Το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου «έσπασε» τα ισόβια που είχαν επιβληθεί πρωτόδικα στους δυο νεαρούς κατηγορούμενους για τη στυγερή δολοφονία του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα το Δεκέμβριο του 2014 μέσα στο διαμέρισμά του στην Κυψέλη.

Οι δικαστές του Μικτού Ορκωτού Εφετείου αφού έκριναν ομόφωνα ένοχους τους δυο κατηγορούμενους στη συνέχεια, και παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, έκαναν δεκτό το αίτημα τους για την αναγνώριση ελαφρυντικού. Το γεγονός αυτό άλλαξε τα δεδομένα στην ποινή που τελικά επιβλήθηκε στους νεαρούς .

Έτσι, στους κατηγορούμενους, ρουμανικής καταγωγής ηλικίας 31 και 33 ετών, επιβλήθηκε, στον κάθε ένα, κάθειρξη 15 ετών για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και 18 μηνών για την απόπειρα ληστείας.

Οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες όπως τους αποδίδονταν ζητώντας, μάλιστα, την μεταβολή της κατηγορίας αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο.

Σε δήλωση του ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος ήταν νομικός παραστάτης του ενός εκ των κατηγορουμένων, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του για την απόφαση του δικαστηρίου σημειώνοντας πως «σεβάστηκε απολύτως τη νομολογία του Αρείου Πάγου και μάλιστα με ομόφωνη απόφασή του».