήρθαμε εδώ στο ΟΑΚΑ, που κάποτε ο Παναθηναϊκός έπαιρνε τα καλύτερα αποτελέσματα. Μας εμπνέει η παρουσία του κόσμου. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα, έχουμε να κερδίσουμε πολλά αν δώσουμε στον κόσμο τις ευρωπαϊκές νίκες που τους αξίζουν».

Για την αλλαγή προπονητή στη Βιγιαρεάλ: «Οι αλλαγές προπονητή δεν είναι κάτι ευχάριστο. Ο νέος προπονητής είναι από την διακοπή. Προσπαθεί να κάνει κάποια πράγματα διαφορετικά. Ότι μπορούσαμε σαν ανάλυση το κάναμε για τον αντίπαλο. Τώρα καταλαβαίνετε το πόσο μια αλλαγή προπονητή μπορεί να αλλάξει κάτι στην ομάδα.

Τη Βιγιαρεάλ όχι εμάς. Είναι μικρό διάστημα για να την κάνει μία εντελώς διαφορετική ομάδα. Ατομικά είναι ομάδα έμπειρη, με παίκτες που έχουν ατομική ποιότητα. Τα τελευταία χρόνια τους στην Ευρώπη ειδικά δείχνει πόσο καλή είναι».

Για τα συνεχόμενα παιχνίδια: «Πιστεύω πως είμαστε έτοιμοι για αυτή την διαδικασία. Το ψάχναμε. Το θέλαμε. Θέλαμε συνεχόμενα παιχνίδια. Για αυτό ενισχύσαμε το ρόστερ. Όλο αυτό που έγινε είναι για να δυναμώσουμε, ώστε να είμαστε έτοιμοι. Είναι μια δοκιμασία. Αυτό που αισθάνομαι και που νιώθω από τα αποδυτήρια είναι μια καλή περίοδος.

Παιχνίδια πολύ σημαντικά, τα συναισθήματα θα είναι πολύ έντονα. Πιο έντονα αν είχαμε ένα ματς την εβδομάδα. Είναι περίοδος που μου αρέσει, όπως και στους παίκτες. Περισσότερος κόσμος, μεγαλύτερη σημασία στους αγώνες, περισσότερα συναισθήματα».

Για την συλλογή βαθμών και την νοοτροπία στα ματς του Europa League: «Είναι διαφορετικά ματς από τα νοκ-άουτ. Ο όμιλος είναι μάχη για τους βαθμούς. Το πρόβλημά μας σαν ομάδα στη διαδικασία αυτή, δεν είμαστε ομάδα που μπορεί ή και θέλει να σκεφτόμαστε το πράγμα πριν ξεκινήσει ένα παιχνίδι αν θέλουμε τρεις ή έναν βαθμό. Δεν πρόκειται να το κάνουμε. Δεν μπορούμε. Σε αυτό που εξαρτάται από εμάς, είτε εντός είτε εκτός, εμείς θα προσπαθούμε για την νίκη.

Θέλουμε νοοτροπία και αγωνιστική συμπεριφορά που θα διεκδικεί το μάξιμουμ και στα έξι παιχνίδια, ξεκινώντας από αύριο. Είναι μονόδρομος για να εξελίσσεται μια ομάδα για να δει την εικόνα της μέσα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Από αυτό τα ματς κρίνεται τι πρέπει να κάνουμε κάθε χρόνο, για να είμαστε πιο δυνατοί και πιο έτοιμοι για το μέλλον. Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και να διεκδικήσουμε τις νίκες. Δεν προετοιμάζω την ομάδα ποτέ για ένα διαφορετικό αποτέλεσμα».