Απογοητευμένοι γιατί ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου δεν εισηγήθηκε την αυστηροποίηση της κατηγορίας που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου εμφανίζονται οι γονείς του. «Περιμέναμε την αλλαγή κατηγορίας» ανέφερε η μητέρα του άτυχου ακτιβιστή Ελένη Κωστοπούλου λίγο μετά την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας να ζητήσει την ενοχή του ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου της οδού Γλάστωνος και του συγκατηγορούμενου του μεσίτη για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και την αθώωση των τεσσάρων αστυνομικών.

«Από τις απολογίες τους προέκυψε ότι δεν έχουν μετανοήσει και το μυαλό μου πάει στη λέξη δόλος. Υπήρχε κάτι που τους οδήγησε να συμπεριφερθούν έτσι», δήλωσε η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου σημειώνοντας, παράλληλα, ότι «οι αστυνομικοί υπερέβησαν το καθήκον τους και σαν αστυνομία δεν έκαναν τίποτα». «Ακόμα υπάρχουν πολλά σημεία που δεν διερευνήθηκαν, δεν συλλέχτηκαν στοιχεία, μάρτυρες δεν βρέθηκαν. Αυτό τους καθιστά, όπως είχε πει και ο άντρας μου, διπλά υπεύθυνους για τη βία που άσκησαν και δεν βοήθησαν. Να εξιχνιαστεί αυτή η υπόθεση. Πολλά στοιχεία και μαρτυρίες χάθηκαν και τους θεωρώ υπεύθυνους» τόνισε ενώ ο πατέρας του 33χρονου πρόσθεσε πως περίμενε ο εισαγγελικός λειτουργός να είναι πιο αυστηρός με τους αστυνομικούς. «Δεν έλεγξαν τα κινητά τηλέφωνα των κατηγορουμένων. Υπήρχε καθαρός δόλος. Υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό που τον κλωτσοπατάνε. Δεν θα πιστεύουμε ούτε αυτό που βλέπουμε;» αναρωτήθηκε.

«Έδρασαν απερίσκεπτα»

Στην εισήγηση του ο εισαγγελέας, Σωτήρης Μπουγιούκος ξεκαθάρισε πως ο Ζακ Κωστόπουλος δεν επιτέθηκε σε κανέναν αλλά αντίθετα δέχτηκε επίθεση προσθέτονας πως οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι «ήταν σε κατάσταση πανικού , δεν είχε αφαιρέσει από το κατάστημα αντικείμενα, ότι ήθελε να απεγκλωβιστεί και ότι δεν ήταν επικίνδυνος …» και παρόλα αυτά τον χτύπησαν στο κεφάλι με τα πόδια τους.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, όμως, εξέφρασε την άποψη ότι η πρόθεση του κοσμηματοπώλη και του μεσίτη δεν ήταν να προκαλέσουν βλάβες στον 33χρονο. «Τα τραύματα συνδέονταν με το θάνατο και ο οργανισμός του (σ.σ. Ζακ Κωστόπουλου) αντέδρασε μέσω του μηχανισμού στρες. Ο θάνατος δεν θα επέρχετο αν δεν είχε πληγεί με αυτό τον τρόπο επανειλημμένα και με σφοδρότητα” τόνισε και συνέχισε λέγοντας: «αν και είχαν δει ότι είχε τραυματιστεί και αιμορραγούσε, αν και γνώριζαν ότι η επίθεση σε βάρος του με σφοδρότητα στο κεφάλι μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο, από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής έδρασαν απερίσκεπτα». «Αν και η δράση τους είναι μη αποδεκτή κοινωνικά και με τιμωρητική διάθεση, η επιδίωξη τους ήταν η παραμονή του στο κατάστημα και η σύλληψη του από τα όργανα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας.

Με την ίδια πρόταση ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε την αθώωση των τεσσάρων κατηγορούμενων αστυνομικών που συνέλαβαν τον 33χρονο την ώρα που ψυχορραγούσε. «Είχαν πρόθεση την ακινητοποίηση του θανόντος και να επιτευχθεί η δέσμευση και σύλληψη του. Δεν προχώρησαν στη σωματική του κάκωση αλλά ενήργησαν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους. Η δράση τους δεν ενέχει στοιχεία υπερβολής και δεν υπερέβησαν το αναγκαίο μέτρο», υπογράμμισε ο εισαγγελέας στην πρόταση του.