Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής κρατείται από νωρίς το πρωί της Τρίτης (24/1) προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis, μετά από έρευνα του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων για υπόθεση εξαπάτησης επιχειρηματιών με το πρόσχημα της δανειοδότησης υπό ευνοϊκούς όρους. Μαζί του έχουν συλληφθεί ακόμη δύο άτομα, τα οποία εμπλέκονται στην ίδια υπόθεση.

Το κουβάρι της δράσης του συγκεκριμένου κυκλώματος άρχισε να ξετυλίγεται μετά από καταγγελίες που έγιναν στην Ασφάλεια, για χρηματοοικονομική εταιρεία παροχής δανείων με έδρα το εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προστατευόμενος μάρτυρας και οι άλλοι δύο συλληφθέντες υπόσχονταν σε επιχειρηματίες ότι μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από κεφάλαια του εξωτερικού (σ.σ. υπάρχουν αναφορές για το Κατάρ), με ευνοϊκούς όρους.

Η εταιρεία που είχαν συστήσει αναλάμβανε τη μεσολάβηση και τη διεκπεραίωση του δανείου, ζητώντας ως «έξοδα φακέλου» χρηματικά ποσά από 5.000 έως 50.000 ευρώ, ανάλογα με το ύψος του δανείου που ήθελαν οι επιχειρηματίες. Ωστόσο, η εκταμίευση δεν γίνονταν ποτέ…

Μέχρι στιγμής, οι αξιωματικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων έχουν ταυτοποιήσει την εμπλοκή τους σε τουλάχιστον 8 περιπτώσεις εξαπάτησης επιχειρηματιών, με το συνολικό όφελος της εγκληματικής ομάδας να είναι περίπου 600.000 ευρώ. Για την υπόθεση θα υπάρξει αύριο Τετάρτη (25/1) αναλυτική ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ.